PROCURELI DETALJI SPORAZUMA BEOGRADA I PRIŠTINE! Albanian post: Prvi dogovor mora do 24. FEBRUARA, inače sledi „teška batina“! A ovaj datum nije slučajno izabran

Dogovor Beograda i Prištine odigravaće se u fazama, a prvi bi morao bi da bude postignut najkasnije do 24. februara sledeće godine. Srbija, u ovoj fazi, ne bi menjala svoj Ustav, a do ovog roka Kosovo bi moralo da krene sa formiranjem Zajednice srpskih opština bez promene Ustava. Ako se postigne dogovor, predviđeni su finansijski paketi, u suprotnom, sledi „teška batina“ za stranu koja je ometala, piše Blic.

Ovo je scenario koji SAD i Evropska unije spremile a koji utire put do konkretnog sporazuma. To prenosi „Albanian post“, pozivajući se na međunarodne izvore, uz objašnjenje da datum nije slučajno izabran – tad je godišnjica početka agresije Rusije na Ukrajinu.

– Hitnost dogovora je vezana za situaciju u Ukrajini. Čak i ako dve strane odbiju da postanu kooperativni partneri, međunarodna zajednica ima treći način da postigne u drugačijem obliku ono što trenutno traži kroz „šatl diplomatiju“ – prenosi Abanian post.

Tačka tri – najvažnija

Česte posete izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara i drugih međunarodnih zvaničnika Prištini i Beogradu upravo su u službi ovakvog raspleta.

Jedna od najvažnijih tačaka, kako navodi Albanian post, u scenariju za prvu faze, ili u onome što se predstavlja kao „put sporazuma Kosova i Srbije“, jeste tačka tri. Prema ovoj tački, „budući da međusobno priznanje nije deo ove faze, to znači da u ovoj fazi od Srbije neće biti zahtevana promena Ustava“.

– Ako se ne promeni Ustav Srbije, u kojoj je Kosovo i dalje deo ove zemlje, to isto neće zahtevati Kosovo za formiranje ZSO. Pošto Srbija ne želi da menja ustav, onda niko nema pravo da traži od Kosova da promeni svoj ustav, da ZSO prilagodi kao novi nivo vlasti. U ovom trenutku ZSO treba da oliči najbolju moguću praksu garancija za srpsku zajednicu, ali to je sve – navodi Albanian post.

Deo dogovora je već predstavljen Kosovu, a prema njemu ZSO „neće biti nevladina organizacija, ali će i dalje biti smeštena u postojeće okvire ustava i zakona Kosova“. 

Ovo je potpuno drugačije, sad smo ozbiljni

– O tome kakav će to biti model, neke od verzija je Eskobar već predstavio u sredu, predsedniku Vjosi Osmaniju i premijeru Aljbinu Kurtiju. Ukoliko strane odbiju da se dogovore o daljem scenariju i odbiju da započnu konkretno putovanje ka poslednjoj fazi konačnog pomirenja, međunarodni su predvideli i alternativni scenario, gde bi proces preuzeli u potpunosti u svoje ruke. U Prištini i Beogradu im je već rečeno da im je jasno da se „ovaj napor razlikuje od dosadašnje dinamike dijaloga“ – prenosi Albanian post.

Međunarodne sile imaju, kako dalje navode spreman bačin kako da ubrzaju postizanje pomirenja – tako što će udaljiti lidere i pregovaračke timove iz njihove zone komfora i okupiti sve strane na jednom mestu, kako bi se u roku od nekoliko dana postigli dogovor. 

Šta bi trebalo da se postigne bar do 24. februara?

Dejtonski sporazum (1995) je postignut upravo tako, kada i pored činjenice da su osnovni elementi pomirenja predloženi godinama unazad, sa idejom da se spreči izbijanje rata, ovako nešto nije dogodilo i pregovori su propali.

Albanian post dalje prenosi da je i Prištini i Beogradu već rečeno da im je jasno da se „ovaj faza razlikuje od dosadašnje dinamike dijaloga“.

– Lajčak i Eskobar jasno su stavili do znanja premijeru Kosova i predsednika Srbije, da bi „temu Kosova i Srbije trebalo zatvoriti pre godinu dana od početka rata u Ukrajini“. Razlog za hitnost je to što „na godinu dana od rata u Ukrajini, zemlje saveznice planiraju da pokažu jedinstvo, spremnost i moć u podršci Ukrajini“ . Ovo će označiti prelazak na drugi nivo podrške Ukrajini – prenosi Albanian post.

Cilj – ne brzo rešenje već pomirenje

Prema njihovim tvrdnjama, međunarodna zajednica više ne traži „brzo rešenje“, već „proces pomirenja“, koji se razlikuje od dinamike sadašnjeg dijaloga i zahteva postizanje pomirenja u nekoliko faza.

– Stranke će imati mnogo koristi, na srednji i dugi rok ako postanu deo ovog novog međunarodnog plana, ali je predviđena i „teška batina“, za svakoga ko nije konstruktivan u ovoj fazi. Dakle, „izbor je za Kosovo i Srbiju“ da odluči kojim putem će biti napred – navodi Albanian post.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare