PREDSEDNIK VUČIĆ POSLE RAZGOVORA SA ŠOLCOM: Prvi put smo od Evrope čuli da se traži MEĐUSOBNO PRIZNANJE

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc održali su „tet-a-tet“ sastanak u Palati Srbija, posle čega je održan i plenarni sastanak dve delegacije.

Vučić i Šolc su se potom obratili javnosti.

Prvi je govorio predsednik Srbije:

„Velika zahvalnost Šolcu, ovo je naš treći razgovor, a prvi u našoj zemlji. Otvoreno smo i iskreno razgovarali o svim važnim pitanjima. Predsednik sam zemlje kome je mnogo značajniji razgovor nego što je nemačkom kancelqaru sa mnom“, rekao je predsednik Srbije.

„Ljudi i u Srbiji i Nemačkoj lako pređu, to je činjenica da te dve zemlje sve bolje sarađuju po pitanju ekonomije. Neverovatno da imamo 25,7 odsto povećanje u trgovinskoj godini“.

„Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 77.000 ljudi. A kada sam došao na vlast, bilo je 17.000“.

„Nama je Nemačka i prvi partner po uslugama, prvi nam je bilateralni donator“.

„Kancelar Šolc je doneo novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu. Želi da postoji stvarna perspektiva za proširenje EU“.

„Srbija će morati brže da napreduje po pitanju vladavine prave i drugog važnog za evropske integracije“.

„Govorili smo i o temama u kojima nemamo uvek potpunu saglasnost. Govorio sam o neispunjenom iz Briselskog sporazuma, ali sam razumeo poruku Šolca da pravimo mnogo malih koraka. Mi ćemo dati sve od sebe da u okviru dijaloga u Briselu napravimo napredak u odnosima s Prištinom“.

„Govorili smo o sveukupnoj političkoj situaciji u svetu, Šolc na decidiran i oštar način traži od Srbije da uvedemo sankcije Rusiji“.

„Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije oko KiM, energetike i tradicionalnih odnosa sa Rusijom“.

„Kancelar Šolc je bio ljubazan i ponudio pomoć što se tiče energetike“.

„U narednom periodu sve što nam je potrebno i što nam nije potrebno, jer niko nije siguran šta će da se dogodi na evropskom tlu“.

Predsednik Vučić se još jednom zahvalio i Šolcu i Saveznoj Republici Nemačkoj.

„90 odsto nemačkih privrednika u anketi kažu da bi se vratili u Srbiju“.

Kancelar Šolc se zahvalio na ljubaznom prijemu, prenosi Kurir, pa rekao:

„Nadovezali smo se na naš razgovor iz maja u Berlinu“.

„Zaključili smo novi biletaralni ugovor iz kulture“.

„Imamo više od 75.000 radnih mesta u Srbiji i nadamo se da će se taj trend nastaviti“.

„Prošle jeseni smo započeli strateško klimatsko partnerstvo“.

„Mnogi nisu mislili da će proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana trajati 20 godina. Važno je da krenemo sa mrtve tačke“.

„S toga ću ponovo uspostaviti Berlinski proces, da s partnerima pokušam da pokrenemo proces pristupanja“.

„Svi smo zaokupljeni strašnim ratom koji je Rusija započela s Ukrajinom“.

„To je strašni rat, sa velikim ljudskim gubicima. Moramo da pomognemo Ukrajini“.

„Uveli smo sankciji, važno je da se što veći broj zemalja priključi sankcijama. To je instrument, pored naoružavanja, za pomoć Ukrajini“.

„Sankcije su mnogo efikasne“.

„Kada je reč o evropskim integracijama, podržavamo težnje, to jest slobodne medije, borba protiv organizovanog kriminala“…

„O dijalogu sa Prištinom, napredak je potreban, pozivam sve političke lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih koraka koji u zbiru dovode do normalizacije odnosa. Podržavamo aktivnosti Miroslava Lajčaka“.

„Nema smisla ugroziti budućnost BiH“.

„Na kraju, želim ponoviti, saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana nam je veoma važna“.

Na pitanje nemačkih medija, šta ako Srbija ne prizna Kosovo, Šolc je rekao:

„Nemački stav po pitanju Kosova je jasan. Sada je važno da se svi posvete tom procesu i da ćemo dobiti izveštaj o tom napretku. Da se ne odlažu sastanci“.

Vučić se nadovezao:

„Da biste vi razumeli, mi ne reagujemo na taj način na pritisak kojim nam neko nešto preti. Ne bih danas o tome. Danas smo čuli da se traži međusobno priznanje. Nikada pre to nismo čuli iz Evrope. Danas prvi put na konferenciji (u Prištini)“.

„Srbija nikad nije odustajala od dijaloga i nikada nije preskočila nijedan sastanak“.

„Koliko god vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, izvinite, ali Srbi mnogo više voli teritorijalni integritet Srbije“.

Šolc je o brzini pristupanja EU, rekao:

„To zavisi od brzine ispunjenja uslova za pristupanja. Moj cilj je da uspemo u tome, i to što je pre moguće. To ne može da se završi za šest meseci, još će da potraje. Ovakvi procesi pristupanja su doneli dobro svim zemljama“.

Vučić je dodao:

„Ja bih dodao smao jednu stvar, imam apsolutno poverenje u reči kancelara Šolca kada govori da je apsolutno posvećen pristupanju zemalja Zapadnog Balkana“.

„Očekujem veliki napredak za sve u narednih godinu dana. Ovog jule ne, jer nismo uveli sankcije Rusiji, ali u decembru, ako budemo radili na tome, očekujem napredak u decembru“.

„Nekad kažem nešto na ličnu štetu, to nije problem, ali gledam da se ugrizem za jezik da ne kažem nešto na štetu Srbije“.

Na pitanje nemačkih medija zašto Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio:

„Da objasnim, Srbija je nedvosmisleno izrazila stav u UN, osuđujući napad na Ukrajinu. Što se tiče pravne i političke prirode sukoba, stav Srbije je jasan. Što se tiče sankcija, mi imamo drugačiji stav. Kontrapitanje da vam postavim: U čemu je razlika kad neko bez odobrenja UN izvrši agresiju na Srbiju i na Ukrajinu“?!

„I po pitanju Kosova u UN mi imamo podršku Ruske Federacije. A o energentima da i ne govorim“.

„Došao sam ovako kako bih omogućio proces pristupanja EU. Jasno je ko prihvata sva pravila. Želja svih u Evropi je da se Srbija priključi sankcijama“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da Srbija ne reaguje na pritiske, i da smo danas prvi put čuli da se traži međusobno priznanje.

Šolc je na pitanje o priznanju Kosova rekao da je nemački stav po tom pitanju jasan, i da je sada važno da se dođe do pomaka.

– Nadam se da ćemo dobiti izveštaj o tom napretku, korak po korak, obe strane moraju dati svoj doprinos i da niko ne blokira sastanke – kratko je rekao on.

Predsednik Vučić je na isto pitanje rekao da Srbija ne reaguje na pritiske, i da smo danas čuli da se traži međusobno priznanje.

– Mi smo slušali da se traži deo pregovaračke platforme, a to je sveobuhvatna normalizacija Beograda i Prištine. Niko to nije tražio, osim Amerikanaca. To smo danas čuli, stvari se menjaju na štetu Srbije, upravo kako sam i predvideo da se događa. Ako vi mislite da treba da nam pretite zato što čuvamo poredak UN, mi nemamo ništa protiv. Vi svoj posao, mi svoj posao. Meni je važno da kancelar Šolc zna šta se dešava. Srbija nikada nije odustala od dijaloga, niti je odbijala sastanke – kazao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija još pre godinu dana mogla da potpiše dokument o nestalim osobama, ali nije zbog hira nekih drugih.

– Nemojte da se ljutite što je naš odgovor o Kosovu drugačiji od vašeg. Onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, mi još više volimo teritorijalni integritet Srbije. I to je tako.

Nešto posle 15 sati Olaf Šolc stigao je na aerodrom „Nikola Tesla“, gde ga je dočekao predsednik Vučić. Po dolasku u Palata Srbija gostu iz Nemačke je priređen svečani doček, a onda su usledili sastanci.

Šolc je pre dolaska u Beograd, posetio Prištinu. Nemački kancelar će posle Srbije otputovati u Grčku, na poziv grčkog kolege Kirijakosa Micotakisa. Šolc će u Solunu prisustvovati večeri sa predstavnicima zemalja regionalne inicijative „Proces saradnje jugoistočne Evrope“ (SEECP). U subotu će nemački kancelar posetiti Severnu Makedoniju i Bugarsku.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare