O čemu su sve pevali okrivljeni svedoci koji su izdali Belivuka: Prikačili mu još ubistava, pričali do detalja

Grupi se na teret stavlja ukupno sedam ubustava, a prvom su „obuhvaćeni“ Milan Ljepoja, Aleksandar Gligorijević Puki, Goran Veličković Goksi, Zdravko Radojević i Lazar Vukićević

Veljko Belivuk i njegov kriminalni klan u ponedeljak, 17. oktobra, trebalo bi prvi put javno da iznesu svoje odbrane. Suđenje je u Specijalnom sudu, a tim povodom podsećamo na detalje iz druge optužnice koja je potvrđena ove godine u junu i kojom im se na teret stavljaju ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Od početka postupka tri pradnika grupe sklopila su sporazum sa Tužilaštvom i dobili status okrivljenih svedoka koji su „propevali“ o novim slučajevima u zamenu za manju zatvorsku kaznu.

Podsećanja radi, to su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić.

Lalić je poslednji sklopio dogovor i dobio 18 godina zatvora, a pričao je o ubistvu vlasnika „Pink taksija“ Teodoroa Gaćeše i nestanku suvlasnika Miroslava Rankovića.

Motiv je naime, kako se nezvanično navodi, bio taj što su Veljko Belivuk i Marko Miljković hteli da preotmu pomenuto taksi udruženje, a kada je reč o Mirku Kojiću Koji, koji je bio Miljkovićev kum, njega su navodno „smaknuli“ jer je „znao previše“, a kako neki navode, bio je skriveni vlasnik „Alfa taksija“ koji su takođe ova dvojica navodno hteli da „preuzmu“.

Intresantno je da se za ubistvo Teodora Gačeće koje je bilo 22. maja 2015. godine i 2016. nestanak suvlasnika Mirolsava Rankovića vezuje upravo ime Mirka Kojića Koje koji je i sam nestao 2020. godine, a koga su prema Lalićevom svedočenju ubili Belivuk i ekipa.

Naime, nekoliko meseci od ubistva Gaćeše drugi vlasnik „Pink taksija“ Miroslav Ranković je prijavio da su mu Kojić i Miljković upali u firmu i tražili da im prepiše svoj deo u „Pink taksiju“. Posle nekoliko meseci na njegovom automobilu ispisana je poruka „red“, a policija je o tome obaveštena tek nakon nestanka. Spekulisalo se da je to bila poruka da je on sledeći na spisku za likvidacije, saopšteno je tada.

Inače, Gaćeša je likvidiran u klasičnoj sačekuši u Kozarčevoj ulici u Beogradu. Ubica obučen u belu duksericu ispalio je u njega nekoliko metaka.

Bojan Hrvatin je prvi progovorio i dobio kaznu od 15 godina. On je detaljno opisao kako je upoznao vođe klana, na koji način su  funkcionisali, kako su mamili i ubijali ljude u kući strave u Ritopeku.

– U plafonu su stajale kuke za koje se kačio najlon. Onda se najlon vezivao kanapom i kačio za te kuke. Postavili smo najlon i dole, i izlepili da ne može nigde ništa sa strane da izleti. E, onda smo nastavili dalje. Počinjali bismo od ruku i nogu… Na kraju kada se sve sredi ide u mašinu za mlevenje – rekao je on između ostalog kada je opisao kako je ubijen Zdravko Radojević.

Prvi put u klanicu u Ritopeku otišao je posle ubistva Gorana Veličkovića Goksija.

– Znam da mi je Marko Miljković prvi pričao o štek prostoriji, posle ubistva Gorana Veličkovića Goksija, dok ja još nisam bio u kući. Rekao mi je: „Videćeš, kakav štek, kao iz Netfliks filmova! Neću ništa da ti pričam, videćeš da je baš tako“. I stvarno kao da su radili za neki film, tako je dobro urađeno, sakriveno, bilo je idealno za to. Draganić mi je rekao da je tu ranije gajio travu – rekao je Hrvatin.

Takođe je naveo da su najbrutalniji bili prema Pink panteru Milanu Ljepoji. Hrvatin koji je prebačen u kućni pritvor, navodno je naveo i da Miljkovića nisu interesovale tribina i navijanje, već samo ubistva, ali i da su odluke o tome ko će biti ubijen, Miljković i Belivuk donosili zajedno.

Nikola Spasojević je treći svedok koji je dobio 13 godina.

Spasojević, inače kum Marka Miljkovića, pred tužilaštvom je rasvetlio ubistvo Gorana Mihajlovića, inače prve žrtve klana, ali i progovorio o ubistvu „škaljaraca“ Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu u avgustu 2020. godine. Govoreći o zločinima klana, Spasojević je priznao istražiteljima da je živeo u strahu da će on biti naredna žrtva Belivuka i Miljkovića.

Podsetimo, Spasojević je, prema sopstvenom priznanju, u aprilu 2019. godine, po nalogu Veljka Belivuka, nabavio pesak, najlone i kombinezone, jedne noći je čuvao Gorana Mihajlovića u klanici u Ritopeku, a kasnije njegovo telo u kamionu punom peska prevezao u vikendicu u Surduku, gde je mladić i spaljen. On je, međutim, otkrio i da je imao veze s likvidacijom na Krfu.

– Generalno sam se bojao za svoj život pošto sam bio umešan u ubistvo Vlastimira Miloševića, gde sam im rekao da se bojim da će i mene ubiti, na šta su oni mene ismejali –  ispričao je istražiteljima Nikola Spasojević.

– Plašio sam se za sopstveni život iz prethodnih nekih dela, ja sam Veljku poslao poruku: „Samo mi reci je l’ sam ja sledeći?“ Belivuk i Miljković su bili egzekutori u prethodnim nekim delima – rekao je saradnik okrivljeni.

On je potom objasnio da je na Krfu bio angažovan za donošenje hrane egzekutorima, koji su pred vilom ubili Kožara i Hadžića, te da su te njegove slutnje o tome da bi mogao da bude žrtva upravo datirale iz avgusta 2020. godine, neposredno nakon likvidacije.

– Nisam smeo nikome da prijavim to, jer znam da imaju svuda veze u policiji i da imaju veze s kavačkim klanom, tako da nisam smeo ni neka druga dela da prijavim nekome jer sam se bojao za život, jer su mi u više navrata na perfidan način rekli da ću loše proći, jer sam i odustao na Krfu – navodno je rekao Spasojević.

Inače, grupi se na teret stavlja ukupno sedam ubustava, a prvom su „obuhvaćeni“ Milan Ljepoja, Aleksandar Gligorijević Puki, Goran Veličković Goksi, Zdravko Radojević i Lazar Vukićević.

Ukupno im se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare