VUČIĆ IZ OHRIDA: Kada smo zajedno, onda smo mnogo, mnogo jači! Pred nama jedna od najtežih zima

Samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu, kome prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i BiH, počelo je danas obraćanjem premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, Albanije Edija Rame, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije se obraća nakon potpisivanja memoranduma o saradnji u četiri ključne oblasti.

– Veoma sam zadovoljan sastancima koje smo imali danas, ali i sa ljudima koji predstavljaju zemlje koje nisu članice Otvorenog Balkana. Predsednica Brnabić je uputila predsedniku Vlade Crne Gore da poseti Beograd, a mislim da će takav poziv otići i savetu ministara BiH. Kada smo zajedno, onda smo mnogo, mnogo jači – poručio je predsednik Vučić na početku obraćanja medijima.

Kako je rekao, novina je i današnji sastanak sa Atlanskim savetom, gde je pokrenuta ideja oko pravljenja Radnih grupa i timova koji bi mogli da analiziraju situaciju u kojoj se nalazi ceo region i kako bismo mogli da pomognemo jedni drugima po tim pitanjima.

– Da sarađujemo bliže i pripremamo veliki sajam vina, hrane i turizma u Beogradu a pre toga da se vidimo negde na jugu Srbije i da gledamo kako da pomognemo građanima zemalja Otvorenog Balkana. Srbija ima najviše hrane, brašno, ulje, šećer, svega toga imamo. Važno je da formiramo Radne grupe – poručio je predsednik Vučić na početku obraćanja medijima.

Vučić je rekao da ima milion stvari o kojima možemo da razgovaramo, kao i da smo svi sa različitih strana u problemu, ne svojom krivicom. Dodao je i da je pred nama jedna od najtežih zima. Rekao je da sa druge strane, već sada, sa užasom gledamo na to šta će da se događa oko energetike.

– Biće problem ako Rusi prekinu dotok gasa Evropi – i dodao da cena energije skače i to je pakao za sve. Dodaje da će biti problem što neće imati odakle ni da se uzme.

– Zato sada pumpamo skladišta za gas, da bismo imali za ne daj bože – kazao je.Danas u Banatskom Dvoru imamo 197 miliona kubnih metara – kazao je.

Ističe da će ključni faktor biti finansije.

– Ono što je za Srbiju relativno dobra vest, jeste da je naša stopa javnog duga ovde u regionu najniža – rekao je Vučić i dodao da sada svi hoće da izađu na tržište.

Ističe da će pare da nestaju brzinom svetlosti na energente i hranu.

– Sada iz dva skladišta upumpavamo rezerve. Naše potrebe su veće od toga, moramo da nalazimo rešenja. Radi se o ogromnom novcu koji ulažemo samo da bi se pripremili za zimu – rekao je Vučić.

Vučić kaže da je problem što Srbija nema dobru vezu kako bi stigla ruska nafta. Mi je, dodaje, dobijamo tankerima. Potrošnja će, kaže, biti velika i potrebe velike.

– Čekajte da vidimo kakve će tek sankcije da uvode – rekao je Vučić, prenosi Kurir.

Inicijativa Otvoreni Balkan pokrenuta je u oktobru 2019. pod imenom Mali Šengen, na sastanku lidera Albanije, Srbije i Severne Makedonije – Edija Rame, Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva sa ciljem uspotavljanja slobodnog protoka ljudi, roba, usluga i kapitala između tri zemlje, po uzoru na šengenski prostor u EU. Krajem jula 2021, na samitu u Skoplju inicijativa je ;promenila ime u Otvoreni Balkan.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare