UPOZORENJE! ŠTA ZNAČI „TEŠKA BATINA“ EU I SAD? Mogu li da nam zatvore fabrike i ukinu BEZVIZNI REŽIM?!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče, na njihov zahtev, sa ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Francuska) i šefom Delegacije EU u Srbiji, koji su mu predali zajednički dokument u kom „izražavaju zabrinutost zbog mogućeg narušavanja stabilnosti u regionu“, a sve to uoči isticanja roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta, prenosi Kurir.

Sastanak je usledio dan pošto je albanski list Albanijan post objavio navodni, maltene ultimativni dokument EU i SAD o ubrzanom rešenju za Kosovo, a u kojem se preti i „teškom batinom“ za „ometajuću stranu“. Prema oceni analitičara, spisak takozvanih teških batina prema Srbiji je dugačak – od povlačenja investitora, zatvaranja fabrika, pa do ukidanja bezviznog režima za naše građane.

Odgovarajući na pitanje novinara, predsednik Vučić se osvrnuo na papir koji je dobio od ambasadora Kvinte.

Kurti s Haradinajem o dijalogu s Beogradom

Aljbin Kurti sazvao je juče hitan sastanak s tamošnjom opozicijom na temu dijaloga s Beogradom, a pozivu se odazvao samo Ramuš Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova. Prethodno su DPK i DSK odbili poziv premijera.

– Nismo se dogovorili da ga objavim. Ima stvari koje možemo da učinimo. Ima i onih koje ne možemo. Dogovor je da se ne objavljuje. Naši partneri su zabrinuti zbog postojanja mogućnosti da se dogodi eskalacija na terenu – rekao je Vučić.

Nisu dali šansu

Podsetimo, albanski list Albanijan post objavio je navodne detalje predloga sporazuma Beograda i Prištine prema kojem dve strane u prvoj fazi treba da postignu dogovor do 24. februara 2023, kad je i prva godišnjica rata u Ukrajini. Prema tom navodnom dokumentu, ni Srbija ni Kosovo neće morati da menjaju ustav, biće formirana Zajednica srpskih opština, koja neće biti nevladina organizacija, ali neće imati ni novi nivo ovlašćenja. U prvoj fazi tema, navodno, neće biti uzajamno priznanje. Ako se dve strane dogovore, prema navodima lista, nagrada će biti „finansijski paket“, a u slučaju da dogovora ne bude, sledi im „teška batina“.

– Videli smo šta je objavio Albanijan post. Želim ljudima da objasnim šta je u pitanju, da vide kakvi su pritisci prema nama. Mogu da mi govore da će me srušiti s vlasti. Oni meni nikada ne prete, već našoj zemlji. Eto, recimo, ta „teška batina“. Kad su prvi put došli kod mene predstavnici Bon i Pletner, primio sam ih, bio je i Lajčak s njima, i kao da sam znao, odbio sam da primim taj papir, a znao sam da će Albanci da ga objave. Jasno je da će da traže neku vrstu rešenja, i ne treba ništa odbijati unapred, ali ono što sam ja do sada video je veoma teško za Srbiju. Ako bih morao u ovom trenutku da se odredim, nisu nam dali šansu – rekao je Vučić i dodao da je ova zemlja 1999. već dobila najtežu batinu.

EU traži da se odloži rok za preregistraciju

Portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da EU traži od kosovskih vlasti da odlože rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama za 10 meseci, prenosi RTK. Stano je kazao da je odluka Kosova o preregistraciji tablica legitimna, ali da je važno dati dovoljno vremena za sprovođenje ovog plana.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kazao je za Kurir da je dugačak spisak „batina“ koje može da nam spremi Evropa.

– Tu su i potencijalna zatvaranja fabrika, povlačenje investicija, ukidanje bezviznog režim i još mnogo toga. Ipak, mislim da je tu još mnogo otvorenih pitanja i da neće baš sve ići onako kako je Zapad zamislio. Vidi se da Zapad u poslednje vreme nešto aktivno radi na rešavanju kosovskog pitanja i da je neizvesnost veća nego ikad – rekao je Jakšić.

I predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun govorio je na Kurir TV o pretnjama Srbiji.

– Polako s tim batinama, ima ona dva kraja – rekao je on i dodao:

– Ne u smislu da će udariti nekog, već u smislu posledica koje može da snosi onaj koji batinom preti. Imamo situaciju koja je nastala ratom u Ukrajini, pa je kosovsko pitanje postalo aktuelno. Imamo nemačko-francuski predlog, koji je u stvari zahtev da se to pitanje brzo reši. A svima je jasno da je pitanje složeno i da se mora rešavati polako. Računali su da će se Srbija uplašiti, ali kad je predsednik došao u Skupštinu, jasno smo poručili da nećemo priznati nezavisnost Kosova u bilo kojoj formi.

ŠTA PREDVIÐA ULTIMATIVNI DOKUMENT EU I SAD

U pomenutom tekstu Albanijan posta navedene su ključne stavke predloženog plana:

Rok za prvu fazu dogovora je 24. februar, inače datum prve godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu

Srbija zasad ne bi menjala Ustav, Kosovo bi moralo da krene u formiranje ZSO

ZSO bi bila garancija za srpsku zajednicu, ali bi bila deo zakonodavstva Kosova

Međusobno priznanje ne bi bilo deo ove faze

Ako se postigne dogovor, „nagrada“ je finansijski paket

Ako dogovora ne bude, sledi „teška batina“ za onu stranu koja bi ometala dogovor

Pranje prošlosti

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ocenio je da bi jedan sveukupni pritisak na Srbiju mogao da dovede do normalizacije odnosa Beograda i Prištine do kraja ove godine:

– Odstranjuje se jedna bodlja koja ugrožava taj kalendar događaja koji Amerika predviđa i hoće da završi što pre s problemom Kosova, da bi mogla sa razvijenijim jedrima da pojača kampanju protiv Rusije kao jedinog prekršitelja međunarodnog prava. To bi poslužilo Americi kad bi našim rukama mogla da opere svoju agresivnu prošlost i sa pretvaranjem tog osvojenog dela Srbije u neku novu albansku državu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare