SRPSKI GASOVOD NA METI TERORISTA! Predsednik Vučić upozorava na VELIKU OPASNOST!

BIA i policija imaju informacije o planiranim diverzijama ne teritoriji naše zemlje, podignuti helikopteri, bezbednost na najvišem nivou

Gasovod „Balkanski tok“, koji prolazi kroz Srbiju, na meti je terorističkih napada, zbog čega će ga u narednim mesecima obezbeđivati BiA. U poslednjih nekoliko dana na obezbeđenju gasovoda angažovani su helikopteri, ali i policijski dronovi i sva druga raspoloživa tehnika. 

Na opasnost od terorističkih napada na gasovod upozorio je predsednik Aleksandar Vučić, koji kaže da bi u slučaju da neko zaista prekine „Balkanski tok“ naša država, ali i ostale zemlje regiona vrlo brzo ostali bez struje i grejanja!

Teška borba

Vučić kaže da je malo ko u Srbiji i regionu primetio upozoravajuće izjave ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina da je „Balkanski tok“ već bio meta napada i da su zbog toga neki ljudi uhapšeni.

– Gotovo niko u medijima nije primetio da je predsednik Putin rekao kako je neko pokušao da uništi gasovod u Crnom moru i spreči dotok gasa u Evropu. Da se to dogodilo, da je gasovod prekinut, ja stvarno ne znam šta bismo radili… To bi značilo da ne bismo imali ni struje, jer ne bi radile gasne elektrane, Termoelektrane-toplane (TETO) Novi Sad, Zrenjanin i Pančevo bi prestale da rade. Bili bismo u ogromnom problemu bez obzira na naše rezerve, koje su danas najveće u istoriji. Morate da znate da samo Beograd troši tri miliona kubnih metara gasa, a da nam na dnevnom nivou dolazi šest miliona kubnih metara, što je redovna tranša… Zamislite samo taj pakao kad bi sve to odjednom stalo– rekao je Vučić, dodajući da će od Rusije tražiti dodatne informacije o pokušaju diverzije na gasovod, a da će naša država momentalno reagovati.

– Razgovarao sam sa BIA, razgovaraću i sa policijom da se dižu helikopteri i zaštiti gasovod celom dužinom od potencijalnih diverzija. Ovo se dešavalo u Turskoj, a ne kod nas… Međutim, ono što možemo, mi ćemo sigurno da uradimo. Čeka nas teška borba! – naglasio je Vučić. 

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin prethodno je, inače, izjavio da je izvršen niz terorističkih napada i pokušaja sličnih zločina na energetske objekte i gasnu infrastrukturu Ruske Federacije.

– Bio je i pokušaj da se digne u vazduh jedan deo gasovoda „Turski tok“. Sve to je dokazano objektivnim podacima, uključujući i izjave privedenih izvršilaca tih akata – kazao je Putin.

Pravac kojim kroz Srbiju prolazi gasovod

* Zaječar
* Pojate
* Veliko Orašje
* Pančevo
* Gospodinci
* Senta
* Horgoš

Trasa „Balkanskog toka“

* Rusija
* Turska
* Bugarska
* Srbija
* Mađarska
* Austrija

Komentarišući sve ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da je ruski predsednik već ustvrdio da ima uhapšene ljude i njihova pisana priznanja da su bili angažovani da miniraju „Turski tok“.

– Pretnja je zaista realna. Ono što mi možemo jeste da zaštitimo trasu kroz Srbiju, uz ozbiljno angažovanje svih naših bezbednih službi. Posebno je zabrinjavajuće to što se osnovano sumnja da iza ovih pretnji stoje obaveštajne službe nekih država. Terorističke organizacije nemaju ni približne mogućnosti da izvedu tako ozbiljnu akciju bez državne pomoći, bez obaveštajnih službi, logistike, oružja, eksploziva, lažnih dokumenata… Zbog svega toga je ovakve akcije teško sprečiti – objašnjava Karan.

Stranci spremaju veliko zlo
Posebno brine to što iza ovih planova najverovatnije stoje obaveštajne službe nekih država“
Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS

Diverzija kao pritisak

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović kaže da je „Balkanski tok“ postao veoma osetljivo bezbednosno pitanje, naročito posle diverzije na „Severnom toku“.

– Posle zabrane isporuke ruske nafte preko „Janafa“, sledeći udar zaista je moguć na „Turski tok“. Ako bi se to desilo, bila bi ugrožena i energetska i nacionalna bezbednost Srbije. Izvršioci eventualne diverzije mogli bi da budu države koje nas pritiskaju da uvedemo sankcije Rusiji, a to bi predstavljalo dalji vid pritisaka. Ovo je takođe i dokaz da je Zapad spreman, ne birajući metode, da slomi kičmu Srbiji – zaključuje Bjegović.

BOŽIDAR SPASIĆ, BIVŠI OPERATIVAC DB

Zaštita podrazumeva opserviranje celokupne trase elektronski i delimično patrolama. Naše službe moraju da sarađuju sa kolegama iz država kroz koje prolazi „Balkanski tok“. U ovaj posao verovatno će biti uključene najbitnijije antiterorističke jedinice.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare