Potopljen „Admiral Makarov“? Pojavile se informacije da je pogođena ruska fregata, oglasio se Peskov

Stručnjaci OSINT-a (Open Source Intelligence) koji analiziraju obaveštajne podatke iz javnih izvora objavili su kako su se pojavile nezvanične informacije da je možda pogođena i potopljena fregata ruske mornarice „Admiral Makarov“ i to projektilom Neptun, kao i krstarica „Moskva“, prenosi Telegraf.

Informacija o potapanju fregate iz klase „Admiral Grigorovič“ nije potkrepljena dokazima, a OSINT navodi kako će detaljno istražiti sve vezano uz ove spekulacije i obavestiti javnost. Nedugo potom iz Kremlja su saopštili da nemaju informacije o ovome.

Podsetimo, nakon dramatičnog potonuća raketne krstarice „Moskva“, ruska Crnomorska flota ostala je na samo tri glavna površinska borbena aduta, a najbolji i najvažniji od njih je raketna fregata „Admiral Makarov“.

Potonuće „Moskve“, zajedno s ranijim uništenjem desantnog broda Crnomorske flote „“aratov“ nakon očitog gađanja ukrajinskim balističkim projektilom, prestrašilo je zapovednike flote pa su povukli ratne brodove dalje od obale. Kad ratni brodovi isplove s Krima, obično se drže oko 100 milja od ukrajinske obale izvan dometa projektila Neptun.

Međutim, ta udaljenost sprečava fregatu da radi svoj posao, a to je da štiti ostala plovila Crnomorske flote od vazdušnog i raketnog napada. Držanje na sigurnoj udaljenosti značilo je da fregate nisu bile u poziciji pomoći kada je ukrajinska mornarica prošle sedmice dronom potopila dva jurišna čamca kod Zmijskog ostrva.

Admiral Makarov porinut je 2017. godine, i najmodernije je plovilo u svojoj klasi. Sve tri ruske fregate klase „Admiral Grigorovič“ pripadaju Crnomorskoj floti. Naoružane su s 24 rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa i osam krstarećih projektila „Kalibr“. Ove krstarice mogu služiti kao pratnja drugim plovilima, ali i napadati ciljeve na moru i kopnu – nisu veliki brodovi kao potopljena „Moskva“. Svaki ima oko 200 članova posade.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare