RUSIJA PONOVO UPOZORAVA: Ulazak Ukrajine u NATO pakt može prouzrokovati treći svetski rat

Zamenik sekretara Saveta bezbednosti RF Aleksandar Venediktov upozorio je da bi mogući ulazak Ukrajine u NATO mogao da dovede do trećeg svetskog rata

Visoki diplomata rekao je za Skaj njuz da je spora isporuka sistema protivvazdušne odbrane ključni faktor koji ograničava sposobnost saveznika da odgovore na potrebe Ukrajine. Velika Britanija i druge članice NATO-a smanjile su izdatke za odbranu od kraja Hladnog rata, kao i smanjile veličinu svojih oružanih snaga i zalihe municije. Zbog ruske invazije na Ukrajinu i zemlje su ponovo počele da razmišljaju o finansiranju kolektivne bezbednosti, ali je potrebno vreme da se zalihe popune.

„Poslednji neselektivni napadi Rusije na civilna područja u Ukrajini zahtevaju kontinuiranu podršku onima koji žele da brane svoju naciju“, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas. „Zato sam odobrio isporuku protivvazdušnih projektila AMRAAM. Ovo oružje će pomoći Ukrajini da odbrani svoje nebo od napada i ojača svoju ukupnu protivraketnu odbranu zajedno sa američkim NASAMS-om“, rekao je on.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su razgovori u sredu sa zemljama partnerima u Nemačkoj o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane bili „prilično produktivni“. „Što je ruski teror hrabriji i okrutniji, svetu je očiglednije da je pomoć Ukrajini u zaštiti neba jedan od najvažnijih humanitarnih zadataka za Evropu našeg vremena“, rekao je on.

„Verujem da ćemo se izboriti sa ovim zadatkom. I zahvalan sam onim saveznicima koji su već doneli odluku da ojačaju takvu podršku našoj zemlji – podršku efikasnoj odbrani u vazduhu. Hvala svima koji pomažu Ukrajini!“ rekao je i on.

Venediktov: Ulazak Ukrajine u NATO mogao bi da dovede do trećeg svetskog rata

„Prijem Ukrajine u NATO mogao bi da dovede do trećeg svetskog rata“, rekao je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Aleksandar Venediktov u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji TASS, koji rezimira Sky Nevs. On je naglasio da Kijev dobro zna da bi takav korak značio zagarantovanu eskalaciju Trećeg svetskog rata.

Venediktov je istovremeno ponovio rusko mišljenje da je Zapad „direktna strana u sukobu“ pomažući Ukrajini.

Ukrajinski predsednik je krajem septembra najavio da će Ukrajina i zvanično podneti zahtev za brzo članstvo u NATO. Njegova poruka usledila je nakon ceremonije u Moskvi kojom je najavljena aneksija četiri okupirana ukrajinska regiona.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare