BAJDEN UVODI VANREDNU SITUACIJU: Amerika na ivici kolapsa, Vašington post tvrdi da predsednik čeka potez Senata

U narednim danima američki predsednik Džo Bajden mogao bi da uvede klimatsku vanrednu situaciju u zemlji, piše Vašington post, pozivajući se na izvore upoznate sa planovima.

„Predsednik je jasno stavio do znanja da ako Senat ne reaguje na klimatsku krizu i ne podrži našu domaću industriju čiste energije, onda je spreman da to uradi sam. Razmatramo sve opcije, još nema odluka“, rekao je zvaničnik Bele kuće pod uslovom da ostane anoniman, prenosi Kurir.

O ovom pitanju se raspravlja u pozadini otpora jednog od senatora iz Demokratske stranke Džoa Mančina planovima za izdvajanje značajnih sredstava za borbu protiv globalnog zagrevanja. Ako u zemlji bude proglašeno vanredno stanje, tada će Bajdenova administracija imati više ovlašćenja da smanji emisiju CO2 i radi na energetskoj transformaciji.

Početkom juna Bajden je proglasio vanredno stanje zbog problema sa proizvodnjom električne energije i potencijalnog nedostatka kapaciteta, navodi se u saopštenju. Rizici u Vašingtonu su, između ostalog, objašnjeni uticajem ekstremnih vremenskih uslova u samim Sjedinjenim Državama povezanim sa klimatskim promenama.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare