„AKO DVOJICU DERNE, ČETIRI ĆE SE DATI“ Vukotić preko „skaja“ ugovarao ubistvo vođa „kavčana“, za njihove glave nudio PO DVA MILIONA EVRA

Kotoranin Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana, prema optužnici koja je podignuta u Crnoj Gori, tereti se da je od Emila Tuzovića, koji je u ukrajinskom pritvoru zbog pokušaja likvidacije Radoja Zvicera, tražio da nađe ljude koji bi sklopi bombu i ubili Zvicera i Slobodana Kašćelana.

Vukotić je, piše Pobjeda prema uvidu u optužnicu, od Tuzovića tražio da za sklapanje bombe (šerpe) angažuje izvesnog Čilija, kako bi istovremeno ubili vođe suparničkog klana. Naime, u pomenutoj optužnici kao dokaz su navedene poruke sa aplikacije „skaj“, koje su crnogorskim istražiteljima dostavile inostrane službe.

– Ako dvojicu derne, četri će se dati – navodi se u poruci koju je Vukotić poslao preko kriptovanog telefona Tuzoviću, prenosi Blic.

U dokaznoj građi su se našli transkripti komunikacija gde, između ostalog, odbegli vođa škaljarskog klana nudi četiri miliona evra za ubistvo vođa suprotsavljene grupe Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Vukotić pojašnjava da, ukoliko se likvidira jedan od vođa kavačkog klana – nagrada je dva miliona eura.

– Tuzović je po nalogu Vukotića za posao likvidacije Kašćelana i Zvicera angažavao za sada neidentifikovane osobe koje je smestio u zgradu u izgradnji u Kotoru. Preko poruka je Tuzović od angažovanih ubica tražio da Kašćelana ubiju na izlazu iz tunela Vrmac kada bude išao prema gradu – piše Pobjeda i dodaje:

„Prema planu ove grupe, Kašćelan je trebao da bude likvidiran tako što bi eksplozivnu napravu velike razorne moći sa magnetima ubica sa motora u pokretu zakačio na krov vozila u kojem je Kašćelan. Iz komunikacija od 9. do 30. decembra 2020. godine, koje je Vukotić ostvarivao sa pripadnicima svoje grupe, vidi se da su pratili Slobodana Kašćelana, snimali teren kojim se kretao.“

U optužnici se pored detalja i dokaza za plan ubistva Kašćelana u Kotoru navodi i da ovo delo nikada nije pokušano.

Prema navodima optužnice, usledio je plan prema kojem je Kašćelan po već osmišljenom scenariju trebao da bude likvidiran u Podgorici, krajem januara prošle godine, prilikom dolaska na suđenje u podgorički Viši sud.

– Međutim, i ovog puta organizatori su od svog nauma odustali nakon što su dobili informaciju da se suđenje Kašćelanu odlaže. Kontrola optužnice prema kojoj se Vukotić tereti da je sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije pripadnika i čelnika suprotstavljenog kavačkog klana zakazana je za 13. jun – prenosi crnogorski list.

Pored Vukotića, na najnovijoj optužnici SDT-a su pripadnici ove grupe – Nikšićanin Jovan Mrvaljević, kao i Vladan Mijušković, koji se nalazi u bekstvu.

Veći deo grupe je uhapšen ranije, a prema podacima koje je tada prikupilo SDT, Janko Vukadinović je označen kao vođa i optužen je da je organizovao pokušaj ubistva Kašćelana, ali i srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Međutim, nakon kontrole dokaza SDT-a, Viši sud je utvrdio da pripadnici Vukadinovićeve grupe optuženi Mileta Jovanović i Radovan Stanišić nisu pokušali ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem januara prošle godine na tivatskom aerodromu, zbog čega je protiv njih za ovo krivično delo pravosnažno obustavljen postupak.

– U međuvremenu, strane partnerske službe dostavile su crnogorskim istražiteljima nove dokaze – transkripte razgovora sa „skaja“, koji su razotkrili su i druge igrače u ovoj kriminalnoj organizaciji – Vukotića, Mijuškovića, Mrvaljevića, ali i donedavnog policijskog funkcionera Dalibora Medojevića koji je uhapšen početkom marta od kada se nalazi u pritvoru – prenosi Pobjeda.

Prema stavu SDT-a, Jovan Vukotić je kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao upustva i naredbe o vremenu, mestu i načinu likvidacija, obezbeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i eksplozivne naprave koji su trebali biti korišteni u pripremama ubistava.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare