DANAS U PODNE PADA ODLUKA: Vučić, Rama i Kovačevski danas objavljuju da li idu u Brisel, evo zbog čega su podigli glas: Jedna stvar desila se prvi put

Samit lidera Evropske Unije i šefova država Zapadnog Balkana najavljen je za 23. jun, ali je njegovo održavanje, bar kako se čini, pod znakom pitanja. Prisustvo Severne Makedonije je pod znakom pitanja zbog odnosa Brisela prema Skoplju, i činjenice da Bugarska blokira početak pregovora, a predsednik Srbije i premijer Albanije bi u tom slučaju mogli da se solidarišu. Konačna odluka biče poznata danas u podne.

Kako je Blic objavio, danas su održane konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Vlade i najbližim saradnicima oko odluke da li će se ići u Brisel ili ne. Pored toga, predstavnici Severne Makedonije se razmišljaju da ne idu zbog tretmana Evropske unije prema njima.

Predsednik Vučić i premijer Albanije Edi Rama takođe su odlazak u Brisel stavili pod znak pitanja, pa će odluku da objave danas u podne. Pre definitivne odluke, Vučić, Rama i makedonski premijer Dimitar Kovačevski još jednom će razgovorati kako bi se usaglasili.

Konsultacije pa odluka

O tome je javnost juče obavestio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram nalogu.

To nisu bili jedini razgovori koje je vodio, kako je saopštila pres služba predsednika, čuo se i sa visokim predstavnikom EU Đuzepom Boreljom, informisao ga o postignutom dogovoru da, nakon konsultacija sa vladama i savetničkim timovima, bude objavljena zajednička odluka o eventualnom učešću na tom skupu.

Blic je juče objavio i navode diplomatskih izvora da se „Vučić uplašio se puta u Brisel zbog kritika kojima je izložen zbog neuvođenja sankcija Rusiji“, ali je savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljevič to demantovala i rekla da su „to besmislice“

Šta je na stolu?

Planirano je da susret lidera EU sa liderima Zapadnog Balkana bude održan uoči redovnog junskog EU samita. Kako je najavljeno, na stolu bi trebalo da se nađe predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona, a koji je i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel podržao – stvaranje „evropske političke zajednice“.

Drugog stava je nemački kancelar Olaf Šolc, koji je za „staro dobro proširenje“, i da ta ideja ne bi smela da udalji Zapadni Balkan od EU.

Sve to izazvalo je nedoumice šta bi mogli da budu benefiti tog Samita, i da li će posle njega zemlje Zapadnog Balkana biti bliže ili dalje EU. Spekuliše se da zvaničnici EU ipak nisu uspeli da nagovore Bugarsku da povuče veto na početak pregovora sa Severnom Makedonijom, a već je najavljeno da Srbija neće otvoriti klaster 3. Ipak, kakve bi posledice mogle da izazove neodlazak na taj Samit?

Izuzetna situacija

Govoreći o tome, Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike prvo napominje da se danas desila jedna stvar koja do sada nije.

– Ne sećam se da se Srbija ranije koordinisala kada su u pitanju potencijalni zajednički nastupi pred EU. To se može shvatiti kao dobra stvar, iz ugla da se ne razgovara samo o ekonomskoj saradnji, već i o političkoj koordinaciji – ističe Subotić.

Ipak, manje dobra stvar je što bi neodlaskom na taj Samit verovatno zakoplikovali sebi stvari u procesu pristupanja Briselu jer je Francuska odvojila vreme i energiju da ga organizuje.

– To bi bio udar za EU i Francusku. A koordinacija, da bi imala smisla, trebalo bi da bude usmerena ka produbljivanju odnosa sa EU, a ne da budemo nekredibilni partneri sa ucenjivačkom pozicijom – napominje Subotić.

Ima razloga za (ne)zadovoljstvo

Pitanje je zbog čega je nastao šum na vezi i gde je koren nezadovoljstva Srbije, Albanije i Makedonije.

– Albanija i Makedonija bi mogle da budu nezadovoljne ako se ispostavu da je tačno da Bugarska neće skinuti veto na početak pregovaračkog procesa, a Srbija ako se ne otvori klaster 3 kao što je već najavljeno. Dobra vest je da izveštaj Saveta Evrope poziva sve ključne insitucije da unaprede progresivnu integraciju, što su sve tri zemlje u Tirani podržale. Zato mislim da taj samit neće biti baš izgubljeno vreme – ističe Subotić.

Održavanje samita sa Zapadnim Balkanom, gde će se raspravljati o prilikama u regionu, ranije je najavilo francusko predsedništvo koje je šestomesečni mandat na čelo EU preuzelo 1. januara ove godine.

Prema zvaničnima EU, junski samit će biti prilika da se neformalno razgovara o svim problematičnim pitanjima u regionu, ali i o inicijativi o stvaranju geopolitičke zajednice.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare