SVE SUMNJIVE SMRTI RUSKIH OLIGARHA Devet moćnih bogataša umrlo u bizarnim okolnostima: Direktoru naftnog giganta presudila ŽABLJA IZLUČEVINA, a sada je njegov kolega nastavio CRNI NIZ

Ravil Maganov, predsednik Upravnog odbora drugog po veličini ruskog proizvođača nafte “Lukoil”, preminuo je u četvrtak nakon pada sa prozora bolnice u Moskvi, a njegova smrt je najmanje deveta u nizu bogatih ruskih biznismena koji su stradali pod misterioznim okolnostima od početka ove godine.

Mnogi od njih su povezani sa velikim ruskim gasnim i naftnim kompanijama poput “Gasproma” i “Lukoila”. Gžegož Kučinjski, direktor Evroazijskog programa Varšavskog instituta, rekao je ranije ove godine da u mnogim ovim slučajevima “postoje široko rasprostranjene sumnje da su smrti možda iscenirane kao samoubistva”, ali da je pitanje ko je to uradio i zašto. 

Ravil Maganov

Kako prenose mediji, Maganov (67), koji je bio i potpredsednik „Lukoila“, „bacio sa šestog sprata bolnice i preminuo na licu mesta“. Njegovo telo pronašlo je medicinsko osoblje.

Maganov je sedmi misteriozni smrtni slučaj i peto navodno samoubistvo među rukovodiocima ruskih kompanija ove godine.

Radio je Lukoilu od 1993, ubrzo nakon osnivanja kompanije, i nadgledao je njenu rafinaciju, proizvodnju i istraživanje, postavši predsednik Odbora direktora 2020. Njegov brat Nail je šef srednjeg ruskog proizvođača nafte “Tatnjeft”.

U saopštenju objavljenom za akcionare na Zapadu, odbor „Lukoila“ je izrazio „najdublju zabrinutost zbog tragičnih događaja u Ukrajini“.

Jurij Voronov

Ruski milioner povezan sa “Gaspromom” pronađen je mrtav 4. jula u bazenu svoje vile u luksuznom predgrađu Sankt Peterburuga. Telo 61-godišnjeg Voronova je nađeno kako pluta u bazenu sa prostrelnom ranom u glavi nanetoj hicem iz pištolja, dok je na dnu bazena pronađeno nekoliko čaura.

Iako se istraga njegove smrti fokusirala na “spor sa bizis partnerima”, koji su ga prema rečima Voronovljeve supruge “prevarili za mnogo novca”, druge smrti u vilama kod Sankt Peterburga uzrokovale su spekulacije da se ubistva insceniraju da izgledaju kao saomubistva.

Sergej Protosenja

Milioner je pronađen obešen u iznajmljenoj luksuznoj vili u Španiji 19. aprila, dok su tela njegove supruge i 18-godišnje ćerke takođe pronađena mrtva u stanu sa ubodnim ranama.

Кatalonsko policijsko telo koja je istraživala smrt rekla je da je njihova primarna radna teorija da se radilo o ubistvu-samoubistvu. Ali, Protosenjovljeva bivša kompanija “Novatek”, velika ruska kompanija za proizvodnju prirodnog gasa, bacila je sumnju na tu teoriju.

“Nažalost, u medijima su se pojavile spekulacije na ovu temu ali mi smo ubeđeni da one nisu povezane sa stvarnošću”, naveli su, kako je preneo “Insajder”.

Njegov preživeli sin Fedor je takođe rekao da “ne zna šta se dogodilo te noći”, ali da zna da njegov otac “nije povredio” njegovu majku i sestru. Protosenja (55) je imao lično bogatstvo veće od 433 miliona dolara.

Vladislav Avajev 

Vladislav Avajev (51) pronađen je mrtav sa prostrelnom ranom u svom stanu u Moskvi 18. aprila, zajedno sa suprugom i 13-godišnjom ćerkom.

Bio je bivši potpredsednik Gasprombanke, privatne podružnice “Gasproma”. Stan Avajevih bio je zaključan iznutra, a istražitelji daju prednost teoriji da je pucao u svoju ženu i ćerku pre nego što se ubio. 

Vasilij Melnikov 

Vasilij Melnikov pronađen je mrtav u svom stanu u Nižnjem Novgorodu, izvestio je 23. marta “Кomersant”.

Milijarder je nasmrt izboden nožem, kao i njegova supruga i dva sina od 10 i 4 godine. Na licu mesta pronađeni su noževi za koje se veruje da su oružje kojim je izvršeno ubistvo, navodi agencija. Policija je istraživala teoriju da je Melnikov ubio svoju porodicu, a potom i sebe.

Melnikov je bio vlasnik kompanije za nabavku medicinske opreme “MedStom”, a ukrajinska medijska kuća “Glavred” je izvestila da su pretrpeli značajne gubitke zbog zapadnih sankcija.

Druga teorija, prema “Glavredu”, je da je biznismen ubijen nakon sukoba sa bivšim poslovnim saradnikom. Ali, kako je preneo “Кomersant”, nije bilo znakova nasilnog ulaska u porodični stan.

Mihail Votford 

Oligarh rođen u Ukrajini Mihail Votford pronađen je obešen u garaži svoje kuće u Sariju u Engleskoj 28. februara.

Votford je rođen u tadašnjoj sovjetskoj Ukrajini i obogatio se na nafti i gasu. Preselio se u Veliku Britaniju početkom 2000-tih sa svojom ženom Estonkom.

Policija Sarija saopštila je da se trenutno ne veruje da postoje sumnjive okolnosti“, kako je tada preneo BBC.

Aleksandar Tjuljakov 

Aleksandar Tjuljakov pronađen je obešen u garaži stana u blizini Sankt Peterburga 25. februara.

Policija je “Gazeti” saopštila da je pored njegovog tela pronašla poruku o samoubistvu. Tjuljakov (61) bio je izvršni direktor “Gasproma”, a kompanija takođe istražuje njegovu smrt.

List je citirao izveštaj ruskog portala Fontanka.ru, koji je tvrdio da je Tjuljakov viđen teško pretučen uoči smrti.

Leonid Šulman 

Još jedan izvršni direktor “Gasproma”, Leonid Šulman, pronađen je mrtav u vikendici u istom selu u januaru, pre nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Blizu njegovog tela pronađena je i oproštajna poruka u kojoj je pisalo da ne želi da bude „invalid“ ili „teret“ svojoj porodici i da se žalio na nepodnošljive bolove u slomljenoj nozi, navela je “Gazeta”.

Međutim, list je istakao da istražitelji dovode u pitanje autentičnost njegove poruke, dodajući da bi Šulman mogao sebi da priušti visokokvalitetne lekove protiv bolova.

Aleksandar Subotin 

Aleksandar Subotin, bivši izvršni direktor “Lukoila”, pronađen je mrtav u kući šamana 10. maja u Mitiščiju u Rusiji. Pokrenuta je istraga iako je Subotin, navodno, doživeo srčani udar.

Izvor TASS-a rekao da je tada da je Subotin dan ranije stigao u kuću u jakom alkoholisanom stanju i drogiran i da je pronađen mrtav u šamanovoj kući u prostoriji koja se koristila za „jamajčanske vudu rituale“.

Lokalni mediji su pisali da je Subotin otišao do šamana u potrazi za lekom za mamurluk u kojem je navodno bio otrov žabe krastače.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare