GORI NAJVEĆE RUSKO NALAZIŠTE GASA Izbio ogroman požar u Sibiru, ugrožene zalihe za Evropu

Najveće rusko gasno polje zahvatio je požar nakon što je pukla cev u četvrtak rano ujutro.

„Gasprom“ je rekao da je požar izbio oko 2.30 sati na polju „Uregojskoje“ u regionu Jamalo-Nenec u Sibiru, prenosi Blic.

„Urengoskoje je najveće svetsko aktivno nalazište gasa čije se zalihe uglavnom šalju u Evropu.

Na snimku se vidi kako plamen kulja u nebo, pre nego što je požar ugašen oko 4.00 ujutro, preneo je „Dejli mejl“, dodajući da gasno polje „Urengoskoje“ snabdeva Evropu preko gasovoda „Jamal-Evropa“ i da će požar podstaći strahove od prekida nabavke i povećanja cena usred energetske krize.

List podseća da je poslednji put kad je požar pogodio taj region, u avgustu prošle godine, došlo do značajnog pada proizvodnje i rasta cena.

Novi požar dogodio se u prerađivačkom objektu kroz koji prolaze velike količine prirodnog gasa na putu ka Evropi. “Gasprom” je rekao da i dalje analizira obim štete, ali da nije bilo prekida u nabavkama.

-Požar se dogodio 16. juna u 2.30. Nije bilo žrtava. U 4.00 je požar ugašen – rekao je portparol kompanije.

Ovo je poslednji u nizu požara na ključnim ruskim instalacijama u jeku invazije na Ukrajinu, pa su takvi incidenti naveli na sumnju u sabotažu.

“Dejli mejl” ukazuje da Ukrajina nije komentarisala nijedan od tih požara i da je nejasno da li su takvi incidenti koordinisani iz Kijeva. Ipak, navodi list, smatra se da su lokacije blizu ukrajinske granice napadane projektilima, dronovima i helikoptrerima, a smatra se da ukrajinski specijalci operišu iza linija kako bi omele ruske vojne napore.

Za neke požare sumnja se da su delo Rusa koji se protive ratu, navodi “Dejli mejl” dodajući da je više od deset vojnik kancelarija za regrutovanje napadnuto molotovljevim koktelima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare