UDARNA VEST! SPC na Saboru priznaje makedonsku crkvu?!

Sabor SPC trebalo bi i zvanično da potvrdi odluku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja o priznanju autonomne Ohridske arhiepiskopije umesto dosadašnje nepriznate tzv. Makedonske pravoslavne crkve (MPC). Time bi, konačno, 55 godina posle raskola trebalo da padne i pomirenje sa crkvom u Severnoj Makedoniji, nezvanično saznaje Kurir.

– Srpska crkva priznaće jedinstvo sa dosadašnjim raskolnicima u Severnoj Makedoniji u okviru Ohridske arhiepiskopije. To je htela i sama da učini, ali ju je namerno preduhitrio vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji je želeo da ispadne da je isključivo zahvaljujući njemu doneta ova odluka o kanonskom priznanju klirika dosadašnje raskolničke crkve u Severnoj Makedoniji. A istina je da jerarhija SPC, s patrijarhom Porfirijem na čelu, bila spremna da se dogovori o crkvenom zajedništvu s raskolnicima, a o čemu je direktno i indirektno u više navrata razgovarano u prethodnom periodu, a čak i početkom maja, kada su se u Nišu sastali patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan, u pratnji jerarha obe crkve – kaže naš izvor iz SPC i dodaje:

– Priznanje SPC značiće i to da će unutar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (PAO) biti ozbiljne kadrovske promene. PAO je bila autonomna arhiepiskopija u Severnoj Makedoniji, priznata od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i svih pomesnih crkava, a oni su samo morali da pominju srpskog patrijarha na liturgiji, kao i sve ostale arhepiskope i patrijarhe u pravoslavnom svetu. Sada će PAO praktično preuzeti dosadašnja raskolnička jerarhija u Severnoj Makedoniji s dosadašnjim raskolničkim arhiepiskopom Stefanom na čelu i zvaće se Ohridska arhiepiskopija. A dosadašnji arhiepiskop PAO Jovan (Vraniškovski) biće penzionisan, između ostalog i zbog teškog zdravstvenog stanja, kome je doprineo i dugogodišnji progon od makedonskih vlasti, uključujući i višegodišnju robiju.

Ostala trojica episkopa Marko, David i Joakim, koji su bili najbliži saradnici Vraniškovskog, kako navodi naš izvor, dobiće na upravu ili neki od manastira unutar Severne Makedonije, pa će zadržati episkopski čin, ili će pak dobiti eparhije unutar Ohridske arhiepiskopije.

– Plan SPC je bio da se negde pri kraju ovogodišnjeg zasedanja Sabora prizna jedinstvo sa do sada raskolnicima u Severnoj Makedoniji i da zajedno služe prvu svetu arhijerejsku liturgiju kojom bi označili pomirenje i obnovu zajedništva – kaže naš izvor i dodaje da SPC svakako nema nikakvu imovinu u Severnoj Makedoniji jer joj je sve što je imala oteto još u vreme komunističke vladavine.

Podsetimo, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije u besedi na Đurđevdan, 6. maja, rekao je i da će se na zasedanju Sabora SPC nepriznata MPC vratiti kanonskom jedinstvu sa SPC.

– Ovih dana bio sam u pratnji Njegove svetosti (Porfirija). Imali smo susret s predstavnicima Makedonske pravoslavne crkve u Niškoj eparhiji. To je jedan interesantan dijalog ljubavi, vere i nade. I nadamo se, ako bog da, to bi moglo da se desi, ali prvo treba da se svi pomolimo: da se Makedonska pravoslavna crkva, tj. Ohridska arhiepiskopija, možda ponovo u maju, tokom Sabora u Beogradu, vrati u kanonsko jedinstvo sa SPC, a time i kanonskome jedinstvu sa svim pomesnim pravoslavnim crkvama u Vaseljeni – rekao je Fotije.

Podsetimo, svečano zasedanje Sabora počinje u Sremskim Karlovcima, gde je sutra svečana sednica, a u ponedeljak će radni deo Sabora biri nastavljen u Hramu Svetg Save u Beogradu.

Nema upotrebe termina makedonska

Patrijarh Vartolemej objavio je 9. maja da je Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije priznao crkvu Severne Makedonije sa arhiepiskopom Stefanom na čelu za kanonsku i validnu u celom pravoslavnom svetu i uspostavlja se kanonsko i liturgijsko jedinstvo s njom. Konstantinopolj priznaje naziv Ohridska arhiepiskopija, što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama Severne Makedonije i isključuje se upotreba termina „makedonska“, kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare