PALA KRIMINALNA GRUPA OD 12 ČLANOVA U PANČEVU! Sumnja se da su oprali veliku količinu para!

U koordiniranoj akciji Bezbednosnoinformativne agencije, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Poreske uprave, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, danas je u cilju suzbijanja “sive ekonomije” i “crnog tržišta” na teritoriji Beograda i Pančeva uhapšeno 12 pripadnika kriminalne grupe, osumnjičenih za pranje veće količine novca od poreskih krivičnih dela, čime su oštetili budžet Republike Srbije za više od 100 miliona dinara, prenosi Republika.

Nakon intenzivnog rada pripadnika BIA i VJT u Beogradu, slobode je lišen Bratislav M, koji je na čelu ove kriminalne grupe osumnjičenih za pranje novca stečenog preprodajom turskog tekstila na ilegalnom tržištu u Srbiji, kao i poreskim krivičnim delima.

Bratislav M. je stvarni vlasnik privrednog društva doo Misuntex Beograd, doo Amfija Beograd, i doo Flying Brigade Pančevo Bratislav M, a formalno je zaposlen u firmi doo Notre Conseil.

Uhapšeni su i vlasnica firmi TD Marvel i Nia Mij iz Beograda Tatjana M, vlasnica firme doo Notre Conseil Sunčica N, magacioner u toj firmi Dragan Č. i zaposlena Nataša N, Miloš R, direktor doo Boytex Petar A, direktor doo Misuntex Marko M, knjigovodja Srdjan G, zaposleni u K.A.R. Consalting Beograd Aleksandar K, zaposlena u Flying Brigade Pančevo Emina C. i M.V.

Bratislav M, se tereti za krivična dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost iz Zakona o poreskom postupku i administraciji jer je uz pomoć drugih okrivljenih sačinio poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja koristeći neverodostojnu dokumentaciju kao osnov za njihovo sačinjavanje, simulovanjem prometa robe u veleprodaji i maloprodaji.

Takve prijave je, kako se sumnja, podneo Poreskoj upravi, i u njima iskazao iznos za povraćaj poreza na dodatu vrednost i poreski kredit od 86.113.126,00 dinara, iako je znao da na to nema pravo, jer je roba prodata na “crnom tržištu”, pa je za taj iznos oštetio državni bužet.

Veći deo pomenutog iznosa ubačen je u legalne tokove, čime je, kako se sumnja, Bratislav M. zajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne grupe izvršio krivično delo Pranje novca.

Akcija lišenja slobode osumnjičenih počela je sinoć, kada su obavljeni i pretresi magacina na više lokacija u Beogradu.

Osumnjičeni će sutra biti privedeni na saslušanje u Posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje će zajedno sa BIA nastaviti istragu u ovom slučaju jer se sumnja da je republički budzet oštećen u mnogo višem iznosu od oko 400 miliona dinara. 

Takodje, napominjemo da su istražujući ovaj slučaj, nadležni organi otkrili i druga povezana pravna lica koja vrše istovrsna krivična dela na teritoriji Republike Srbije, zbog čega će biti nastavljen dalji koordinirani rad na procesuiranju svih odgovornih.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare