Potresan govor DETETA IZ KOLONE u Novom Sadu: „Svi lepi događaji i zvuci detinjstva su potisnuti zvucima rušenja kuća i PUCNJAVOM“

Srpski narod danas obeležava 27. godina od početka hrvatske vojne operacije „Oluja“ u kojoj je 250.000 Srba proterano iz Hrvatske, a više od 1.800 ubijeno i nestalo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras na obeležavanju godišnjice genocidne akcije „“Oluja“ da ćemo čuvati i braniti našu zemlju.

– Odbranićemo je i pobedićemo i nemojte da nam pretite više! Oguglali smo na vaše pretnje – rekao je predsednik.

– Danas smo ovde da pokažemo da Srbija više nije šaka zobi i da nema nameru da savija glavu i da im potvrdimo da zabranjeni grad „Jasenovac“ i „Oluja“, nisu mit, već činjenice sa kojima živimo – istakao je predsednik Vučić.

Kako je rekao „Srbija neće ćutati i praviti se mrtva kada neko pokuša da ubija i proteruje naše ljude“.

– Godinama šaljemo poruku da više neće biti „Oluja“ i danas to ponovo činimo – rekao je Vučić.

Jedna od stradalnica iz kolone Sanja Vulić iz Dvora na Uni, dete iz kolone, kaže da su njena osećanja pomešana. Tuguje za rodnim krajem, a oseća veliku čast i zahvalnost predsedniku Vučiću i zvaničnicima, kao i svim prisutnima koji ne dozvoljavaju da egzodus padne u zaborav.

– Najranija sećanja moja dosežu do početka 1990. godina, kada je počelo maltretiranje srpskog stanovništva. Svi lepi događaji i zvuci detinjstva su potisnuti, zvucima rušenja kuća i pucnjavom – rekla je Vulić, prenosi Kurir.

Kako kaže, najteži trenutak koji je preživela jeste taj što je tri dana gledala u kolonu i pokušavala da pronađe svog oca.

– Tek četvrtog dana stigao je i naš otac, ukrcao nas je u stari gradski autobus u Banjaluci, i poslao put Srbije. On je ostao i nastavio traktorom iza nas – rekla je Vulić.

Njena majka imala je sat vremena da spakuje stvari i napusti sa porodicom vekovno ognjište. Krenuli su put Banja Luke.

– Gledamo strahote u kojima stari umiru, ljudi plaču i sahranjuju ih pored puta – seća se Sanja u suzama.

Kako kaže, prošlo je 27 godina, a Srbija je Krajišnike prihvatila, školovala i zaposlila.

Ona je rekla da je ponosna na ljude koji danas vode Srbiju, jer vidi svetlu budućnost za decu koja su u njoj rođena.

– Ja nisam rođena u Srbiji, ali ovo je moja država, a Novi Sad je moj grad. Ja sada vidim svetlu budućnost za moju decu koja su rođena ovde u Srbiji – rekla je Sanja.

Manifestacija u znak sećanja na stradale i prognane organizovana je u Novom Sadu. 

U prisustvu državnog vrha Srbije i rukovodstva Republike Srpske, intonirane su himne RS i Srbije – „Moja republika“ i „Bože pravde“. Okupljeni su minutom ćutanja odali poštu svim stradalima u operaciji „Oluja“, a patrijarh Porfirije služio je parastos stradalima i prognanima, nakon čega je održao govor.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare