Lavrov: Poslovi sa Srbijom BLOKIRANI! Oglasio se i Peskov

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je na današnjoj konferenciji za novinare da je situacija oko posete Srbiji nezamisliva.

– Nikad nismo ni pomislili da ovako nešto može da se dogodi – rekao je Lavrov.

On je rekao da ne razume interese pojedinih država članica NATO da zabrani ruskom avionu da preleti njihov vazdušni prostor da bi došao do Srbije. Dodao je i da Rusija još nije dobila objašnjenje od zemalja koje su zatvorile nebo za prolazak ruske delegacije.

– Međunarodni poslovi Srbije su na ovaj način blokirani, bar u ovom trenutku. Suverenoj državi je oduzeto pravo da vodi svoju spoljnu politiku – rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je ovakav potez samo pokazao koliko NATO i EU mogu daleko da idu, da bi primenili „zle interese protiv onih koji neće da žrtvuju svoje principe i integritet po željama Zapada“.

On je istakao da je srpskom Ministarstvu spoljnih poslova upućen poziv da poseti Moskvu u bliskoj budućnosti.

Ruski šef diplometije je rekao da „incident sa avionom“ ukazuje na probleme koje ima Zapad.

– Pošto su zapadne zemlje smatrale da je poseta Srbiji gotovo pretnja univerzalnih razmera, to znači da im ide veoma loše – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Ruski ministar spoljnih poslova je, upitan kako će Rusija odgovoriti na ovaj potez Zapada, poručio da Moskva neće uraditi ništa što bi moglo da ugrozi veze između dva naroda.

Govoreći o mogućim opravdanjima Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore da spreče prelet ruske delegacije, Lavrov je rekao da veruje da će opravdanje biti da su dobili naređenje od EU i NATO.

– One (EU i NATO) će, pak, reći da su ove države donele nezavisne odluke – rekao je Lavrov, prenosi Telegraf.

Oglasio se i Dmitrij Peskov.

Zatvaranje neba od strane jednog broja zemalja za avion ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova na putu ka Srbiji pomeriće raspored susreta, ali neće značajno uticati na odnose, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Naravno, ovakvi neprijateljski postupci prema našoj zemlji i našim visokim funkcionerima ne mogu da izazovu veće probleme, ali mogu dovesti do toga da se rasporedi nekih razgovora pomere – rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li Kremlj veruje da su kontakti i posete zvaničnika stranim zemljama pod pretnjom, prenosi Telegraf.

On je dodao da ovaj događaj neće uticati na odnos Rusije sa prijateljskim zemljama, kao što je Srbija.

– Dakle, da, unosi se izvesna nelagodnost u nastavak našeg diplomatskog rada, ali neprijateljske akcije nisu u stanju da spreče nastavak rada naše diplomatije – zaključio je on.

Podsetimo, Lavrov je trebalo danas da doputuje u Beograd, ali je njegova poseta jutros zvanično otkazana.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare