Drage naše dame, želimo Vam SREĆAN MEĐUNARODNI DAN ŽENA!

Drage naše dame, redalcija Udarna vest Vam želi srećan Dan žena.

Međunarodni dan žena proistekao je iz radničkog pokreta, a Ujedinjene nacije su ga priznale kao događaj koji se obeležava na godišnjem nivou.Seme njegovog nastanka posejano je 1908. godine, kada je 15.000 žena prošetalo NJujorkom zahtevajući kraće radno vreme, bolju platu i pravo glasa. Godinu dana kasnije, Socijalistička partija Amerike proglasila je prvi Nacionalni dan žena.

Ideja da se ustanovi međunarodni praznik potekla je od žene po imenu Klara Cetkin, koja je to predložila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu, pišu Novosti.
Klarina prvobitna ideja nije podrazumevala fiksni datum.Konferenciji je prisustvovalo 100 žena iz 17 zemalja sveta i one su jednoglasno prihvatile predlog.

Na međunarodnom nivou, Dan žena je prvi put obeležen 1911. godine, u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Stogodišnjica obeležavanja proslavljena je 2011. godine, tako da ove godine praktično proslavljamo 110. Međunarodni dan žena.Sve je ozvaničeno kad su ovaj dan počele da slave Ujedinjene nacije.Prva parola koju su 1996. godine usvojile Ujedinjene nacije bila je „Slavimo prošlost, planiramo budućnost“.

Međunarodni dan žena postao je povod za proslavu koliko toga su žene postigle u društvu, politici i ekonomiji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare