UŽIVO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA ODLUKA O PREMIJERU U UTORAK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je sastanak s predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, s kojima je danas od 11 sati razgovarao o detaljima prošlonedeljnih razgovora u Briselu.

14.07 – O mandataru i Prajdu. Predsednik je rekao da nam je najlakše pričati o glupostima i to najbolje znamo u kafani da radimo, te da se poteže to pitanje Prajda a ne priča se o struji, nafti i kako ćemo na zimu pošto od 1. novembra za nas nema ruskog gasa jer smo pod sankcijama, te da su mu odvratni i jedni i drugi jer samo gledaju sebe.

14.05 – Novog pogroma i proterivanja Srba neće biti, to se neće dogoditi! Od predstavnika Srba s Kosmeta dobio sam punu podršku, rekli su da su za sve što se odluči u Beogradu ali povučena je crvena linija o kojoj danas neću govoriti.

14.00 – O obaveštajnim aktivnostima na severu Kosmeta. Obavestili smo lica koja se nalaze na listama prištinskog režima za likvidaciju. Imamo podatke i da je početkom avgusta na severu Kosmeta boravila grupa Čečena i Čerkeza, povezanih sa protivnicima Ramzana Kadirova sa dva cilja: angažman i učešće Albanaca u rusko-ukrajinskom sukobu i eliminacija naoružanih Srba na severu Kosmeta.

Došli su mercedesom pazarskih tablica, dodao je predsednik koji je prethodno govorio o mandatu NATO na KiM čiji je zadatak da drži bagru da ne prelazi Ibar.

Dodao je i da problemi za Srbe neće prestati da postoje jer Priština ima 2 cilja: da ukine srpsku državu i postojanje srpskog naroda na KiM.

13.57 – Ludilo sa papirom, Srbin na svakih 90 dana mora da dobije vizu da živi u rođenoj kući, a Kvinta saglasna?!, rekao je predsednik pokazavši papir koji bi Priština da izda Srbima sa Severa. Njihovo objašnjenje je bilo da bi oni to izdavali na 90 dana, a da bi Srbin sa Severa morao da 89. dana da izađe s Kosova da bi dobio novu vizu da može da živi u rođenoj kući koju na Kosovu ima 50, 100, 120 godina…, rekao je predsednik ne krijući zgranutost takvim zahtevima Prištine.
13.51 – Tražili su generalni sporazum od 6 tačaka: Pod 1 međunarodno međusobno priznanje i prijem u sve međunarodne organizacije. Druga tačka odnosila se na silovanja, nestale, vraćanje umetničkih artefakata koje je „Srbija otela tzv. Kosova“. Pod 3 je bila saradnja u budućnosti, pod 4 o manjinama, a pod pet ponovno pokretanje priče o već postignutim sporazumima… Zatim su govorili o važnim danima u „svojoj istoriji“ iz kojih bismo mi Srbi trebalo da naučimo lekcije, kako su rekli.
Govorili su o ukidanju autonomije 1989, zatim „oslobođenju 1999., preskočili su pogrom 2004, ali pomenuli jednostrano porglašenje nezavisnosti. Najviše su pominjali tu 2010. i presudu Međunarodnog suda pravde…
– Sve što je došlo s naše strane, ništa nisu hteli da prihvate – dodao je on.

13.49 – Imaju samo dva konačna cilja: odbijanje svega što ima veze sa srpskom državom i proterivanje svega što je srpsko.

13.45 – Došli smo u Brisel, a Kurti kaže… Došli smo u Brisel a Kurti kaže da hoće samo RSK table, a mi kažemo dobro, u redu, ne mora KM table, dajte im statusno neutralne KS tablice Unmika, a oni skočili kao opareni…

Kad je reč o ličnim dokumentima, predsednik je rekao: Evo, uvedite im te papire, kad Vučić hoće da uđe na teritoriju KiM, dajte mu taj papir, ali ne možete ga dati Srbima koji žive na Severu.

– Odbili su sve i tablice i sve predloge – rekao je on.

13.38 – U Briselu smo imali 4 osnovna zadatka. Prvi je bio da uradimo sve što je našoj moći da obezbedimo mir, sigurnost i stabilnost za naše građane, drugi da izbegnemo osudu sveta da nismo učinili sve za kompromis, pod tri morali smo da brinemo o tome kako će sve to u svim delovima sveta da izgleda i hoćemo li mi biti ti koji će biti proglašeni da sprovodimo agresiju ili oni koji čine sve a da druga strana ne čini ništa za kompromis. Pod četiri da obezbedimo opstanak našeg življa na Kosmetu koji je veoma uznemiren.

– Sačuvaćemo naš narod od pogroma i progona, izbegličkih kolona neće biti, rekao je predsednik.

13.30 – Počelo je obraćanje predsednika naciji posle razgovora s kosmetskim Srbima. Predsednik je na samom početku podsetio javnost na stavke Rezolucije UN 1244 kao i na sve što se događalo počev od 1999. pa naovamo. On je dodao da su im Srbi sa Severa kost u grlu i da hoće da ih proteraju.

U Palati su i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici SL Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija…

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare