Ovo su najsramnije rečenice koje su Veljko Belivuk i Marko Miljković izgovorili za 3 dana u Specijalnom sudu

Tokom protekla tri dana, tačnije, 5. 7. i 8. septembra, u Specijalnom sudu održano je pripremno ročište Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću koji se sa pripadnicima svog klana terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje i za to vreme njih dvojica su davali iskaze koji su šokirali javnost.

Naime, Belivuk je tokom uvodnog izlaganja govorio mirno i pribrano, osporavajući komunikaciju sa aplikacije „Skaj“ kao i mašinu za mlevenje mesa, u kojoj su kako se navodi u optužnici, pripadnici grupe mleli prethodno ubijene ljude.

– Sramota je da danas svedoci-saradnici, koji su navodno čupali nokte i klali ljude sede pored oštećenih. Ako ima dokaza, šta će 3 svedoka saradnika, a evo ga i četvrti. Takođe, mašina za mlevenje mesa je podmetnuta u Ritopek. Ta mašina nikako nije mogla da se unese i stane u tu prostoriju i doneta je naknadno, kao i oružje. Fotografije sa Skaja, kao i poruke su montirane – rekao je Belivuk.

Miljković je potom rekao da biti mrtav nije krivično delo.

– Nije utvrđeno gde su ti ljudi danas, niti da li su uopšte mrtvi. Ako nema obdukcionog zapisnika čovek ne može da se vodi kao mrtav – rekao je Miljković i dodao da je moguće da su svi koji im se stavljaju na teret da su ubijeni, Milan Ljepoja, Aleksandar Gligorijević Puki, Goran Veličković Goksi, Zdravko Radojević, Lazar Vukićević, Nikola Mitić i Goran Mihajlović zapravo živi: „Moguće da je Zdravko Radojević i dalje živ i da ga skriva supruga zbog drugih krivičnih dela. Ubijeni nisu bili studenti teologije, možda su još uvek svi živi, jer nema dokaza da su ubijeni“. 

Miljković je takođe naveo da su svedoci saradnici “pod hipnozom i patološki slučajevi”. Takođe je rekao isto što i Belivuk, a to je da su mašina za mlevenje mesa i poruke sa Skaja podmetnuti.

Prvo je pričao Belivuk, a potom Miljković. Obojica su negirali krivicu.

Inače, pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici oštećenih, postupajući tužilac i sudsko veće.

Druga optužnica protiv ovog klana za još dva ubistva, Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića, je potvrđena i sredinom jula sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju dve optužnice.

Čitanje druge optužnice naknadno je zakazano za 25. septembar jer je Vlade Draganić, vlasnik kuće u Ritopeku, u izolaciji zbog Covida-19.

Advokati Nikola Ristović i Miloš Malidžan, koji su branili Belivuka i nekoliko pripadnika njegove grupe, otkazali su punomoćje svim pripadnicima ove kriminalne grupe i saopštili su da izlaze iz ovog predmeta.

Belivuk i Miljković su u julu angažovali nove advokate Vladimira Petrovića i Gordanu Božilović Petrović koji će ih zastupati u daljem postupku.

Optuzeni član ove kriminalne grupe Srđan Lalić zaključio je sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i postao svedok okrivljeni.

Prema tom sporazumu on će svedočiti protiv kriminalne grupe i biće osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, koja će mu biti izrečena na kraju suđenja.

Lalić je inače optužen za šest ubistava, posedovanje oružja i otmicu za šta mu je pretio doživotni zatvor.

Pored Lalića u ovom postupku status svedoka saradnika imaju i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su za kazne zatvora od 14 i 15 godina pristali da svedoce protiv svojih nekadašnjih saradnika, članova ove kriminalne grupe.

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe prvom optužnicom se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmicu i silovanje.

Drugom optužnicom se terete za ubistva Gorana Mihjalovića i Nikole Mitića.

Na današnje ročište Belivuk Miljković i ostali optuženi su dovedenii iz pritvora Okružnog zatvora, dok je četvoro optuženih došlo sa slobode, a troje okrivljenih svedoka dovedeno je sa tajnih lokacija.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare