„ZNAM ŠTA ĆU PITATI PUTINA“ Vučić o predstojećem sastanku sa ruskom predsednikom i današnjem razgovoru sa ambasadorom Hilom: „NIJE ME IZNENADIO, a ni ja njega“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle današnjeg sastanka sa ambasadorom SAD u našoj zemlji Kristoferom Hilom, da je to bio „dobar, korektan i otvoren“ razgovor i da na sastanku „nije bilo iznenađenja“ ni za njega ni za Hila.

– Ja znam šta misle Amerikanci, oni znaju šta mislimo mi i to je to. Gledali smo kako da produbljujemo naše odnose i našu saradnju -rekao je Vučić .

Predsednik Srbije je istakao da zapadnim zemljama danas nije lako da objasne razliku između napada na Ukrajinu i nelegalnu nezavisnost Kosova.

Pritisci na Srbiju biće sve veći

Vučić se još jednom osvrnuo na pritiske koje Srbija trpi, naročito oko Kosova i paralele sa Donbasom.

– Pritisak na Srbiju će biti sve veći da bi se pokazalo da to nije isti slučaj. Uvek možemo da budemo spremni za nastavak dijaloga i kompromisnog rešenja, ali ono ne može da bude poniženje za Srbiju. To ako su mislili, mogu da zaborave. Neki u svetu treba da se dozovu pameti i da dobro razumeju šta je moguće, a šta nije. Poručujem svima u svetu da se dozovu pameti. Vreme brutalnih i horskih pritisaka, ne mogu da kažem da je prošlo, ali rezultati takvih pritisaka nikada nisu bili dobri. Što se tiče Kosovske vojske, ona ne sme da postoji po Rezoluciji 1244. Ali baš njih briga za međunarodno pravo. Oni predstavljaju pretnju po Srbe na KiM. Ali u celini, na srpsku državu, ne predstavljaju nikakvu pretnju – rekao je Vučić.

„Znam šta ću pitati Putina“

Govoreći o predstojećem sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je da zna šta će on pitati predsednika Rusije.

– Ne mogu da znam šta će on mene da pita, ali znam šta ću ja njega pitati. Količina gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja gasa, to su ključne stvari i to su važne teme za mene – rekao je Vučić, prenosi Blic.

„Zaštititi žrtve zločina“

Srećan sam što srpski državni organi rade na zaštiti žrtava i istine i na tome da teški zločini ne prođu nekažnjeno, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To je bio njegov odgovor na pitanje da li se plaši plaši eventualne optužnice iz Hrvatske, o kojoj su pisali pojedini hrvatski mediji navodeći da se odnosi na njegov govor u Glini devedesetih godina, koji je navodno, podsticao na agresiju i na širenje Srbije do granica velike Srbije.

Prema pisanju medija, optužnica se traži kao odgovor na to što je srpsko tužilaštvo podiglo optužnice protiv hrvatska generala u akciji „Oluja“, koji su naredili napade na srpske izbeglice na Petrovačkoj cesti.

– Ponosan sam na sve to o čemu oni govore. Izgleda da ste zaboravili šta se dogodilo 95. nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe. To je kada mislite da možete da činite zločine. Teški zločini, progon, ubistva dece ne smeju da prođu nekažnjeno. Na sreću, nikada nikog nisam ubio i veoma sam ponosan na tu činjenicu – kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju.

Ironično je dodao da „izgleda da njegovi podstaciji nisu bili uspešni i da nisu vredeli“.

Kako kaže, tako se uvek dešava kada neko nema politiku i misli da ratne zločine može da čini i da ubija ljude.

– Ja nisam ubijao nikoga, a ovi ljudi jesu i to su ubijali decu. Žao mi je što vi na N1 to ne vidite i što za vas srpska deca nisu važna, ali za mene jesu, mnogo važnija od moje političke i bilo kakve druge sudbine – naveo je predsednik odgovarajući na pitanje novinara ovog medija.

Dodaje da je srećan što srpski državni organi rade na zaštiti žrtava, istine i na tome da teški zločini, ubistva, progoni, posebno teška ubistva, ne smeju da prođu nekažnjeno.

Predsednik je istakao da je ponosan što možemo zemlju da guramo napred.

– Sam ću da biram svoj rečnik, mislim da je veoma odmeren, racionalan, ozbiljan i oslikava posvećenost Srbije i moju ličnu o rešavanju svih problema u našoj zemlji. Zato sam ponosan što se ovde nalazim na Makiškom polju, što možemo zemlju da guramo napred, da gradimo, da radimo i što mi se čini da ćemo uspeti da sačuvamo i sigurnost i bezbednost i stabilnost, ali i pristojan život građanima Srbije uprkos veoma teškim okolnostima i veoma teškom okruženju sa kojim ćemo biti suočeni u mesecima koji dolaze – zaključio je Vučić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare