OBNOVLJENA AVIO LINIJA BEOGRAD-PEKING Vučić dočekao prvi let „Hainan erlajnsa“, otkrio po kome će avion dobiti ime

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas prvi leta avio-kompanije „Hainan Airlines“, koja je nakon četiri godine uspostavila direktne letove na liniji Beograd – Peking, prenosi Blic.

Erbasovim A330 iz Kine na obnovljenoj redovnoj liniji, koji je na aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo oko osam časova, doputovala je ambasador te zemlje u Srbiji Čen Bo sa kćerkom, kao i jedan broj putnika.

Avion je dočekan tradicionalnim pozdravom vodenim šmrkovima.

Predsednik Aleksandar Vučić se obratio okupljenima i saopštio da će avion na liniji Peking-Beograd nositi naziv po velikom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu.

– Ponosan sam na nekoliko stvari danas. Mi smo pre nekoliko godina najavili let, ovo je prvi direktni let Kina Beograd bez usputnih stanica. Za sada jednom, a od jeseni ćemo dva puta nedeljno leteti za Kinu. To nema nijedna zemlja u regionu. Ovim letom ćemo Kinu značajno približiti Srbiji – rekao je Vučić:

„Mi u ovoj godini imamo značajan rast poseta kineskih turista u odnosu na prošlu. Do sada imamo 70 i više hiljada noćenja. Letećemo svuda i na zapad i na istok, a to će jedino iz Beograda biti moguće.“

Prisutnima se obratila i ambasadorka Čen Bo, koja je rekla da je ovo „veliki dan za saradnju Kine i Srbije“. 

– Otvaranje direktne linije je rezultat saradnje predsednika Srbije i Kine. Ovakav doček pokazuje da Vučić pridaje veliki značaj saradnji naše dve zemlje – rekla je ambasadorka Čen Bo i dodala:

„Ovo neće samo olakšati ljudsku razmeneu, već će otvoriti nove mogućnosti za saradnju u svim oblastima. Ova linija će igrati veliku ulogu saradnje Kine sa drugim zemljama regiona. Zahvaljujem se svim partnerima na podršci i pomoći.“

Dočeku aviona prisustvovali su i ministri finasija Siniša Mali i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor kompanije „Vansi Srbije“ Fransoa Berizo, direktor „Er Srbije“ Jirži Marek i otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tjen Išu.

„Hajnan erlajns“ će između glavnih gradova Kine i Srbije saobraćati zasad samo subotom, zbog kovid ograničenja koja još uvek postoje u Kini, a let će trajati 11 sati.

Avion će nakon jedanaestočasovnog leta iz Kine u Beograd dolaziti ujutru oko osam časova, a za Kinu se vraćati u 15 časova istog dana.

„Hajnan erlajns“ je počeo da saobraća od Pekinga do Beograda preko Praga u septembru 2017. godine, ali su letovi obustavljeni krajem 2018. godine.

„Er Srbija“ je ranije saopštila da će uskoro početi da iznajmljuje drugi širokotrupni avion erbas A330 , kako bi započela nove letove ka Aziji i Severnoj Americi, uz razmatranje letova za Peking ili Šangaj.

Većina putnika koji trenutno lete između Srbije i Kine to koriste avione kompanija „Katar ervejza“, holandskog KLM-a i iranskog „Mahan era“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare