„JA STISNUO, KUME, MAJKU DA ODMAH ĆARIMO KOJU PARU“ Otkriveno kako je Miloš Medenica „završavao“ mutne poslove i koja je bila CENA NJEGOVIH „USLUGA“

Europol je crnogorskom tužilaštvu dostavio transkripte prepiske Miloša Medenice, sina Vesne Medenice, bivše predsednice Vrhovnog suda, u kojima navodi da mu je majka rekla da „ne postoji jedan odsto šanse da se revizija u predmetu ‘Fab live’ završi ako ona ne utiče na to“.

„Bio sam kume sad kod majke (Vesne Medenice) i rekao joj da ne završava više predmet onom go*netu žutom zetskom…i pitao je može li se ne daj bože završiti, ona je rekla da ne postoji jedan posto šanse da se završi ako ona ne urgira – napisao je Miloš Medenica 9. februara 2020. godine svom kumu Marku Vučiniću.

Nepunih mesec dana kasnije obavestio ga je, takođe preko poruke, da je “stisnuo” majku, tadašnju predsednicu Vrhovnog suda, da završava predmet – reviziju u korist kompanije „Fab live“.

„Ja stisnuo kume majku za ‘Fab live’ da odmah ćarimo koju paru, ali predmet je kod sudije (Branimira) Femića, on se juče operisao od kancera, tako da se predmet neće brzo završavati“, napisao je 4. marta Vučiniću.

To piše u spisima predmeta koji je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) pokrenulo protiv Miloša Medenice, njegove majke Vesne, Vasilija Petrovića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Ivane Kovačević, Marka Vučinića, Nikole Raičevića, Petra Milutinovića, Radomira Raičevića, Marka – Gige Popovića, Bojana Popovića, Steva Karanikića, Marijana Bevenje, Darka Lalovića i više NN lica.


Miloša Medenicu sumnjiče da je 2019. godine formirao tu kriminalnu organizaciju, čija “primarna delatnost” je bila šverc cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar.

Njegova majka, navode u spisima SDT-a, prihvatila je članstvo u toj kriminalnoj organizaciji, odnosno, pristala je da sa pozicije predsednice Vrhovnog suda prikriva članove klana.

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković u dokumentaciji navodi da je zadatak Medenice bio da raspolažući informacijama i saznanjima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije, utiče da organizator i članovi kriminalne organizacije ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene carinske robe – cigareta, iznete iz Slobodne carinske zone Luke Bar.

Takođe, njena uloga u krimi-grupi, bila je da se informiše o kretanju predmeta u Vrhovnom sudu:

”Da se upoznaje sa stanjem u spisima, da javlja organizatoru druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju…”, piše u spisima SDT-a.

„Ponudio pomoć“ u zamenu za tri stana i 10.000 evra
Upravo na taj način njen sin Miloš tokom 2020. godine saznao je da Branislav – Gugi Savić, odnosno njegova kompanija “Gugi komerc” revizijom od firme “Fab live” potražuje 1,2 miliona evra, a potom je Popovićima, posredno ponudio pomoć u predmetu. Tu pomoć vlasnici podgoričke firme “Fab live” platili su sa tri stana u Budvi i 9.600 eura u kešu.

Tužiteljka Bošković u spisima navodi da su u dosadašnjem toku istrage prikupljeni dokazi koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da su sin i majka Medenica, Vučinić, Nikola Raičević i braća od stričeva Marko i Bojan Popović u toku 2020. godine dogovorili da izvrše krivično delo – odnosno da protivzakonito utiču na ishod postupka – Rev.Ip.br. 33/20.

”Na način što je okrivljeni Raičević Nikola, po prethodnom dogovoru sa okrivljenim Vučinić Markom, stupio u kontakt sa okrivljenim Popović Markom i Popović Bojanom i ponudio im da posreduje kako bi se postupak revizije…koji se vodi pred Vrhovnim sudom između ‘Gugi komerca’ kao tužioca i ‘Fab live’ kao tuženog, donela odluka u korist tuženog bez obzira na činjenično stanje, za koju uslugu bi okrivljeni Popović Marko i Popović Bojan bili dužni da plate iznos od 181.000 eura u protivvrijednosti – nekretninama”, piše u spisima.

U naredbi o pokretanju istrage piše da je Miloš obavestio majku da je 23. aprila 2020. godine sačinjen fiktivni ugovor o prenosu nekretnina, koja se obavezala da će završiti svoj dio posla.

”Kao službeno lice – predsednica Vrhovnog suda i član Sudskog saveta, posredovati da se u predmetnom postupku donese odluka u korist pravnog lica ‘Fab live’, što je ista i učinila, nakon čega je i donijeta odluka Vrhovnog suda”, piše u spisima.

U tom predmetu veće Vrhovnog suda u sastavu predsednica Radojka Nikolić i članovi Natalija Filipović, Rade Kovačević, Vesna Jočić i Branimir Femić, 6. maja iste godine donijelo je odluku kakva je odgovarala firmi “Fab live” – da je neosnovana revizija kojom je Savićeva firma od kompanije Popovića tražila povraćaj 1.207.799,32 eura.

Popovići su na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu priznali da su podmitili Medenicu. Njima, prema saznanjima Vijesti, još nije dodeljen status svedoka saradnika, već će, tvrdi izvor lista, sa tužiteljkom sklopiti nagodbu.

Tužioci, međutim, planiraju da kao svedoke saslušaju samo sudiju Femića, sutkinju Kovačević i njihovu koleginicu Vesnu Begović, koja je postupala u drugom predmetu, za koji tužioci takođe veruju da je imao naručenu odluku.

U tom predmetu, odluka je, kako su Vijesti ranije objavile, donijeta u korist građevinske firme “Cijevna komerc”, koja je u vlasništvu Danila Petrovića, oca osumnjičenog Vasilija Petrovića.

Petrović je za presudu koja im ide u korist obećao 400.000 eura, a istražitelji su došli do dokaza da je Milošu Medenici dao 100.000 evra.

Vesna Medenica, njen nekadašnji tjelohranitelj – policajac Milorad Medenica, Petrović, Bakoč i Kovačević negirali su izvršenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

Kriminalna organizacija koju je navodno formirao Miloš Medenica imala je uticaj na sudsku vlast i druge važne društvene činioce.

To piše u spisima SDT-a, uz obrazloženje da je taj klan planirao svoje djelovanje na neodređeni period.

Poruke sa Skaja otkrile sve
Tužioci su do dokaza o tome došli na osnovu komunikacije vođene preko kriptovane Sky ECC aplikacije, koju im je posredstvom međunarodne pravne pomoći dostavio EUROPOL.

”Osnovana sumnja proizlazi i iz komunikacije okrivljenog Miloša Medenice i člana kriminalne organizacije, iz kojih, između ostalog, proizlazi da je razgovarao sa Medenica Vesnom u vezi s ubrzanjem procesa u odnosu na ‘Cijevnu komerc’ i u odnosu na donošenje presude u njihovu korist”, piše u spisima.

Kompanija, u čiju korist je Medenica nezakonito postupaka, u tom predmetu tužila se sa firmom Omorika d.o.o. i državom.

Taj maratonski spor trajao je godinama, a kompanija Petrovića vodila je spor sa državom i „Omorikom“ tražeći odštetu od pet miliona eura sa kamatama od novembra 2008.

Oni su zemljište sa objektima kupili još 2000. nakon što su u katastru provjerili da se ono nalazi u vlasništvu beogradske firme. Pravosnažnom sudskom presudom zemljište mu je oduzeto 2008. i vraćeno firmi “Drina”, za koju se ispostavilo da je u vlasništvu firme iz Goražda.

Vijeće podgoričkog Višeg suda odbilo je žalbu branioca uhapšene Vesne Medenice, advokata Zdravka Begovića i odlučilo da nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda ostane u pritvoru.


Medenica je uhapšena 17. aprila oko 22 sata, na Aerodromu Golubovci.

Granični policajci alarmirali su kolege da je nekadašnja vrhovna državna tužiteljka, koja je imala tzv. plavu poternicu krenula da napusti državu, sa kartom u jednom pravcu.

Pozlilo joj je još pre privođenja na saslušanje, a nakon što joj je specijalna tužiteljka Nataša Bošković prvobitno odredila zadržavanje do 72 sata hospitalizovana je u Kliničkom centru Crne Gore.

Noć nakon što joj je doskorašnja koleginica Suzana Mugoša odredila pritvor do 30 dana, pokušala je da izvrši samoubistvo.

Lekari treba da donesu odluku o tome da li će Medenica otići u Istražni zatvor u Spužu ili tokom pritvora biti na bolničkom lečenju, piše Blic.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare