PUTINOVA ČISTKA: Šef Kremlja besan zbog poraza, skida glave generalima! PRVI NA SPISKU MINISTAR ŠOJGU!

Iz Kremlja poručeno da se sve akcije koje vojska preduzme tokom specijalne operacije, kako Moskva naziva agresiju na susednu zemlju, izveštavaju vrhovnom komandantu.

Ruski predsednik Vladimir Putin još se nije oglasio povodom višednevnih gubitaka koje su njegove trupe pretrpele na teritorijama na severoistoku Ukrajine koje su držale od početka agresije na tu zemlju u februaru, ali hitna smena general-pukovnika Romana Berdnjikova zbog debakla oko Harkova pokazuje bes u Kremlju.

Berdnjikov je imenovan za komandanta zapadne vojne oblasti 26. avgusta, a samo 16 dana kasnije Putin ga je sklonio s funkcije nakon što su ruske snage u Harkovskoj oblasti proterane iz gradova Balaklija, Kupjansk i Izjum, izgubivši ukupno više od 3.000 kvadratnih kilometara. Prethodnog meseca šef Kremlja, prema tvrdnjama britanskih vojnih izvora za tamošnje medije, smenio je najmanje šest generala u vreme kada je ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdio da sve ide po planu i da je usporeno napredovanje u Ukrajini samo deo taktike.

– Ako ne dođe do promena u strategiji izvođenja specijalne operacije, biću prinuđen da kontaktiram s rukovodstvom ministarstva odbrane i rukovodstvom zemlje da bih im objasnio situaciju na terenu – rekao je Kadirov.

Povodom gubitaka na frontu proteklog vikenda stigao je komentar iz Kremlja pošto se Putinov portparol Dmitrij Peskov uključio u konferencijski poziv s novinarima.

– Specijalna vojna operacija je u toku i mi ćemo je nastaviti sve dok dok zacrtani ciljevi ne budu ostvareni – poručio je Peskov, prenosi Republika.

On je naveo da je Putin danonoćno u kontaktu sa Šojguom i drugim vojnim liderima.

– Naravno, sve što se dešava, sve akcije koje vojska preduzme tokom specijalne vojne operacije, izveštavaju se vrhovnom komandantu– rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako je ruski predsednik reagovao na „pregrupisavanje snaga i sredstava u Ukrajini“.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je juče da su trupe pod komandom predsednika Volodimira Zelenskog uspele u periodu od 24 sata da proteraju neprijatelja iz više od 20 naselja.

– Neprijatelj je nastavio da napada ukrajinske pozicije iz vazduha i preduzima mere da povrati izgubljeno – naveo je Generalštab.

TV propagandisti Kremlja promenili ploču, Solovjov s modricama na licu

Ruski mediji počeli, nakon kontraofanzive ukrajinske vojske, da kritikuju način na koji se vodi rat u Ukrajini i napade na civile, pa mediji navode da je propagandna kampanja Kremlja počela da se urušava. Glavni televizijski propagandisti Kremlja iznenada su promenili retoriku i, umesto da se rugaju ukrajinskim vojnicima kao „kukavičkoj gomili nesposobnjakovića“, sada ih opisuju kao „ogromnu hordu“, opremljenu najboljim zapadnim oružjem i stručnom pomoći. Vladimir Solovjov, Putinov glavni medijski propagandista koji poseduje vile na italijanskom jezeru Komo, tokom svoje radio-emisije pojavio se sa vidljivim modricama i posekotinama na licu.

– Zabrinut sam. Naravno, želimo da naši momci slome (drugu stranu) i napreduju, ali život ne funkcioniše tako – rekao je Solovjov, čije su misteriozne povrede prekrivene šminkom do početka njegove televizijske emisije „Veče sa Vladimirom Solovjovom“.

U jednoj od emisija o stanju na frontu komandant čečenskog odreda „Ahmat“ pokušao je da ubedi publiku da izgubljeni gradovi Balaklija i Kupjansk nemaju značaj za Rusiju, ali ga je ubrzo demantovao ruski vojni ekspert Mihail Kodarionok, koji je rekao da je Kupjansk nesumnjivo važan jer je čvorište železničke mreže i auto-puteva.

Harkov ponovo bez struje i vode

Ihor Terekov, gradonačelnik Harkova, izjavio je juče da je usled ruskih napada ponovo onemogućeno snabdevanje strujom i vodom drugog po veličini grada u Ukrajini, ali da hitne službe pokušavaju da obnove snabdevanje. Zelenski je ranije kazao da je pet ukrajinskih regiona u nedelju bilo delimično ili potpuno bez struje. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ruske snage izvode vazdušne udare na ukrajinsku vojsku u Harkovskoj oblasti.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare