VELIČANSTVENO JEDINSTVO SRPSKOG NARODA: Srbija i Republika Srpska danas slave Dan zastave

Srpska trobojka vijoriće se danas širom zemaljske kugle, gde god ima našeg naroda, u čast Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna manifestacija biće održana u Bijeljini, na Trgu kralja Petra I Karađorđevića, kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pre svečanosti koja se održava u čast Dana srpskog jedinstva, predsednik Srbije ozvaničiće početak radova na izgradnji auto-puta Rača-Bijeljina.

Inače, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se od 2020, a za obeležavanje je izabran dan kada je počeo proboj Solunskog fronta 1918. Vlada Srbije i RS zajednički obeležavaju ovaj datum, a sve u cilju očuvanja srpskog naroda.

Podsetimo, prošle godine je Dan zastave obeležen na Savskom trgu, kod Spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, a svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh SPC Porfirije, kao i srpski član Predsedništva Republike Srpske Milorad Dodik, ali i mnogi drugi zvaničnici.

Pored Srbije i RS, zastava se prošle godine vijorila svuda gde je imalo srpskog življa, a posebno emotivno bilo je na Kosovu i Metohiji. Zastava se prošle godine razvila i širom Crne Gore, a posebnu pažnju privukla je srpska zastava koju su nosili Pljevljaci, a koja je bila dugačka 100 metara.

Srpska zastava našla se prošle godine i na Čitadeli, najlepšoj kuli srednjovekovnog grada-tvrđave u blizini Vićence. Zastavu je na vrh kule izneo Čačanin Miroljub Mišo Nestorović, koji je gotovo 40 godina živeo i radio u ovom delu Italije.

Zajedno za srpskom zastavom vijorila se i zastava regiona Veneto, osvedočenog prijatelja Srbije. Srpski telegraf je prošle godine imao tu čast da prisustvuje ovom rodoljubivom poduhvatu, a Miroljub Miša Nestorović poslao je Srbima jaku poruku:

– O ljubavi koju ova regija gaji prema Srbiji najbolje govori činjenica da Veneto i dan-danas ne priznaje Kosovo kao nezavisno.

Garda i vatromet

* svečani program u kom je učestvovala Garda Vojske Srbije i orkestar garde

* Istaknuta 51. srpska pukovska zastava, koja predstavlja simbol srpske pobede i slave

* Izglasavanje zakona u Skupštini Srbije o upotrebi srpskog jezika u javnom životu

* Prikaz naoružanja i vojne opreme na beogradskom Ušću

* Završetak obeležen specijalnim vatrometom

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare