OPTUŽEN ZA VEZE SA RUSKIM OBAVEŠTAJCIMA: Šef nemačke službe za sajber bezbednost javno osramoćen u TV emisiji, pa hitno smenjen

U jeku pojačanih strahova u Nemačkoj da bi Rusija mogla da napadne ključnu infrastrukturu u zemlji zbog njene podrške Ukrajini, vlada u Berlinu je smenila šefa službe za sajber bezbednost posle navoda da je imao kontakte s ruskim obaveštajnim službama, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Smenjivanje predsednika Savezne kancelarije za informacionu bezbednost Arnea Šenboma usledilo je nakon što ga je voditelj nemačke satirične televizijske emisije ovog meseca optužio da održava indirektne kontakte s ruskim obaveštajnim službama preko Saveta za sajber bezbednost Nemačke, tela u čijem osnivanju je pomogao pre jedne decenije, piše Vašington post.

Nazivajući ga „sajber klovnom“, u emisiji „ZDF Magazin Royale“ je ukazano da je Šenbom, dok je vodio najveću vladinu agenciju za sajber bezbednost, nastavio da održava kontakte s tim savetom, piše Kurir.

To je, kako navodi Vašington post, izazvalo kontroverze zato što je jedan od njenih osnivačkih članova kompanija Proteliona, za koju se tvrdi da je rebrendirani nemački ogranak ruske firme za sajber bezbednost Infoteks, koju je osnovao bivši agent KGB-a.

Portparolka nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova je rekla da za Šenboma važi „pretpostavka nevinosti“ sve dok detalji ne budu „temeljno i energično istraženi“. Ona je dodala da smena s pozicije predsednika Savezne kancelarije za informacionu bezbednost „nije konačna“ i da zavisi od rezultata istrage.

Pošto su se pojavili navodi o ruskim vezama, Savet za sajber bezbednost Nemačke saopštio je da je isključio iz članstva Protelion nakon što je saznao za veze te kompanije s ruskim obaveštajnim službama.

Skandal Šenbom dolazi u vreme pojačanih strahova da bi Rusija mogla da napadne ključnu infrastrukturu u toj zemlji zbog njene podrške Ukrajini, piše Fajnenšl tajms.

Ovog meseca nemačka železnička mreža je bila žrtva sabotaže koja je nakratko paralisala sve železničke usluge na severu zemlje.

Šenbom je smenjen nakon što je nemačka policija pojačala svoj fokus na zaštiti nemačke infrastrukture od napada, ističe Njujork tajms, ukazujući da su bojazni pojačane i posle prošlomesečnog napada na gasovod Severni tok od Rusije do Nemačke.

Nemačka je i ranije bila meta ruskih sajber napada, uključujući i jedan usmeren na savezni parlament 2015.

Ruska invazija na Ukrajinu uticala je na promene u nemačkoj politici, počevši od odvikavanja od ruske energije do veće potrošnje na vojsku, navodi list i dodaje da je parlament ukinuo povlastice bivšem kancelaru Gerhardu Šrederu (Gerhard Schröder) pošto je odbio da prekine veze s ruskom naftnom kompanijom i odrekne se prijateljstva s Putinom.

U emisiji, koja je pokrenula skandal, implicirano je da Protelion, koji se reklamira kao servis za pomoć u zaštiti podataka i mreža svojih klijenata, zapravo čini te podatke ranjivijim na rusko hakovanje.

Iako Šenbom nije direktno povezan s Infoteksom, fokus je bio na zabavi povodom desete godišnjice Nemačkog saveta za sajber bezbednost kojoj je Šenbom prisustvovao, dok je vodio nemačku kancelariju za sajber bezbednost.

Slučaj Šenbom je primer kako je povećana pažnja nad mrežama poslovnih i ličnih veza između nemačke i ruske elite od kada je Putin naredio invaziju na Ukrajinu, piše Tajms.

Predsednik Saveta za sajber bezbednost Nemačke Hans-Vilhelm Din rekao je da su navodi da bi ruske vlasti mogle da utiču na tu organizaciju „apsurdne“. Međutim, nemačka štampa je ukazala da je Din potpisao sporazum o saradnji između njegove organizacije i njenog ruskog pandama 2019, posle čega je Šenbom zamolio podređene da izbegavaju povezanost sa savetom.

Novinska istraga je 2019. godine otkrila da je predsednik Din uspostavio kontakte u ruskim obaveštajnim krugovima i da je bio deo grupe posmatrača izbora za rusku Dumu 2018.

Ipak, ostaje nejasno u kojoj meri je Šenbom stvarno povezan s ruskim obaveštajnim službama i njegovi saveznici sugerišu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova od njega napravilo „žrtvenog jarca“ da bi prikrilo sopstvene propuste.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare