MINISTRI ODBRANE NATO POČINJU DVODNEVNI SASTANAK: Glavni fokus podrška Ukrajini! Drugog dana tema nuklearno planiranje

Ministri odbrane NATO-a počeće dvodnevni sastanak u Briselu, fokusirajući se na nastavak podrške Ukrajini i odgovor alijanse na rusku agresiju na tu zemlju. Sastanku, koji će biti prvi nakon samita u Madridu, prethodiće i sastanak grupe za podršku Ukrajini.

Događaj u Briselu počeće sastankom Kontakt grupe za podršku u odbrani Ukrajine predvođene SAD, u kojoj učestvuje oko 40 zemalja. Centralna tema biće srednjoročna podrška Ukrajini vojnom pomoći, najavljuje Ministarstvo odbrane Slovenije.

Podrška Ukrajini biće tema i radne večere ministara članica NATO-a, kojom će započeti dvodnevni sastanak. Oni će razgovarati o daljoj podršci NATO-a Ukrajini sa fokusom na izgradnju kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga.

Na oba sastanka će prisustvovati i ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, koji će svojim kolegama predstaviti trenutnu situaciju na ratištu i kakve su potrebe Ukrajine za oružjem.

Drugog dana ministri će početi sastankom grupe za nuklearno planiranje, nakon čega će uslediti diskusija o odvraćanju i odbrani, sa fokusom na zalihe vojne opreme i povećanje kapaciteta odbrambene industrije.

Sednica će biti zaključena diskusijom o operacijama i misijama NATO-a, u kojoj će učestvovati i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borel.

Dan pre sastanka, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltebnerg je istakao značaj kontinuirane podrške Ukrajini. Ako Rusija pobedi, „to će predstavljati pretnju za sve nas“, rekao je on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare