Kremlj reagovao na odluku Finske: Medvedev upozorio na mogući nuklearni rat Rusije i NATO

Švedska vlada planira da podnese zahtev za članstvo u NATO sledeće nedelje, nakon što su se finski lideri danas javno izjasnili da ta zemlja treba da postane članica Severnoatlanske alijanse, objavio je švedski dnevnik „Ekspresen“.

Švedski parlament će održati debatu o bezbednosnoj situaciji u ponedeljak i premijerka Magdalena Andersen će onda sazvati sednicu vlade gde će biti doneta formalna odluka o zahtevu za prijem u NATO, dodao je „Ekspresen“, citirajući neimenovane izvore.

Zahtev za članstvo će biti poslat odmah nakon toga, uz pretpostavku da se ne dogodi ništa neočekivano.

Snabdevanje Ukrajine oružjem povećava verovatnoću za sukob između Rusije i NATO, koji može da se pretvori u nuklearni rat, upozorio je danas zamenik ruskog bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev.

– Pokušaji NATO zemalja da preplave Ukrajinu oružjem, da treniraju ukrajinsku vojsku zapadnom opremom, da pošalju plaćenike i održavaju vežbe u blizini naših granica, samo povećavaju šanse za direktan i otvoren sukob između Rusije i NATO, umesto postojećeg posredničkog rata – naveo je Medvedev na Telegramu.

On smatra da „uvek postoji rizik da se takav konflikt pretvori u totalni nuklearni rat“.

– To će biti katastrofalan scenario za sve – upozorio je Medvedev, prenosi Telegraf.

Pristupanje Finske Severnoatlantskom savezu bi „sigurno“ predstavljalo pretnju za Rusiju, a Moskva će analizirati posledice takvog koraka po sopstvenu bezbednost, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare