ЦИА О ПУТИНОВОМ УПОЗОРЕЊУ: Веома је тешко рећи да ли блефира

ЦЕНТРАЛНА обавештајна агенција (ЦИА) не верује да се руски председник Владимир Путин тренутно припрема за распоређивање нуклеарног оружја у Украјини, рекао је њен шеф Вилијам Бернс у интервјуу у недељу.

– Морамо веома озбиљно да схватимо [сваку] врсту претњи, с обзиром на све што је у питању, рекао је Бернс за CBS Evening News са Нором О’Донел.

Међутим, он је признао да „данас у обавештајној заједници САД не видимо никакве практичне доказе да се [Путин] приближава стварној употреби“ или да постоји „непосредна претња употребом тактичког нуклеарног оружја“.

Упитан да ли је руски лидер блефирао када је говорио о спремности да употреби „сва средства која му [има] на располагању“ ако територијални интегритет земље буде угрожен, Бернс је рекао да је то „веома тешко рећи у овом тренутку“.

Директор ЦИА је реторику Путина и других високих званичника описао као „непромишљену и дубоко неодговорну“. Он је такође сугерисао да је на америчким креаторима политике да саопште Москви да би таква одлука имала „тешке последице“.

Британски министар одбране Бен Волас изјавио је у недељу да је „мало вероватно“ да ће Русија употребити нуклеарно оружје у Украјини, али је рекао да је руски лидер такође „потпуно ирационалан“.

Ово питање је у првом плану откако је Путин најавио делимичну мобилизацију пре две недеље и упозорио да је Москва спремна да употреби било које оружје из свог обимног арсенала да би се одбранила ако буде потребно.

-Ако је угрожен територијални интегритет наше нације, сигурно ћемо употребити сва средства која имамо да одбранимо Русију и наш народ. То није блеф, рекао је тада Путин.Он је ту поруку поновио у петак у обраћању на потписивању споразума о уједињењу за приступање Доњецке и Луганске Народне Републике, заједно са Херсонском и Запорошком областима, у састав Русије. „Бранићемо нашу земљу свим снагама и средствима“, обећао је председник.

Путинове речи су политичари и медији на Западу протумачили као прикривену претњу да би Москва могла да употреби нуклеарно оружје у текућем сукобу у Украјини.

Крајем септембра, заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков одбацио је такве спекулације, рекавши: „Ми никоме не претимо нуклеарним оружјем“.

Дипломата је новинаре упутио на руску војну доктрину, у којој се наводи да се нуклеарно оружје може користити само ако се такво оружје или друго оружје за масовно уништење користи против земље, или је суочена са егзистенцијалном претњом од конвенционалног наоружања.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare