NIKADA, NIKADA, NIKADA! Bajden poručio da SAD ne priznaju rezultate referenduma i pripajanje ukrajinske teritorije Rusiji 

SAD „nikada, nikada, nikada“ neće priznati pokušaj Rusije da anektira teritoriju Ukrajine, rekao je američki predsednik Džo Bajden nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaze o nezavisnosti Zaporožja i Hersona.

„Sjedinjene Države, želim da budem vrlo jasan u vezi sa ovim, nikada, nikada, nikada neće priznati pretenzije Rusije na suverenu teritoriju Ukrajine“, rekao je Bajden.

Ruski predsednik je u četvrtak potpisao dva ukaza o priznavanju Zaporožja i Hersona kao nezavisnih teritorija, čime je otvoren put za njihovo pripajanje Rusiji zajedno sa Donbasom.

U dokumentima, objavljenim u ruskim državnim medijima, kaže se da se nezavisnost dva regiona priznaje u skladu sa međunarodnim pravom i „utemeljena u Povelji Ujedinjenih nacija“.

Međutim, generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da svaka aneksija teritorije neke zemlje na osnovu upotrebe sile krši Povelju UN i međunarodno pravo.

To je „opasna eskalacija“ kojoj „nije mesto u savremenom svetu“, rekao je on.

U telefonskom razgovoru sa Putinom, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan takođe je izrazio protivljenje tom planu i pozvao ruskog lidera da smanji tenzije i pruži još jednu šansu mirovnim pregovorima sa Ukrajinom.

Moskva je spremna za današnji govor Putina koji će proglasiti četiri ukrajinska regiona – Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson delom Rusije.

Rezultate referenduma o prijapajanju Rusiji, Ukrajina i Zapad odbacuju, ali će bez obzira na to, dva doma ruskog parlamenta formalno ratifikovati taj potez sledeće nedelje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare