SKANDAL U HRVATSKOJ: Zagreb brani Srbiji gas iz Rusije, a sklapa poslove s ruskim trgovcima vojnom opremom?! LICEMERNO!

Dok se borila da Srbiju ošteti sankcijama EU protiv Rusije, Hrvatska je iza leđa Brisela sklapala poslove s ruskim trgovcima vojnom opremom! Hrvatski mediji pišu o velikom skandalu koji potresa ovu zemlju zbog otkrića da je Vazduhoplovnotehnički centar (ZTC), firma u državnom vlasništvu, dogovarao saradnju s ruskom delegacijom kompanije ATS.

Sumnjivi poslovi

Otkriveno je da su ruski trgovci vojnom opremom stigli u ZTC u Velikoj Gorici, a primio ih je direktor tog centra Zdravko Klanac sa još dvojicom svojih saradnika. ATS je, inače, zadužen za nabavku delova za vojne i civilne letelice. Iako iz hrvatske državne kompanije tvrde da su Rusima rekli da nikakva trgovina nije moguća dok su na snazi sankcije, mediji su objavili da je prava istina da su na sastanku detaljno razgovarali o tome kako zaobići sankcije. Kako su objavili, razmatrana je opcija da ZTC delove iz Rusije nabavi preko Republike Srpske, ali su za sve to navodno saznale obaveštajne službe Hrvatske (SOA i VOA), pa su dalji razgovori prekinuti. Mediji navode da nije jasno o kojim poslovima su se dogovarali s trgovcima delovima koji se mogu koristiti za vojne namene i pitaju zašto je delegacija morala da doputuje iz Moskve, pošto je direktor ZTC mogao da ih odbije preko telefona s obzirom na evropske sankcije.

Rugaju se Uniji

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije kaže za Kurir da ovaj slučaj pokazuje da Hrvatska nije iskrena ne samo u osudi Putinove politike nego ni prema svojim partnerima u EU.

– Hrvati se rugaju Uniji. Oni sve vreme otvoreno traže izuzeća i paralelno krše sistem sankcija EU i na taj način izvrgavaju ruglu sve što EU radi a to ima dalekosežne posledice. O čemu pričamo kad vidimo da se jedna članica EU, kao što je Hrvatska, s podsmehom odnosi prema svemu što dolazi iz centrale, a sve vreme gledaju kako da naštete Srbiji i jačanju evropskog uticaja u regionu zapadnog Balkana. Ovo je odraz njihove licemerne politike i prljavog odnosa prema Srbiji. Oni zapravo podrivaju evropske vrednosti. Sve ono što oni rade u odnosu na Srbiju je unižavanje sistema vrednosti EU i njihovih institucija, jer se Hrvati predstavljaju kao da su oni ključni faktor Unije. Uvek protiv Srbije, uvek dvostruki standardi, uvek pokušaj da se Srbija drži što dalje od EU – ocenjuje Miletić i naglašava da je krivica i na strani Unije zato što uopšte ne osuđuje takvo delovanje.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da ovaj skandal dokazuje da na politiku Zagreba uopšte ne utiču geopolitička dešavanja.

– Suština hrvatske politike nema veze s geopolitičkim zbivanjima. Oni srpski faktor smatraju najvećom pretnjom i učiniće sve što mogu da nas oslabe. Ne smemo imati nikakve zablude o tom pitanju. To što se mi kao društvo ne opterećujemo njima ne znači da oni nisu opterećeni nama – objašnjava on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare