VUČIĆ U NOVOM SADU: Predsednik Srbije na dodeli stipendija najboljim studentima: Sve mogu da vam oduzmu, ali ZNANJE NIKADA

Svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečana dodela održava se u Novom Sadu, u Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta.

Predsednik Vučić je studentima poručio da sve mogu da vam oduzmu, ali znanje nikada.

– Već ste naučili da će svi da vam kažu da ste budućnost, što je tačno. Ali, u budućnosti, zbog vašeg stava i svega što ste učinili imaćete samo veću odgovornost i obaveze. Vi ste do sada pokazali da imate više odgovornosti i više sposobnosti od ostalih. Vi ste žrtvovali neprospavane noći, želeli ste uspeh i da obradujete svoje porodice, prema tome zaslužujete čestitke. Ova stipendija je nešto što vas obavezuje. Da radite bolje i da radite više. Ima nešto drugo što je još važnije. Na vas država i društvo moraju da računaju – rekao je predsednik.

– Molim vas da razumete da to što imate 20 godina jste prednost, ali nije ni mana ni vrlina. Za 30 ćete imati 50. Sve na svetu mogu da vam oduzmu, uvek. I imovinu, i možete imati bolesti najbližih, ali ono što vam ne mogu oduzeti jeste znanje. Neki od vas će biti naučnici, neki šefovi vlada ali ne sme niko da vas pretekne. Čestitam vam na marljivosti, trudu i radu. Čestitam i vašim roditeljima – rekao je predsednik.

Nije važno da li volite jednog ili drugog političara, važno je da volite državu, porulio je Vučić.

– Bio sam stipendista Fonda za razvoj. To sam zaslužio jer sam bio uspešan student. Pošto sam se dočepao prvog novca, rešio sam da obradujem majku, kupio sam onaj „Kirbi“ usisivač. Na rate, nije mi delovalo mnogo, 100 maraka mesečno. Nekako sam shvatio da na kraju svakog meseca kada je trebalo da platim, da su mi bile velike kao kuća. I onda sam shvatio da je bolje što manje da se zadužujem i to primenjujem i dan danas – rekao je Vučić.

Studentima se obradio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

– Vaši uspesi su danas merilo kvaliteta, a za sutra izvesnija budućnost za sve nas. Sve što radi država Srbija, predvođena predsednikom republike, radi da izgradi puteve da vi ostanete ovde i da zajedno pravimo bolju Srbiju i bolje rgadove – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kako je rekao nije slučajno što smo danas u srpskoj prestonici kulture, zato što je oko 500 stipendista sa Univerziteta u NS.

– Vi ste odgovorni – vaš rad, rezultati i uspesi. To je danas merilo kvaliteta, a sutra garant budućnosti za sve nas. Sve ono što radi država, predvođena predsednikom, sve ove nove investicije, fabrike, naučno tehnološki centri, habovi, nije samo sebi cilj, već čini sadržaj da bi bolje živeli. I ako mogu jednu stvar da vas zamolim, danas vam država pruža ruku dodelom „Dositeja“. Ja vas molim da na kraju svi ti putevi vode u Srbiju, da ostanete ovde, u svojoj državi, sa prijateljima i porodicom. Da zajedno pravimo bolju Srbiju, ne idealnu ali bolju. Da još više stipendija obezbedite za nove talente – rekao je gradonačelnik.

On je rekao da veruje u našu državu i narod,

– Molim vas, šta god budete odlučili, gledajte da se što više vas opredeli da ostane u Srbiji. Čestitam vam na uspehu jer to je uspeh svih nas – zaključio je Vučević.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić poručio je da je ova sala „naš potencijal i naša budućnost“.

– Ogromna je privilegija danas biti sa vama. Sala puna doktora, naučnika, kreativnih ali pre svega divnih ljudi. Za svaki uspeh potrebna je želja da se pomeraju granice. Želim da zahvalim posebno predsedniku Srbije koji je omogućio da danas možemo da obaramo rekorde, dičimo se većim stipendijama i većimbrojem stipendista. Dragi stipendisti, poručujem vam da se ohrabrite, osnažite, budete još bolji i kvalitetniji. Puni ponosa, odgovornosti, želja za pomeranjem standarda. Vi ste motivacija i primer narednim generacijama. Zato vas molim da preskočite taj stepenik, budete još kvalitetniji i još bolji, i da težite da prevaziđete vaše ideale i iskustvo delite sa budućim generacijama – rekao je Udovičić i dodao:

– Mislim da dobro znate koliko je truda i vremena i neprospavanih noći bilo potrebno da budete obvde. Koliko ste se žrtvovali i odricakli da večeras budete ovde. Želim da to bude podsticaj da nastavite dalje. Vaš izbor je jasan. Budite zauvek pobednici kao što ste danas. U vama je energija koja pokreće sve oko sebe. Svaki vaš ostvareni cilj će Srbiju i svet učiniti boljom nego što je sada. Hvala vam od srca – poručio je Udovičić, prenosi Kurir.

Predsednik Srbije je uručio Sretenjski orden drugog stepena Zoranu Terziću, za naročite zasluge u sportskoj delatnosti i postignute rezultate ženske odbojkaške reprezentacije.

Stipendija „Dositeja“, koju dodeljuje Fond za mlade talente, namenjena je talentovanim i najuspešnijim učenicima i studentima, u Srbiji, i u inostranstvu. Ovom stipendijom godišnje se nagrađuje više od 3.000 đaka i studenata i namenjena je različitim uzrastima i stepenima obrazovanja – najboljim studentima završnih godina osnovnih i master akademskih studija, najboljim studentima studija drugog i trećeg stepena u inostranstvu,učenicima srednjih škola za uspehe na takmičenjima. Na sednici Fonda za mlade talente početkom prošlog meseca, usvojena je lista 1.540 dobitnika stipendije po konkursu za stipendiranje do 1.050 studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija u Srbiji, za školsku 2021/22. godinu. Od 2.131 kandidata koji su se prijavili, 1.050 studenata dobilo je stipendiju za završnu godinu osnovnih akademskih studija, a 490 studenata za završnu godinu master akademskih studija. Na inicijativu ministra i predsednika Fonda za mlade talente Vanje Udovičića i ove godine stipendiju je dobilo 50 studenata više nego prošle godine, a iznos stipendije povećan je sa 30.000 na 32.000 dinara. Krajem juna, ministar je dodelio stipendije za najbolje studente Univerziteta u Nišu, a zatim i Univerziteta u Kragujevcu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare