Kako do 20.000 evra ZA STAN?! Prijava je počela, a ovo je sve što treba da znate da bi i došli do DRŽAVIH PARA

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, kao i Odluka o iznosu novčanih sredstava za ove namene u 2022. godini.

U suštini to znači da je zvanično i počelo prijavljivanje, tj. podnošenje zahteva za dobijanje državne subvencije do 20.000 evra (u zavisnosti od lokalne samouprave) za učešće u kupovini ili izgradnji kuće ili stana na osnovu rođenja deteta.

Zahtevi za ostvarivanje ovog prava sa pratećom dokumentacijom propisanom uredbom podnose se preko lokalne samouprave u roku od godinu dana od dana rođenja deteta, prenosi Blic. Na primer, na teritoriji Beograda zahtevi se podnose u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, svakog radnog dana od 07:30 do 15:30.

Iznos subvencije

Iznos subvencije zavisi od jedinice lokalne samouprave za koju se podnosilac opredelio, kao i da li se radi o izgradnji ili kupovini već sagrađene nekretnine, ali taj iznos ni u jednom slučaju ne može da pređe 20.000 evra.

U slučaju da se odluče za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koja su utvrđena kao devastirana područja (Babušnica, Bela Planaka, Bojnik, Bosilegrad, Varvarin, Vladičin Han, Golubac, Žagubica, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Mionica, Prijepolje, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.), dobijaju se sredstva u visini od 50 odsto vrednosti radova za izgradnju na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova.

Novac može da se dobije i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave se dobijaju sredstva u visini od 20 odsto vrednosti radova.

Za kupovinu stana ili kuće se dobija 20 odsto vrednosti nepokretnosti, najviše do nivoa od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom. Ako se podnosilac opredeli za kupovinu nekretnine na stambeni kredit, učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita, država obezbeđuje do 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti.

Svi uslovi

Za ovu vrstu državne pomoći mogu da se prijave majke koje su rodile od početka ove godine. Još jedan od uslova je i da oni nemaju nekretninu u svom vlasništvu, kao i da su plate oba partnera ispod državnog proseka. Praktično, dobijanje subvencije je jedino moguće ako majka sa partnerom prihoduje manje od 138.272 dinara mesečno, ali kako se ovaj prosek redovno menja, srazmerno će se promeniti i prosečne zarade u državi.

Takođe, za subvenciju mogu da se prijave i samohrane majke, a u slučaju smrti majke pravo mogu ostvariti i očevi.

Da bi se apliciralo za pomoć države pri izgradnji kuće, neophodno je da zemljište na kom je planirana izgradnja nepokretnosti bude vlasništvo podnosioca zahteva, kao i da imaju građevinsku dozvolu.

Ukoliko se odluče za kupovinu, da bi se dobila sredstva od države nekretnina mora da bude vlasništvo prodavca, upisana u katastar nepokretnosti bez tereta, i da korisnik prava na sredstva nije ni u kakvom srodstvu (po bočnoj liniji minimum drgo koleno) sa vlasnikom nekretnine.

Sagrađena kuća ili kupljen stan ne sme da se otuđi u periodu od 5 godina.

Potrebni dokumenti

Uz podnošenje zahteva potrebno je pribaviti i 14 dokumenata. Tako podnosilac zahteva mora da dostavi dokaz o bračnoj ili vanbračnoj zajednici, dokaz o statusu jednoroditeljske porodice, uverenje da u prethodnih pet godina nije vodio kao poreski obveznik, izjavu da u svom vlasništvu nema stan ili kuću na teritoriji Srbije….

U nastavku možete pogledati čitav, detaljan, spisak potrebnih dokumenata. 

Podnošenje zahteva

Zahtev se podnosi nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, u roku od godinu dana od rođenja deteta.

Lokalne samouprave priloženu dokumentaciju dostavljaju Komisiji za dodelu novčanih sredstava za izgradnju ili kupovinu nekretnine, koja donosi rešenje, a novac se kasnije uplaćuje na namenski račun otvoren u banci.

Podnosilac zahteva, u slučaju da dobije subvenciju, obavezan je da se upiše u katastru nepokretnosti kao vlasnik kuće ili stana na osnovu zaključenog ugovora.

U slučaju da novac ne bude iskorišten za tu namenu, moraće da se vrati, uz obranučatu kamatu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare