NOVI AMERIČKI AMBASADOR HIL STIGAO U SRBIJU: Danas predaje akreditive predsedniku Vučiću

Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil stigao je u Beograd, a danas bi trebalo da preda akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Hil je na beogradski aerodrom sleteo sa suprugom, gde ih je dočekao otpravnik poslova ambasade SAD i poželeo im dobrodošlicu.

Hil je sredinom ovog meseca položio zakletvu, dok je pripreme za dolazak počeo mnogo ranije.

– Mnogo toga se promenilo otkako sam poslednji put bio u Beogradu i regionu. Naučio sam tokom godina da poštujem istoriju i da pokušavam da naučim njene složene lekcije, ali moj kofer neće biti opterećen prošlošću. Stižem sa svežom perspektivom u Srbiju 2022, u zemlju koju SAD gledaju kao važnog partnera i prijatelja – naveo je prilikom polaganja zakletve.

Kristofer Hil će na mestu ambasadora u Srbiji zameniti Entonija Godfrija koji je u Beogradu bio od novembra 2019. godine. Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je 15. oktobra Hila za novog ambasadora u Srbiji.

Hil je bio specijalni izaslanik SAD za Kosovo i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine. Pored Beograda, Hil je bio na službi i u Skoplju i Tirani. Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.

Hil je 14. decembra pred Odborom za spoljne poslove Senata, tokom pretresa o svojoj nominaciji, rekao da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Tada je naveo da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda. Tokom pretresa Hil je dodao da SAD i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima.

Ambasador Hil je inače diplomatsku karijeru počeo upravo u Beogradu. Učestvovao je u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, a po po povratku u region preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare