FABRIKA IZ SJEDINJENIH DRŽAVA ISPORUČILA IT OPREMU ZA RUSKI PVO: Šok otkriće zapadnih medija, MOĆNI S-400 na američki softver!

Proizvodi američke kompanije Extreme Networks i pored uvedenih sankcija od 2014. godine završavali su kod ruskog proizvođača raketnih sistema MMZ Avangard, piše Reuters.

Otkako je Rusija anektirala Krim2014. godine, kako piše Reuters, američkim kompanijama zabranjeno je da posluju s MMZ Avangardom, državnom kompanijom koja proizvodi projektile za jedno od najsofisticiranijih ruskih oružja, protivvazdušni odbrambeni sistem S-400.

Kao mera zabrinutosti zapada oko S-400, Sjedinjene Američke Države izbacile su Tursku, članicu NATO-a, iz zajedničkog programa borbenih aviona 2019. godine nakon što je Ankara preuzela ruski sistem.

Ali čak i dok su Sjedinjene Države poduzimale radnje kako bi otupile poslovanje MMZ Avangarda, američka tehnološka kompanija Extreme Networks osiguravala je MMZ Avangardu opremu za kompjutersko umrežavanje za IT sisteme, kako se može videti iz e-mailova i drugih poslovnih zapisa u koje je Reuters imao uvid.

U izjavi za Reuters, iz Extremea su rekli da na temelju informacija koje je dostavila novinska agencija veruju da je oprema “možda” prodana MMZ Avangardu koristeći zamenskog kupca. Dodali su da je oprema prodata bez njihovog znanja.

Sve prijavljuju američkim vlastima

Dodali su, bez pružanja dokaza, da je posrednik u Rusiji bio “saučesnik” u snabdevanju svojih proizvoda preko lažne kompanije “lošim akterima”, piše Kurir.

Naglasili su da svoja otkrića, kao i potencijalne prodaje prijavljuju američkim vlastima.

Ukrajina je optužila Rusiju za korišćenje projektila koje je proizveo MMZ Avangard protiv kopnenih ciljeva otkako je Rusija pokrenula vojnu operaciju.

Ukrajinske vlasti tvrde da su projektili MMZ Avangard ubili najmanje 30 civila u napadu na konvoj na kraju južnog ukrajinskog grada Zaporožja prošlog meseca.

Između 2017. i 2021. godine MMZ Avangard nabavio je više od pola miliona dolara vrednu Extreme opremu za svoje informatičke sisteme, navodi Reuters.

Proizvodi su uključivali preklopnike velike brzine, osnovni sastavni dio korporativnih IT mreža i softver.

Kompanija u blizini Moskve

Zapisi takođe pokazuju da su poslovi išli preko naizgled bezazlene korporacije u blizini Moskve, i uprkos tome što su dva službenika Extreme izrazila zabrinutost, prodaja se nastavila.

U aprilu, šest sedmica nakon ruske invazije na Ukrajinu, zaposlenik Extrema podnio je internu pritužbu, u koju je Reuters imao uvid, tvrdeći da kompanija prodaje raznim vojnim proizvođačima u Rusiji.

“Oprema Extrema koristi se na ruskim ratnim brodovima u komunikacijskim sistemima”, navodi se u žalbi.

Iz Extremea su naveli da je optužbe iznio nezadovoljni radnik ove kompanije.

Istraga koju je provela kompanija nije pronašla ništa što bi potvrdilo bilo koju od tvrdnji sve dok Reuters ovog meseca nije skrenuo pažnju kompaniji na “nove činjenice”.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare