ZAKRVIO KLANOVE I POSTAO ŠEF KAVČANA! Otkrivamo kako je Milo Đukanović stvorio mafiju od koje strepi Evropa: AKCIJA ZAVADI PA VLADAJ!

Crnogorski predsednik pocepao dotad jedinstveni „kotorski klan“, koji nije mogao da drži pod kontrolom, i izazvao rat koji je dosad odneo 60 života.

Operativni podaci prikupljani godinama daju osnovanu sumnju da je crnogorski predsednik Milo Đukanović pravi bos mafije, potekle iz ove države, a koja se razgranala regionom i celim svetom.

Ovo pokazuju dokumenta crnogorskih službi bezbednosti, u koje su Srpski telegraf i Republika imali uvid i u kojima se naglašava da za ove sumnje još nema dokaza koji bi doveli do sudskog postupka, ali da sve ukazuje da je Milo u sprezi s najjačim evropskim i latinoameričkim narko-kartelima.

Ruski pasoš

U ovim dokumentima, koje ekskluzivno objavljujemo, opisana je cela geneza razvoja kriminalnih grupa, iza kojih je stajala država i preko kojih se odvijao šverc kokaina vredan milijarde evra, ali i razlozi raskola mafije koji je za posledicu imao više od 60 mrtvih u međusobnim obračunima.

 Zbog nemogućnosti da se pod kontrolu stavi tada jedinstveni „kotorski klan“, pala je odluka da se on pocepa. Zbog toga je Milov čovek od poverenja Brano Mićunović 2014. organizovao krađu nekoliko stotina kilograma kokaina u Valensiji (Španija) da bi izazvao sukob i raskol između škaljarskog i kavačkog klana – tvrdi se u dokumentu.

Predsednik Crne Gore se tada stavio na stranu „kavčana“. Ovu verziju potkrepljuje činjenica da je Mićunović održavao bliske veze s Davorom Trajkovićem iz Vranja, koji je bio neposredni počinilac krađe, odnosno fizički je preneo kokain do stana Gorana Radomana u Valensiji.

– Zahvaljujući svojim vezama u Rusiji, obezbedio mu je pasoš Rusije, u koju se Trajković sklonio od odmazde, dok je Radoman kasnije pao kao prva žrtva rata klanova. Operativna saznanja ukazuju da je „kavački klan“ imao logističku i finansijsku podršku zvanične Podgorice, zbog čega se i sam Mićunović u jednom trenutku našao na spisku za likvidaciju koji su sastavili „škaljarci“ – stoji u izveštaju.

Bar ključna tačka

Crnogorski bezbednjaci tvrde i da je šverc kokaina, kao i cigareta, bio pod direktnom Đukanovićevom kontrolom, a da njegove prljave poslove istražuju i neke strane službe.

Posebna meta istrage su luke u Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, glavne ulazne tačke za kokain u Evropi. Veći deo droge se transportuje u kontejnerima koji prevoze banane iz Latinske Amerike, a taj šverc je usko povezan sa švercom cigareta u luci Bar.

– Ta služba je napravila kompletnu šemu šverca koja vodi do Đukanovića. Rasvetljavanje trgovine drogom neminovno će dovesti i do krivaca za mnoga nerešena ubistva, a koja su povezivana s ovim poslom – navodi se u dokumentu.

Dritane, ne diraj mi Lazovića!

U dokumentu se konstatuje i da su saznanja Evropola i Evrodžasta o vezama Đukanovića, tačnije njegovih ljudi od najvećeg poverenja, s vođom „kavčana“ Radojem Zvicerom, ozbiljno uzdrmala crnogorskog predsednika.

– Milo je u četiri oka zapretio Dritanu Abazoviću da će mu srušiti vladu ukoliko uhapsi policajca Petra Lazovića (nalazi se na fotografiji sa Zvicerove zabave u Kotoru), strahujući da bi ovaj mogao svašta da ispriča. Petrov otac Zoran je, inače, doskorašnji pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore i čovek od Milovog najvećeg poverenja – navodi se u izveštaju.

Hrvati mu čuvali leđa

Crnogorski predsednik i njegovi najbliži saradnici imaju razvijenu mrežu i poslove i u regionu, posebno u Hrvatskoj, a svoje interese je štitio i preko tamošnjih političara. Tako u papirima stoji da je blisko sarađivao s Tomislavom Karamarkom, bivšim predsednikom HDZ i nekadašnjim šefom policije.

– Karamarko je, kako se sumnja, preusmeravao pojedine istrage i fokusirao pažnju medija i pravosudnih organa ka informacijama za koje je znao da nisu istinite – stoji u dokumentima, uz napomenu da je Karamarko održavao bliske odnose i s najvišim predstavnicima crnogorske državne vlasti.

Strepnja da Medenica ne progovori

Crnogorski bezbednjaci se u svom izveštaju bave i Vesnom Medenicom, nedavno uhapšenom bivšom predsednicom Vrhovnog suda, za koju navode da je bila desna ruka Mila Đukanovića.

– Operativna saznanja govore da crnogorski predsednik strahuje da će ona otkriti Đukanovićevu vodeću ulogu u kriminalnoj organizaciji. Naime, s obzirom na to da je na čelu suda bila od 2007. do 2020, sumnja se da je bila u sprezi s čitavom mrežom koja je upravljala švercom droge, oružja i cigareta i omogućavala joj da nesmetano deluje i ubira veliki prihod od ovih poslova – navodi se u dokumentu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare