SUTRA SE IDE U ŠKOLU! Ovi razredi imaju radnu subotu, ministarstvo izričito: NEMA POPUŠTANJA, ČASOVI ĆE TRAJATI 45 MINUTA!

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je ranije dopis školama da je subota, 9. april, nastavna za sve srednje škole, za sve osnovne škole na teritoriji AP Vojvodina, kao i za određeni broj osnovnih škola koje su planirale nadoknadu nastavnog dana i da se nastava izvodi neposredno prema rasporedu časova od ponedeljka.

Dopis je upućen zbog promene Kalendara obrazovno-vaspitnog rada i odnosi se na pomeranje nastavne subote, saopštava ministarstvo.

– Ovim dopisom ni na koji način nije ugrožena zakonom zagarantovana autonomija ustanove, kako su naveli predstavnici Foruma beogradskih gimnazija. Obrazovni sistem je uređen zakonima koji vrlo precizno definišu prava, obaveze, nadležnosti i odgovornosti svih u sistemu. Zakonom je regulisano, između ostalog, i da čas traje 45 minuta. U skladu sa zakonima, čas može trajati i kraće, uz saglasnost ministarstva, odnosno školske uprave – navedeno je u saopštenju:

– S obzirom da se radnim subotama nadoknađuju radni dani, predviđeno je da časovi traju 45 minuta, koliko zakon i propisuje.

Centar obrazovnog sistema je učenik, njegovo obrazovanje i vaspitanje, stoga bi i rad škola i nastavnika trebalo da bude organizovan na način da omogući ostvarivanje prava na obrazovanje, navodi ministarstvo.

– U tom smislu, načelnik školske uprave Beograd Dragan Filipović, obavestio je da direktore srednjih škola da je subota radni dan. Forum beogradskih gimnazija je izrazio negodovanje zbog dužine trajanja časova i na zlonameran način predstavio uobičajenu komunikaciju načelnika školske uprave i direktora, uz najavu da nastavnici iz Foruma neće učestovati na pilotiranju državne mature.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izražava žaljenje zbog načina na koji Forum beogradskih gimnazija istupa u javnosti i naglašava da se predstavnici ministarstva redovno sastaju sa svim reprezentativnim sindikatima i uključuju u reformske procese.

– Jedan od tih reformskih procesa, izuzetno važan za unapređenje i modernizaciju obrazovanja je Državna matura. U tom poslu, ministarstvo razgovara sa svim reprezentativnim sindikatima koji predstavljaju nastavnike, a ne pojedinačno sa nastavnicima, te u tom smislu Forum beogradskih gimnazija jeste uključen u proces na način koji je i primeren i to preko svog reprezentativnog sindikata. Ideja da se preti štrajkom i isključivanjem iz procesa Državna matura zbog poštovanja zakona (trajanja časa od 45 minuta) i održavanja radne subote možemo samo posmatrati kao neprofesionalno ponašanje. Cilj svih nas treba da bude iznad svega interes naše dece, a ne da se „ljutimo“ zbog 45 minuta časova nastave subotom i bojkotovanja reforme koja je u toku – navedeno je u saopštenju, piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare