BITKA ZA HERSON SAMO ŠTO NIJE POČELA Rusi počeli evakuaciju, očekuje se žestoka ukrajinska ofanziva

Desetine hiljada civila i zvaničnika koje je postavila Rusija premeštaju se iz južne ukrajinske oblasti Herson uoči ukrajinske ofanzive, kaže lokalni lider koga je postavila Rusija, a prenosi Blic.

Vladimir Saldo je rekao da će 50-60.000 civila napustiti četiri grada na zapadnoj obali reke Dnjepar u „organizovanom, postepenom premeštanju“.

Vlasti u Hersonskoj oblasti, koje je postavila Rusija, zabranile su ulazak civilima u ovu regiju na jugoisotku Ukrajine u narednih sedam dana povodom pritiska usled ukrajinske kontraofanzive.

Guverner Saldo rekao je na ruskoj državnoj televiziji da oblast ima resurse da zadrži grad Herson i da je ovaj potez potreban da bi „civili bili bezbedni“ i da bi vojska mogla da „deluje odlučno“.

Na snimcima ruske televizije prikazano je više ljudi koji se okupljaju u blizini Dnjepra.

Dok su stajali u redu za čamce, nije bilo jasno koliko ih odlazi. Prebacivanje ili deportacija civila od strane okupacione sile sa okupirane teritorije smatra se ratnim zločinom.

Kasno u ponedeljak, novi vojni komandant Rusije u Ukrajini, general Sergej Surovikin, opisao je situaciju u gradu Hersonu, glavnom gradu regiona, kao tešku.

Zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov izjavio je da će u bliskoj budućnosti početi bitka za Herson.

– Civilnom stanovništvu se savetuje da, ako je moguće, napusti područje predstojećih žestokih neprijateljstava kako se ne bi izlagalo nepotrebnom riziku – dodao je Stremousov u objavi na društvenoj mreži Telegram.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare