Lavrov: Situacija oko posete Srbiji je nezamisliva

Ruski šef diplomatije je umesto da doputuje u Beograd, zakazao konferenciju za novinara i obraća se građanima.


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je na današnjoj konferenciji za novinare da je situacija oko posete Srbiji nezamisliva.

Desilo se nešto nezamislivo. Suverenoj državi je oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike. Blokirana je međunarodna delatnost Srbije na ruskom pravcu, rekao je Lavrov na konferenciji za medije po otkazivanju posete Srbiji.

Ovo je uznemirujuća akcija. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Poseta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao pretnja velikih razmera, rekao je on.

Lavrov je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi i da jasno stavlja do znanja da će pritiskati ne libeći se ni najnižih sredstava.

Lavrov je rekao da su odbijanjem da dozvole njegovom avionu da odleti u Srbiju zemlje EU i NATO „lišile Beograd prava da vodi suverenu politiku“.

„Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da sruši“, naglasio je Lavrov.

„U svakom slučaju, naši kontakti ne nestaju. Pozvali smo Selakovića da u najskorije vreme poseti Rusiju. Nadamo se da avion kojim on bude leteo neće biti izložen još jednom sramotnom kažnjavanju od Brisela koji je izgubio svaku pristojnost“, naveo je on.

U Briselu ne postoji sloboda izbora o kojoj stalno pričaju, već se Zapad vodi dvostrukim aršinima i pokazali su da će pritiskati Srbiju, rekao je Lavrov i naglasio da sve to neće uticati na odnose Rusije i Srbije.

Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile su u nedelju uveče prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor uoči najavljene posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.

Nakon toga je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila da su zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile nebo za avion Sergeja Lavrova, ističući da Moskva nije ta koja pravi novu „gvozdenu zavesu“, već da je Evropa ta koja ograđuje Rusiju.

Ovim postuptkom Zapad jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava, istakao je Lavrov.

Podsetimo, Lavrov je trebalo danas da doputuje u Beograd, ali je njegova poseta jutros zvanično otkazana.

O razlozima otkazivanja predsedika Srbije Aleksandra Vučića obavestio je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko na današnjem sastanku na Andrićevom vencu.

– Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju. O svemu ću da govorim više na RTS1 u Dnevniku u 19.30 – napisao je Vučić na Instagramu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare