HARKOV U RUŠEVINAMA! Rusi ušli u Herson; eksplozija na aerodromu Cugajev! UŽIVO 6. DAN RATA U UKRAJINI!

Ruska vojna invazija na Ukrajinu ušla u šesti dan. Sve oči uprte su u Kijev i rusku vojnu kolonu koja kreće prema gradu.

Ključni događaji

* Ulični rat u Marioupolju

* U granatiranju Oktirke poginulo 70 ukrajinskih vojnika

* Ruska vojska ušla u grad Herson

* Veliki ruski konvoj, koji je sada dug oko 64 kilometra, približava se Kijevu

* Međunarodne kompanije se distanciraju od Rusije

* Ukrajina predala zahtev za članstvo u EU

* Finansijska tržišta mirnija

* Kina evakuiše svoje državljane

* Granatiran Harkov, ima žrtava, Ukrajina traži dodatne sankcije

* Britanski obaveštajci tvrde da ruska vojska sporo napreduje ka Kijevu i da nema kontrolu nad vazdušnim prostorom Ukrajine

* Beloruske trupe navodno ušle u Ukrajinu iako je Lukašenko rekao da to nije u planu

* Zelenski se obratio Evropskom parlamentu

* Druga runda pregovora mogla bi da se održi 2. marta

22:04 – Eksplozija u Kijevu

Oko 22:40 po lokalnom vremenu čula se serija eksplozija nedaleko od Kijeva, javlja CNN, čija se ekipa nalazi blizu tog područja.

22:00 – Kijev: „Rusi ponovo gađaju aerodrom u Čugujevu“

Ruske snage bombardovale su večeras aerodrom u Čugujevu u Harkovskoj oblasti, saopštio je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

On je to napisao na svom telegram kanalu uz video snimak eksplozije. „Još jedan napad krstarećim raketama „Kalibr“ na aerodrom u Čugujevu. Bojeva glava je teška 500 kilograma. Jadni, jadni ljudi“, napisao je Heraščenko.

20. 44. Harkov u ruševinama

U granatiranju civilnih ciljeva u Harkovskoj oblasti poginulo je danas sedam osoba, saopštile su ukrajinske vlasti.

„Ruski neprijatelj nemilosrdno uništava civilno stanovništvo Harkovske oblasti. Danas su granate pogodile stambene četvrti, centar grada, bolnicu, univerzitet. Mirne ljude koji su išli u apoteke i po namirnice. Raketni i rafalni napadi su ratni zločin.

Severna Saltivka, pogođena je i Nova Bavarska, centar grada“, objavio je na Telegramu šef harkovske regionalne državne administracije Oleh Sinehubov, prenosi Ukrinform.

20.42 DNR: Štab operativne taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine uništen? Poginuo i general Dimitrij Krasiljnikov?

Štab operativno taktičke grupe „Sever“ Oružanih snaga Ukrajina uništen je danas u zajedničkoj ofanzivi ruskih snaga i Narodnih milicija DNR i LNR, saopštio je portparol armije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

– Većina štabnih oficira je poginula. Prema našim obaveštajnim podacima, među poginulima je i komandant grupe „Sever“ general Dmitrij Krasiljnikov, dodao je portparol Narodne milicije.

20.38 U petak vanredna sednica ministara spoljnih poslova NATO-a

Vanredna sednica ministara spoljnih poslova NATO-a treba u petak da se održi uz fizičku prisutnost učesnika u Briselu, saopštila je ta organizacija.

Na dnevnom redu ministarskog sastanka biće stanje u Ukrajini nakon invazije na koju se odlučio ruski predsednik Vladimir Putin i jačanje odbrane Saveza u istočnoj Evropi, saznaje se od diplomatskog izvora.

NATO je u četvrtak doneo plan odbrane i prvi put aktivirao svoje snage za brzo delovanje čije će se članice pridružiti hiljadama vojnika Saveza raspoređenih u istočnim zemljama.

NATO-u su upućeni pozivi za uvođenje zone zabrane letenja iznad Ukrajine nakon vazdušnih udara ruske vojske na civilne ciljeve, ali je Savez odbio tu zamisao zbog opasnosti od uvlačenja u sukob sa Moskvom koji bi mogao da preraste u nuklearni.

– Moramo prihvatiti činjenicu da to uključuje rušenje ruskih aviona, rekao je u utorak britanski premijer Boris Džonson tokom putovanja u Estoniju sa generalnim sekreatorom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

20.01 Pogođeno skladište municije na aerodromu Cugajev u Harkovu

Ruske snage pogodile su skladište municije na aerodromu Cugajev u Harkovu. Na aerodromu je bilo mnogo ukrajinskih vojnika.

19.37 – Rusi ušli u grad Herson

Ruske snage ušle su u grad Herson na jugu Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukrajina i dalje kontroliše zgradu gradske uprave, rekao je na televiziji savetnik ukrajinskog ministra Vadim Denisenko.

18.53 Obaveštajne službe analizirale najnovije satelitske snimke

Obaveštajne službe analizirale se najnovije satelitske snimke kilometarskog ruskog konvoja koji se približava Kijevu i istaknule su nekoliko bitnih stvari. Kako prenosi BBC, konvoj nije dugačak 64 kilometra, kako su bile prve informacije.

Radi se o nizu logističkih vozila razvučenih auto-putem od beloruske granice prema Kijevu, čiji je cilj da se poveže sa ruskim jedinicama u severnom predgrađu Kijeva.

18.43 Ukrajini status kandidata?

Evropski parlament preporučio je danas da Ukrajina dobije status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, objavio je ukrajinski parlament.

– Istorijska odluka, dodaje se uz objavu na Fejsbuk nalogu parlamenta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas na sednici Evropskog parlamenta da se u Ukrajini odvija sukob između vladavine zakona i vladavine oružja, između demokratija i autokratija i između poretka zasnovanog na pravilima i sveta „ogoljene agresije“, prenosi FoNet.

Ocenila je da je reč ne samo o sudbini Ukrajine, već i „našoj sudbini“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je potpisao zahtev za članstvo u Evropskoj uniji „po novoj proceduri“, a danas je pozvao Brisel da „dokaže“ da je sa Ukrajinom, dok se ona opire invaziji Rusije.

17.39 – Pet mrtvih u bombardovanju TV tornja

Kako javlja agencija Interfax, u bombardovanju televizijskog tornja u Kijevu poginulo je pet osoba, a pet ih je povređeno.

Na Tviteru se pojavilo više snimaka nastalih nakon bombardiranja televizijskog tornja. Na nekima od njih, a koje su objavile i ukrajinske vlasti, vide se mrtvi civili na ulicama.

17.30 – Ljudi zaustavili rusku vojsku

Na društvenim mrežama pojavio se novi snimak.

17.12 Zelenski: Rusija mora da prestane da bombarduje ukrajinske gradove

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da Rusija mora da prestane da bombarduje ukrajinske gradove pre nego što počnu značajni razgovori o prekidu vatre, prenosi Gardijan pisanja Rojtersa.

Govoreći u intervjuu u dobro čuvanoj vladinoj bazi, Zelenski je pozvao članice NATO-a da nametnu zonu zabrane letova kako bi zaustavile ruske vazdušne snage.

On je insistirao da bi zona zabrane letova bila preventivna mera i da nema nameru da uvuče NATO savez u rat sa Rusijom.

16.52 Blinken: Ruski zločini u Ukrajini se povećavaju iz sata u sat

16.24 – Agencije TASS i RIA: Rusija će napasti lokacije u Kijevu

Rusija će napasti lokacije u Кijevu koje pripadaju ukrajinskoj službi bezbednosti i jedinici za specijalne operacije, prenele su u utorak ruske agencije TASS i RIA saopštenje ruskog ministarstva odbrane.

Udari imaju za cilj da spreče „informacione napade“ na Rusiju, saopštilo je ministarstvo, pozivajući građane u blizini lokacija da napuste te oblasti.

15.56 RT gase u Evropi

Očekuje se da će evropske satelitske operacije RT biti ugašene kasnije danas, navela je luksemburška kompanija koja distribuira kanal.

„Societe Europeenne des Satellites“, koja upravlja satelitima i transponderima Astra koje RT iznajmljuje, rekla je Gardijanu da radi na suspenziji širom EU nakon sankcija koje je u utorak najavio francuski komesar Tijeri Breton.

15.55 Potresan govor Zelenskog pred Evropskim parlamentom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se putem video linka Evropskom parlamentu u Briselu poručivši da Ukrajinci plaćaju najveću cenu za odbranu slobode.

15.35 Mekšejn: Putin – čovek koji je upravo ujedinio Evropu

Ukrajinska kriza ujedinila je Evropu i naterala njene lidere da preuzmu odgovornost koju su izbegavali, a najvažnije je to što je odlučila da postane vojna sila, ocenjuje bivši britanski ministar za Evropu Denis Mekšejn.

-Niko nije mogao ni da zamisli pre nedelju dana kada je Vladimir Putin počeo invaziju na evropsku demokratiju, Ukrajinu, da će za samo nekoliko dana doći do revolucionarne promene neviđene u Evropi od dana boljševičkih revolucija 1917. Ukratko, Putin je ujedinio Evropu kao nikada pre, napisao je Mekšejn u autorskom tekstu za portal EU Observer.

-Svedoci smo nastajanja EU kao vojne sile. Gledamo kako Finska i Švedska razmatraju pridruživanje NATO-u, čime bi se preokrenula višedecenijska politika nepristupanja“ toj alijansi, navodi Mekšejn.

On dodaje da Nemačka povećava ulaganja u odbranu za 100 milijardi evra, i to uz podršku Zelenih i Slobodnih demokrata.

-Videli smo da Mađarska, Putinova marionetska država u EU, raskida sa svojim gospodarom i glasa sa drugim evropskim demokratijama, piše Mekšejn.

Takođe ukazuje da Evropa, od Irske do Poljske, otvara svoje granice za izbeglice iz Ukrajine, nakon više godina tokom kojih je „zatvarala ili pokušala da zatvori svoja vrata za strance“.

15.00 Agencija TASS: Druga runda pregovora Ukrajine i Rusije počinje sutra?

Druga runda pregovora Rusije i Ukrajine planirana je za 2. mart, javila danas ruska agencija TASS, pozivajući se na izvor sa ruske strane, prenosi agencija Rojters.

Nakon prve runde pregovora koja je održana u ponedjeljak i nije dala opipljive rezultate, strane su najavile da će se ponovo sastati narednih dana.

14.55 Rusi upozorili stanovnike Kijeva

Rusko ministarstvo odbrane izdalo je upozorenje stanovnicima Kijeva koji se spremaju da gađaju ukrajinsku prestonicu, prenosi Bi-Bi-Si.

U saopštenju objavljenom danas popodne, ruski zvaničnici su rekli da se njihove snage spremaju da pokrenu „visoko precizne napade“ na „tehnološke centre ukrajinskih službi bezbednosti i centar za psihološki rat u Kijevu“.

„Pozivamo građane Ukrajine koje nacionalisti koriste za provokacije protiv Rusije, kao i stanovnike Kijeva koji žive u blizini radiokomunikacionih stanica, da napuste svoje domove“, dodaje se u saopštenju.

Zvaničnici su tvrdili da su napadi izvedeni da bi se „sprečili informacioni napadi na Rusiju“.

14.35 Češka: Ko podržava Ruse ide u zatvor

Lica koja javno podržavaju Rusiju u sukobu u Ukrajini mogla bi da budu osuđena na trogodišnji zatvor, tvrde češki zvaničnici, prenosi Euraktiv. S druge strane, širom Češke su i juče održani protesti podrške Ukrajini.

14.30 Kličko: Rusi su na periferiji grada

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je da se „neprijatelj nalazi na periferiji prestonice“.

On je dodao da se ukrajinska vojska sprema da brani Kijev.

Naše oružane snage, snage teritorijalne odbrane, herojski se bore za našu zemlju“, rekao je Kličko.

„Na prilazima gradu izgrađene su tvrđave i kontrolni punktovi. Molim sve da budu mirni. „Ne izlazite bez potrebe i ostanite u skloništima u slučaju nužde“, dodao je on.

14.15 HITNO! Sledi udar!

Ministarstvo odbrane Rusije: Za suzbijanje informacionih napada na Rusiju, visokoprecizno oružje izvršiće udar na tehnološke objekte SBU i 72. glavni centar psiholoških specijalnih operacija u Kijevu.

– Pozivamo građane Ukrajine, privučene ukrajinskim nacionalistima da izvrše provokacije protiv Rusije, kao i stanovnike Kijeva koji žive u blizini relejnih čvorova, da napuste svoje domove – navodi se.

Ministarstvo odbrane je objasnilo da je od početka vojne operacije značajno porastao broj informacionih napada na ruske državne institucije, stalno se stižu pozivi Rusima sa pretnjama smrću i dojave miniranja škola, vrtića, železničkih stanica i drugih društvenih objekata. .

Informacione napade na Rusiju izvode 72. glavni centar informaciono-oružanih snaga Ukrajine i snage za sajber operacije SBU, koristeći hardverske i softverske sisteme i sredstva komunikacije u Kijevu, saopštilo je ministarstvo, prenosi Republika.

14.10 Evropski parlamnet prihvatio zahtev Ukrajine za status kandidata za članstvo

13.49 Poziv iz Tirane: Priključite se ukrajinskoj vojsci

Ukrajinska ambasada u Albaniji pozvala je albanske dobrovoljce koji žele da se pridruže odbrani Ukrajine da kontaktiraju ambasadu putem mejla.

„Dobrovoljci koji žele da se priključe Međunarodnoj legiji teritorijalne odbrane Ukrajine, molimo da pošalju imejl“, navodi se u objavi ukrajinske ambasade u Albaniji na Fejsbuku.

13.46 Blokirani gradovi?

Zelenski tvrdi da su svi veći gradovi Ukrajine blokirani, prenosi Sputnik.

13.44 Ministarstvo odbrane: Pristup ukrajinskih snaga Azovskom moru je potpuno blokiran

Ruske oružane snage su od početka operacije pogodile 1.325 objekata vojne infrastrukture u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Istureni odredi milicije DNR pridružili su se ruskim snagama na granici Donjecka, dodalo je Ministarstvo odbrane.

13.41 Ukrajinci objavili novi bilans granatiranja Harkova

Najmanje 10 ljudi je poginulo, a 35 povređeno u raketnim udarima ruskih snaga na centar Harkova u utorak, saopštio je savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

„Trg slobode je pogođen krstarećom raketom. Došlo je do drugog pogotka slične rakete koja je pogodila zgradu nakon dolaska spasilaca (za 5-7 minuta). Jedna trećina upravne zgrade je pala“, naveo je Heraščenko u postu na Telegramu.

„Ruševine se raščišćavaju i biće još više žrtava i povređenih“, dodao je on.

13.39 Neće Ameri u rat

Većina Amerikanaca se protivi da Sjedinjene Države imaju direktnu vojnu akciju da zaustave rusku vojnu akciju u Ukrajini, pokazala je anketa CNN.

13.31 Moskva smatra neprihvatljivim ponašanje američkih IT giganata koji sprovode antirusku propagandu

Zapadne vlade i internet giganti, uključujući Gugl, Majkrosoft, Fejsbuk i Tviter, prešli su na žestoku cenzuru ruskih medija na stranim jezicima zbog sukoba u Ukrajini, blokirajući veb stranice, zatvarajući stranice društvenih medija i ukidajući radio i televizijske prenose.

„Posebno, treba obratiti pažnju na apsolutno neprihvatljivo ponašanje stranih, posebno američkih, IT giganata kao što su Gugl i Meta. Neprijateljske propagandne aktivnosti se otvoreno vode na njihovim društvenim platformama, dok su ruski izvori informacija blokirani, a masovna ograničenja pristupa domaćim medijima su postavljeni“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Gavrilov na sastanku Saveta Federacije Rusije.

Akcije ovih kompanija ne samo da služe kao medij za širenje dezinformacija, već ih vide i da direktno učestvuju u takvim aktivnostima, rekao je portparol.

Optužujući SAD i njihove saveznike da „besramno podstiču“ zastupnički rat koristeći Ukrajince za borbu protiv Rusije, Gavrilov je ukazao na obećanja Vašingtona i drugih da će upumpati nove zalihe oružja u Ukrajinu, šaljući oružje „onima koji učestvuju u njegovoj nekontrolisanoj distribuciji među civilima stanovništva i regrutovanih kriminalaca“, prenosi Sputnik.

„Tokom osam godina, koliko je prošlo od antiustavnog puča u Ukrajini 2014. godine, zapadni kustosi režima u Kijevu, predvođeni SAD, namerno su ga gurali u agresiju kako na sopstveno stanovništvo, tako i na našu zemlju“, rekao je portparol..

13.27 Medvedev preti ratom?

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na Tviteru je odgovorio na izjavu francuskog ministra ekonomije, Bruna le Mera, koji je rekao da je objavljen ekonomski rat Rusiji od strane Francuske.

On je poručio da su se u ljudskoj istoriji ekonomski ratovi često pretvarali u prave, te da na to ne bi trebalo da zaborave.

„Danas je neki francuski ministar rekao da su objavili ekonomski rat Rusiji. Pazite na jezik, gospodo! I ne zaboravite da su se u ljudskoj istoriji ekonomski ratovi često pretvarali u prave“, poručio je Medvedev na Tviteru.

13.25 Zelenski opozvao ukrajinskog ambasadora u Gruziji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u utorak saopštio da povlači ambasadora u Gruziji.

„Odmah opozivamo ambasadora u Gruziji zbog ometanja dobrovoljaca koji žele da nam pomognu, zbog nemoralnog stava prema sankcijama“, rekao je Zelenski u svom obraćanju Evropskom parlamentu.

On je takođe pozvao ambasadora zemlje u Kirgistanu na konsultacije nakon što je Biškek opravdao operaciju protiv Ukrajine, prenosi Sputnik.

Prošle nedelje, Tbilisi je rekao da se neće pridružiti zapadnim finansijskim i ekonomskim sankcijama protiv Rusije jer će to štetiti nacionalnim interesima zemlje.

13.18 Druga runda pregovora već sutra?

Druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine mogla bi da se održi već u sredu, javio je Zerkalo nedeli, pozivajući se na ukrajinske diplomatske izvore.

„Sledeći razgovori su zakazani za 2. mart“, navodi se u publikaciji.

„Moskva očekuje da će Ukrajina u pregovorima sa Rusijom shvatiti ozbiljnost situacije i potrebu da pokaže nezavisnost“, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u obraćanju učesnicima UN konferencije o razoružanju u Ženevi.

„Kao što znate, na zahtev Volodimira Zelenskog, počeli su pregovori između predstavnika Rusije i delegacije Kijeva. Nadam se da je ukrajinska strana svesna ozbiljnosti situacije i svoje odgovornosti, da je svesna potrebe da pokaže nezavisnost i pregovara i izbegava ponavljanje istorije sa sporazumima iz Minska“, rekao je ministar u video poruci učesnicima.

Članovi delegacija Rusije i Ukrajine večeras će početi da pristižu u Belorusiju, kako bi učestvovali u drugoj rundi pregovora, predviđenoj za 2. mart, rekao je za RIA Novosti beloruski politikolog Jurij Voskresenski, blizak organizaciji susreta. On je dodao da će pregovori biti održani na poljsko-beloruskoj granici.

13.10 Emotivne scene u Evropskom parlamentu

Otvaranje vanredne sednice parlamenta EU na kojoj se raspravlja o sukobu u Ukrajini, bilo je prilično emotivno, navodi BBC.

Počelo je ovacijama za ambasadora Ukrajine, a poslanici su ustali na noge i nosili majice i plakate sa ukrajinskom zastavom.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mesola zahvalila je predsedniku Zelenskom koji se pridružio sednici putem video linka.

„Gospodine predsedniče, hvala vam što ste pokazali svetu šta znači ustati. Hvala vam što ste nas podsetili na opasnosti samozadovoljstva“, rekla je onai pohvalila herojstvo ukrajinskog naroda koji brani svoju zemlju.

Mesola je takođe rekla da parlament pozdravlja zahtev Ukrajine da postane članica EU i da će raditi na tome da to postane stvarnost.

CNN prenosi da se prevodilac Zelenskovog govora na engleski zaplakao prevodeći reči ukrajinskog predsednika da se oni „bore za svoju zemlju i svoju slobodu“.

13.07 Ukrajinska novinarka napala Džonsona: Treći svetski rat je već počeo!

Britanski premijer Boris Džonson našao se danas u „nebranom grožđu“ kada ga je iskritikovala ukrajinska novinarka zbog nesposobnosti Zapada da iz zaštiti od Vladimira Putina.

Darija Kaleniuk optužila je Džonsona da se „plaši“ da brani ljude i da je pustio da žene i deca pate jer NATO neće da zabrani letove iznad Ukrajine.

„Ne dolazite u Kijev premijeru… jer se plašite“, rekla je ona i dodala da je NATO želeo da izbegne Treći svetski rat, ali da je rat „već počeo“.

Šokirani Džonson je odgovorio da radi ono šta može i da „ne može da se pretvara“ da će se Zapad vojno umešati.

„Nažalost, implikacija toga bi bila da će Velika Britanija biti angažovana u obaranju ruskih aviona, u direktnoj borbi sa Rusijom, to nije nešto što mi možemo da uradimo“, rekao je on.

12.51 Zelenski u Evropskom parlamentu: Dokažite da ste Evropljani!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski trenutno se obraća Evropskom parlamentu u Briselu.

Govoreći putem video veze, on je rekao da Ukrajinci plaćaju „krajnju cenu“ braneći slobodu.

Ne mogu reći dobro jutro, dobar dan ili dobro veče. Jer za neke ljude ovaj dan nije dobar. Za neke ljude je ovaj dan poslednji, rekao je on.

U emotivnom obraćanju rekao je da je najveći trg u Evropi u Harkovu koji se zove Trg slobode juče pogođen sa dve ruske rakete i da je više ljudi poginulo.

„Svaki glavni trg u našoj zemlji zvat će se „Trg slobode“. Neće nas slomiti“, rekao je.

„Dokažite da ste s nama, da nas nećete pustiti, dokažite da ste Evropljani. I onda će život pobediti smrt i svetlo će pobediti mrak. Slava Ukrajini“, rekao je Zelenski i dodao: Niko nas neće slomiti. Mi smo jaki. Mi smo Ukrajinci.

12.50 Ukrajinci granatiraju Donbas

12.47 Donjecka narodna milicija: Civili do sutra mogu da napuste Marijupolj

Zamenik načelnika Donjecke narodne milicije Ediard Bašurin rekao je da će Donjecka Narodna Republika (DNR), zajedno s ruskim snagama, organizovati humanitarne koridore kako bi civilima omogućila da napuste Marijupolj.

Koridori će biti otvoreni do srede, rekao je Bašurin i dodao da je nekoliko gradova u regionu već palo u ruke DNR-a.

12.43 Počela sednica Evropskog parlamenta

Vanredna sednica Evropskog parlamenta posvećena situaciji u Ukrajini upravo je počela.

Očekuje se da će se posle 13 sati evroposlanicima obratiti predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski putem videolinka.

12.40 Ukrajinski ministar odbrane: Neprijatelj je demoralisan

Neprijatelj je demoralisan, u agoniji je. Okupatori pucaju na civile jer su Ukrajinci sa oružjem prejaki za Rusiju. Ukrajina će pobediti. Ceo svet je uz Ukrajinu jer njihova bezbednost zavisi od nas, naveo je Oleksij Reznikov.

12.36 Superjahte u pokretu

Superjahte u vlasništvu ruskih milijardera koji su povezani sa predsednikom Vladimirom Putinom su u pokretu dok Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici pripremaju dalje sankcije na njihovu imovinu nakon invazije na Ukrajinu.

Podaci Marin Trafika koje je pregledao CNBC pokazuju da se najmanje četiri superjahte u vlasništvu ruskih poslovnih lidera kreću prema Crnoj Gori i Maldivima od kada je najavljen širok spektar sankcija posljednjih dana.

12.34 UNHCR: Najmanje 136 civila ubijeno, 400 povređeno

Najmanje 136 civila je ubijeno, uključujući 13 dece, a 400 je povređeno od početka ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je Kancelarija UN za ljudska prava (UNHCR)

Portparolka Liz Trosel rekla je da su 253 žrtve bile u oblastima Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

12.20 Litvanija: Nijedna zemlja u EU nije bezbedna od Putina

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda upozorio je da se nijedna zemlja u Evropi „ne može osećati bezbedno“ kada je u pitanju ruski predsednik Vladimir Putin.

„Nijedna zemlja u Evropskoj uniji u Evropi se trenutno ne može osećati sigurno. Da, Ukrajina je meta broj jedan, ali ako ne možemo da podržimo Ukrajinu, ako Ukrajina padne – budite sigurni da ćemo mi biti sledeći, da će Rusija ostati pred našim vratima“, rekao je Nauseda za CNN.

Litvanija je u ponedeljak, zajedno sa Estonijom, Bugarskom, Češkom Republikom, Letonijom, Poljskom, Slovačkom i Slovenijom, objavila otvoreno pismo u kome poziva EU da odmah dodeli Ukrajini status zemlje kandidata i da započne pregovore o njenom formalnom prijemu u blok.

12.18 Harkov na ivici humanitarne krize

Marija Avdejeva, direktorka istraživanja u istraživačkom centru Evropskog udruženja eksperata rekla je BBC da se plaši da bi Vladimir Putin mogao da planira da blokira Harkov i počne da „uzima civile za taoce“.

„U Harkovu ima 1,5 miliona ljudi i mi smo na ivici humanitarne krize jer nam nedostaju zalihe hrane, medicinskih potrepština, svih vrsta robe“, rekla je ona.

12.15 Moskva: Ukrajina servira laži o kasetnoj i vakuumskoj municiji 

Ukrajinska ambasadorka u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova optužila je u ponedeljak Rusiju da je upotrebila vakuum bombu u gradu Oktirka na severoistoku Ukrajine.

Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč su dalje naveli da je Rusija koristila zabranjenu kasetnu municiju, navodno da je koristi za gađanje predškolske ustanove u kojoj se nalaze civili.

Izveštaji koji optužuju Rusiju da koristi kasetnu i vakuumsku municiju u sukobu u Ukrajini su „lažni“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ruske trupe ne vrše nikakve udare na civilnu infrastrukturu ili stambene komplekse. To ne dolazi u obzir. Govorimo samo o demilitarizaciji Ukrajine, o vojnim objektima“, rekao je Peskov, a prenosi Sputnik.

„Važno je napomenuti da u velikom broju slučajeva koje ste pomenuli govorimo o napadima istih nacionalističkih jedinica koje koriste civilne objekte kao živi štit“, dodao je on.

Ruska vojska i narodne milicije Donjecka i Luganska izvestile su o višestrukim slučajevima da ukrajinski dobrovoljački bataljoni koriste artiljeriju Grad protiv urbanih područja u kojima se nalaze civili dok se povlače sa svojih položaja.

Slični napadi prijavljeni su i na gradove u republikama Donbasa. Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je ukrajinsku vojsku i nacionalističke jedinice za raspoređivanje artiljerije i minobacačkih sistema u naseljenim područjima.

12.11 UNHCR: Više od 660.000 ljudi napustilo Ukrajinu

Više od 660.000 ljudi napustilo je Ukrajinu od početka napada Rusije na tu zemlju, podaci su Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

„Sada imamo preko 660.000 izbeglica koje su pobegle iz Ukrajine u susedne zemlje samo u poslednjih šest dana“, rekla je portparolka UNHCR Šabija Manto.

Prema podacima UN, najviše izbeglih je u Poljskoj, zatim Mađarskoj, Moldaviji, Rumuniji i Slovačkoj.

12.09 Diplomate bojkotovale Lavrova

Brojne delegacije bojkotovale su danas obraćanje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na Konferenciji o razoružanju u Ženevi.

Govor Lavrova bio je unaprijed snimljen pošto je Lavrov otkazao dolazak u Ženevu zbog sankcija Rusiji koje mu zabranjuju letove iznad Evropske unije.

Diplomate su napustile salu za konferencije, koja je ostala skoro prazna, na početku govora Lavrova, prenosi agencija Frans pres.

12.03 Evropa spremna da se smrzava?

Evropski parlament je spreman da pozove na ograničenja širom EU na uvoz ruske nafte i gasa u blok, jer poziva na još oštrije sankcije koje imaju za cilj „strateško slabljenje” ruske ekonomije i sposobnosti za vođenje rata, piše Gardijan.

O tekstu će se glasati nakon obraćanja evroposlanicima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Poslanici Evropskog parlamenta zalažu se za strože sankcije kao odgovor na ruske napade na civilna područja i infrastrukturu.

U rezoluciji koja će verovatno biti usvojena velikom većinom u sredu, poslanici Evropskog parlamenta takođe pozivaju EU da zatvori luke za ruske brodove i odbije pristup brodovima koji idu za Rusiju, sa izuzetkom onih koji nose vitalne humanitarne zalihe. Takođe predlaže mere za „ograničavanje uvoza najvažnijih ruskih izvoznih dobara, uključujući naftu i gas“, iako se ne poziva na zabranu.

Ostali zahtevi uključuju zaustavljanje svih novih ulaganja EU u Rusiju, što je malo verovatno u stvarnosti, kao i definitivnu zabranu Severnog toka 2, mimo suspenzije procesa odobravanja koje je već uradila nemačka vlada.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe žele da se sve predložene sankcije Rusiji prenesu na Belorusiju, koja je bila polazna tačka za ruski napad.

11.54 Poljska ne šalje avione u Ukrajinu

Poljski predsednik Adžej Duda rekao je da Poljska neće slati svoje avione u Ukrajinu. Sa druge strane, Stoltenberg je rekao da NATO ne želi sukob sa Rusijom.

11.48 Kremlj: Sankcije nam neće promeniti stav u Ukrajini

Zapadne sankcije nikada neće naterati Rusiju da promeni svoj stav o Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da, iako su počeli direktni pregovori između Moskve i Kijeva, nema planova za razgovore između predsednika dve zemlje. „Ne, još nema planova“, rekao je on, odgovarajući na pitanje TASS-a.

Peskov je odbacio navode o ruskim udarima na civilne ciljeve i upotrebi kasetnih bombi i vakuum bombi kao lažne, preneo je Rojters.

On je odbio da da procenu vojne situacije na terenu šestog dana ruske invazije na Ukrajinu, koju Kremlj opisuje kao specijalnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije.

Agresivne akcije protiv Rusije vršene su i ranije, ali sada su ultra koncentrisane, a maske su skinute, rekao je Peskov komentarišući izjavu francuskog ministra da EU planira da započne „totalni ekonomski rat“ protiv Rusije.

11.36 Ukrajinski parlament: Beloruska vojska ušla na našu teritoriju

Ukrajinski parlament je na društvenim mrežama objavio da je beloruska vojska ušla na teritoriju Ukrajine.

„Beloruske trupe ušle su u regiju Černihiv. Informaciju je javnosti potvrdio Vitalij Kirilov, portparol snaga teritorijalne obrane Sever. Više detalja kasnije“, stoji u objavi Vrhovne Rade Ukrajine.

Po društvenim mrežama celo jutro kruže nepotvrđene informacije da se Belorusi pripremaju da uđu u Ukrajinu, iako je predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da Minsk nema i ne planira da pošalje trupe u Ukrajinu.

11.35 Stoltenberg: NATO ne želi sukob sa Rusijom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da NATO ne želi sukob sa Rusijom.

Kako prenosi Sputnik, Stoltenberg je pozvao Moskvu da obustavi svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

„Nato je odbrambeni savez, mi ne tražimo sukob sa Rusijom. Rusija mora odmah da zaustavi rat, da povuče sve svoje snage iz Ukrajine i da se u dobroj veri uključi u diplomatske napore“, dodao je on.

11.33 Džonson: Putin koristi varvarske taktike protiv civila

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da se „tragedija“ koju su Velika Britanija i drugi predviđali sada dogodila invazijom Vladimira Putina na Ukrajinu – i da je gora od očekivane, prenosi BBC.

To je katastrofa koja se odvija na evropskom kontinentu, rekao je Džonson u Poljskoj.

Džonson dodaje da je „jasno da je Putin spreman da koristi varvarsku i neselektivnu taktiku protiv nevinih civila da bombarduje stambene zgrade, da šalje projektile koji ubijaju decu”.

11.25 Beloruske trupe ulaze u Ukrajinu?

Po društvenim mrežama nezvanično se spekuliše da se beloruske snage pripremaju da uđu u Ukrajinu. Zvanične potvrde ili demantija ove informacije nema.

Navodno, crveni kvadrat je njihov znak prepoznavanja.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije danas je rekao da Mins nema trupe u Ukrajini i ne namerava da ih tamo pošalje.

11.10 U granatiranju Harkova stradao indijski student

Portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči na Tviteru je potvrdio da je u jutrošnjem ruskom napadu na Harkov ubijen student iz Indije.

„S dubokom tugom potvrđujemo da je indijski student jutros izgubio život u granatiranju u Harkovu. Ministarstvo je u kontaktu s njegovom porodicom“, naveo je on.

Indija je danas pozvala svoje državljane da napuste Ukrajinu.

11.08 Lavrov: Amerika da vrati svoje nuklearno oružje kući

Razmeštanje nuklearnog oružja Sjedinjenih Američkih država u Evropi je neprihvatljivo za Rusiju, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da je vreme da Amerika oružje vrati svojoj kući.

Lavrov je rekao da Ukrajina i dalje poseduje nuklearno oružje iz Sojvetskog saveza.

„Vlasti u Kijevu, koje su započele planove za nabavku sopstvenog nuklearnog oružja, ugrožavaju međunarodnu bezbednost“, rekao je Lavrov.

Kako je napomenuo, treba se uzdržati od opasnih koraka u vojnom jačanju.

„Rusija je spremna da se udruži sa Amerikom u pravljenu strategije stabilnosti“, napomenuo je on.

10.05 DNR: Imamo dokaze da su predstavnici OEBS-a preneli ukrajinskoj vojsci koordinate vojnih objekata u Donjecku

DPR ima dokaze da su predstavnici OEBS-a preneli koordinate vojnih ciljeva u Donjecku oružanim snagama Ukrajine, rekao je u utorak portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

„Dobili smo dokumenta koji ukazuju na koordinate, kako se oni zovu, vojnih ciljeva – to je ono što je bilo na teritoriji naše republike. Skoro polovinu ovih koordinata predali su predstavnici misije OEBS-a. Možda su zbog toga odlučili da pobegnu?“ rekao je Basurin.

Rojters je ranije javio da su svi članovi specijalne posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju napustili Donjeck.

10.03 Nemački ratni avioni patroliraju nebom Poljske

„Čuvanje neba iznad Poljske“, navele su vazduhoplovne snage na Tviteru, iznad slike borbenog aviona, ne navodeći detalje.

Vojni portparol rekao je Rojtersu da avioni Jurofajter poslati na misiju iznad Poljske.

Nemačka takođe dopunjava gorivom avione saveznika iznad Rumunije tankerom A400M i podržava multinacionalnu misiju za dopunu goriva iznad Poljske, rekao je neimenovani portparol. Isto tako, Berlin je rasporedio 6 Jurofajtera u Rumuniji, gde upravljaju naoružanim vazdušnim patrolama za NATO.

Nemačka je u ponedeljak saopštila da će poslati ratne avione Tornado i pomorski patrolni avion u područje Baltičkog mora.

11.01 Idite kući!

Objavljen je snimak koji je Skaj njuz verifikovao i koji pokazuje Ukrajince u Borodjanki kako pevaju himnu i viću ruskim vojnicima i oklopnim vozilima da „idu kući“.

10.47 Šojgu: Operacije će trajati dok se ne ostvare ciljevi

Ruske oružane snage će nastaviti operaciju u Ukrajini sve dok ne ostvare svoje ciljeve, rekao je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Zaštita Rusije od vojne pretnje sa Zapada glavni je zadatak specijalne operacije u Ukrajini, rekao je on

„Nama je glavna stvar da zaštitimo Rusku Federaciju od vojne pretnje koju predstavljaju zapadne zemlje koje pokušavaju da iskoriste ukrajinski narod u borbi protiv naše zemlje“, rekao je Šojgu na konferencijskom pozivu, a prenose ruski mediji.

Šef Ministarstva odbrane je skrenuo pažnju da ruska vojska ne zauzima ukrajinsku teritoriju i da preduzima sve mere da sačuva živote i bezbednost civila.

„Želeo bih da istaknem da se udari izvode samo po vojnim ciljevima i to isključivo visokopreciznim oružjem“, dodao je on.

Tokom sukoba, ukrajinska strana postavlja višecevne raketne sisteme, topove i minobacače velikog kalibra u dvorišta stambenih zgrada, u blizini škola i vrtića, a civile koristi kao živi štit, rekao je Šojgu.

„Ukrajinska strana tokom borbenih sukoba ne okleva da koristi civile kao živi štit. Višestruki raketni sistemi, topovi, minobacači velikog kalibra postavljaju se u dvorištima stambenih zgrada, u blizini škola i vrtića“, rekao je on.

10.43 Snage DNR planiraju da opkole Marijupolj?

Lider separatista na istoku Ukrajine koje podržava Rusija rekao je da njegove snage imaju za cilj da opkole ukrajinsku luku Marijupolj u utorak, javila je novinska agencija RIA.

„Zadatak za danas je direktno opkoliti Marijupolj“, rekao je Pušilin koji je lider samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) koju priznaje Rusija, prenosi Gardijan.

Basurin je za TV Rusija 24 rekao da je potrebno je stvoriti humanitarni koridor oko grada da bi civili mogli da ga napuste, prenosi TASS.

10.40 Obaranje helikoptera

Na društvenim mrežama pojavio se snimak nvodnog obaranja ruskog helikoptera u okolini Kijeva. Autentičnost snimka nije moguće utvrditi.

Najmanje dva ruska helikoptera koja su noćas poletela sa aerodroma Mačiuliši u Belorusiji prema Ukrajini nisu se vratila. A dva ruska helikoptera je jutros pogodila ukrajinska PVO u blizini Kijeva. Ovo bi mogao biti razlog zašto, prokomentarisao je savetnik Svetlane Tihanovskaje na Tviteru.

10.36 Zaharova: Evropa vodi ekonomski rat protiv Rusije 800 godina

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je, komentarišući najavu francuskog ministra finansija da će Evropska unija povesti globalni ekonomski i finansijski rat protiv Rusije, da taj rat traje više od 800 godina.

„Ovo smo već razumeli. Čak i pre stvaranja Evropske unije. Pre oko 800 godina“, napisala je ona na svom Telegram profilu.

10.35 Lukašenko: Oružane snage Ukrajine spremale na udar u Belorusiji

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko rekao je da se nekoliko protivvazdušnih i raketnih diviziona Oružanih snaga Ukrajine navodno spremalo da udari na ruske trupe stacionirane u Belorusiji.

„Naši obaveštajci i Rusi otkrili su na teritoriji Ukrajine u neposrednoj blizini beloruske granice nekoliko protivvazdušnih i raketnih diviziona spremnih za udar na ruske trupe u zonama koncentracije na beloruskoj teritoriji“, citira BelTA Lukašenka.

On je naglasio da je „istovremeno sa objavljivanjem odluke o sprovođenju specijalne operacije Rusija izvršila preventivni udar na ovo teško naoružanje, položaje kako bi sprečila svoje gubitke i uticaj na Belorusiju“.

Lukašenko je takođe rekao da su sistemi protivvazdušne odbrane zemlje u pripravnosti kako bi sprečili ruske snage da budu pogođene u leđa.

10.31 Ukrajinska vojska: U prvih pet dana invazije ubijeno 5710 ruskih vojnika

Ukrajinski vojni zvaničnici tvrde da je 5.710 ruskih vojnika ubijeno u prvih pet dana intenzivnih borbi u zemlji.

Portparol generalštaba zemlje dodao je da su ukrajinske snage zarobile preko 200 ruskih vojnika.

Zvaničnik takođe tvrdi da je uništeno 198 ruskih tenkova, 29 aviona, 846 oklopnih vozila i 29 helikoptera.

BBC navodi da je nemoguće nezavisno potvrditi ove tvrdnje ali da britansko ministarstvo odbrane veruje da su moskovske snage pretrpele velike gubitke tokom invazije na Ukrajinu.

Zvaničnici u Moskvi su u nedelju bili primorani da priznaju da su njihove snage pretrpele gubitke, nakon višednevnih tvrdnji da nijedan ruski vojnik nije ubijen.

10.25 Granatiranje Gorlovke

Sputnik je preneo snimak sa Telegrama za koji navode da prikazuje posledice granatiranja od strane ukrajinskih snaga u Gorlovki.

10.22 Janša: Pregovori Moskve i Kijeva „svetlosnim godinama daleko“

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da će do stvarnih pregovora između Kijeva i Moskve doći tek kad se postigne prekid vatre, što se trenutno, s obzirom na stajališta obe strane, čini „svetlosnim godinama daleko“.

„To nisu bili stvarni pregovori, nego opipavanje, do ozbiljnih pregovora doći će kad se postigne prekid vatre, kad oružje barem privremeno utihne“, rekao je Janša za TV Slovenija komentarišući prve razgovore dve strane na ukrajinsko-beloruskoj granici.

Dodao je da zbog otpora Ukrajine, ali i reakcije međunarodne zajednice, šanse za to jačaju svakim danom te da Putin „ovaj rat više ne može dobiti“.

Putin je, planirajući napad na Ukrajinu, smatra Janša, napravio dve „strateške greške“. Prvu jer je računao da će „Ukrajina pasti za nekoliko dana“, a drugu jer nije računao s odlučnijim stajalištem EU i NATO saveza, smatrajući da moguće sankcije zbog intervencije ruske vojske neće biti jače od onih koje su mu uvedene nakon intervencije u Gruziji i aneksije Krima.

10.20 Zelenski: Svet neće oprostiti granatiranje Harkova

“Ruske snage danas su brutalno granatirale Harkov. Ovo je ratni zločin. Mirno mesto, mirni građani. Bez vojnih objekata. Ovo je svesno uništavanje ljudi”, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u novoj video poruci.

“Zbog ovog zločina definitivno će na Međunarodni sud. Ovo je kršenje svih konvencija. Niko na svetu vam neće oprostiti ubistvo mirnih Ukrajinaca”, rekao je Zelenski i dodao da su Rusi dobro znali šta granatiraju.

“Zlo, naoružano raketama, bombama i topovima, mora se odmah zaustaviti. Ekonomski uništiti. Moramo pokazati da je čovečanstvo u stanju da se zaštiti”, poručio je Zelenski.

Ukrajinska Rada je preko Telegrama poručila da je u granatirnaju povređeno šest civila, uključujući i dete, a da broj mrtvih još nije utvrđen.

10.16 DNR: Uništena peta raketu Točka-U koju su ispalile Oružane snage Ukrajine

Snage PVO Donjecke Narodne Republike (DNR) u utorak su uništile raketu Točka-U koju su ispalile Oružane snage Ukrajine na teritoriji republike.

Ovo je saopštilo predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (ZCCC), a preneli ruski mediji.

„Oružane snage Ukrajine ponovo su upotrebile taktički raketni sistem (TRK) Točka-U. Snage PVO su jutros oborile petu raketu ispaljenu sa TRK Točka-U poslednjih dana iznad područja ​​Zugres, navodi se u izveštaju.

10.15 Iran:Ukrajina je žrtva krize koju su stvorile SAD

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je izjavio danas da je Ukrajina žrtva krize koju su stvorile Sjedinjene Američke Države.

On je rekao da njegova zemlja podržava okončanje rata u Ukrajini, ali je napomenuo da se uzroci sukoba moraju priznati, prenosi Rojters.

Hamnei je poručio i da je ukrajinska kriza „pokazala da se Sjedinjenim Državama ne može verovati“.

10.14 Šef Komiteta Državne dume za međunarodne poslove: Pronađene moguće zajedničke tačke tokom pregovora

Glavni rezultat razgovora Rusije i Ukrajine, koji su vođeni 28. februara jeste činjenica da su oni održani, rekao je Leonid Slucki, šef Komiteta Državne dume za međunarodne poslove.

„Stranke su mogle da se čuju. Pronašli smo nekoliko važnih tačaka oko kojih je važno da se napreduje. Novi sastanak će biti narednih dana. Detaljno smo se razmenili o svim najvažnijim pitanjima trenutne situacije. To je pitanje da li je to tačno“, rekao je on. Ne želim više da govorim, trebalo bi da proverimo pozicije sa rukovodstvom. Onda ćemo se vratiti na kontakte sa ukrajinskom stranom i moći ćemo da odredimo tačan datum i vreme sledeće runde pregovora“, rekao je on za Kanal Rusija 24.

Leonid Slucki je takođe dodao da bi napredak u pregovorima između Rusije i Ukrajine mogao biti postignut u narednim danima.

On je rekao i da će sledeći sastanak ukrajinske i ruske delegacije biti održan na belorusko-poljskoj granici narednih dana.

10.12 Tim penzionisanih specijalaca iz Britanije otišao u Ukrajinu

Grupa penzionisanih vojnika iz britanskih specijalnih snaga „dobrovoljno je otišla“ u Ukrajinu, prenosi Miror.

„Penzionisani vojnici specijalnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva dobrovoljno su se pridružili misijama u Ukrajini za podršku odbrani zemlje“, navodi tabloid.

10.06 Zelenski se obraća Evropskom parlamentu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski će u utorak održati govor u Evropskom parlamentu, prenose ukrajinski mediji.

„Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održaće danas govor u Evropskom parlamentu. Govor je zakazan za posle 13.00. Nema tačnog vremena“, prenosi Sputnik pisanje Zerkalo Nedelija.

9.55 Žestoka bitka za Marijoupolj

Ruska vojska u bitku uvela borbene helikoptere Ka 52.

7.08 – Žestoki sukob u Marioupolju

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sukoba ruskih snaga i ukrajinske vojske na ulicama Marioupolja, grada koji je u totalnom okruženju. Pucnjava i eksplozije odjekuju gradom.

7.05- Ramzan Kadirov javlja iz Ukrajine: Ranjeno šestoro čečenskih boraca

7.02 – Kreće napad na Marioupolj

Ruski ratni izveštači na svojim kanalima preko Telegrama javljaju da ruska vojska i snage DNR i LNR kreću na Marioupolj

NEXTA:Rusija koristi vakumske bombe

Ukrajinski mediji objavili su informaciju da je ruska vojska počela da koristi termobarično oružje u napadu (takozvane vakumske bombe). Ovaj mediji objavio je navodni snimak napada vakumskim oružjem, ali čiju autentičnost još nije moće potvrditi i da li se radi zaista o napadu vakumskim oružjem. Navodno je snimak načinjen u okolini Harkova.

6.53 NATO poslao osmatrački Avaks na let duž Poljsko Ukrajinske granice

6.47 Vrhovna Rada Ukrajine saopštila: Ukrajinska vojska dobija 70 borbenih aviona!

Vrhovna Rada ukrajine saopštila je rano jutros da će Ukrajinske oružane snage os evropskih partnera dobiti 70 aviona . Od toga najviše iz Poljske 28 aviona MIG-29, Bugarske 16, aviona MiG-29 i 14 juripnika Su-25, dok će Slovačka donirati 12 lovaca MiG-29. Ko će donirati ostatak letelica za sad nije navedeni

6.43 Kijev Independent: Kod Sumija u granatiranju stradalo 70 ukrajinskih vojnika

U ruskom granatiranju vojne jedinice u Oktirki poginulo je najmanje 70 ukrajinskih vojnika, izjavio je načelnik Sumske oblasne državne uprave Dmitrij Živicki.

6.33 Ruska vojska u Hersonu

Na prvim snimcima koji su počeli da se pojavljuju na društvenim mrežama, ruski vojnici su rano jutros ušli u Herson posle žestke artiljerijske vatre po ukrajinskim linijama u tom gradu, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare