Putin na UDARU ZAPADA: Britanija dodatno naoružava Kijev!

Nakon poteza predsednika Rusije Vladimira Putina o priznavanju nezavisnosti Donjecka i Luganska, kao i primećene pojačane aktivnosti ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, Nemačka je zaustavila projekat gasovoda Severni tok 2, Velika Britanija, SAD i EU uvele su sankcije Moskvi. Kijev je saopštio da „neće nasesti na provokacije“. 

Prva, ograničena runda sankcija EU Rusiji trebala bi da stupi na snagu danas u 15.00 časova, rekao je visoki diplomata EU, nakon što su se ministri spoljnih poslova načelno saglasili da stave na crnu listu još političara, a sankcionisano je i trgovanje obveznicama.

Ministri spoljnih poslova EU odlučili su da ne sankcionišu samog Putina, već su umesto toga na crnu listu stavili sve članove donjeg doma ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje otcepljenih regiona, zamrznuvši njihovu svu imovinu koju imaju u EU i zabranivši im da putuju u blok.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da će njegova zemlja uputiti novi paket vojne pomoći Ukrajini, prenosi Blic. „S obzirom na na sve izraženije pretnje Rusije i u skladu sa našom prethodnom podrškom Ujedinjeno Kraljevstvo uskoro će uputiti dodatni paket vojne pomoći Ukrajini,“ porucio je Džonson u parlamentu, prenosi agencija Rojters.

Rusija je saopštila danas da će uputiti snažan odgovor SAD povodom sankcija koje je Vašington uveo Moskvi nakon priznavanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike. „Ne treba da postoji sumnja, sankcije će naići na snažan odgovor, ne nužno simetričan, ali odmeren i osetljiv po američku stranu“, navodi se u saopštenju.

  • Ruski predsednik priznao nezavisnost samoproglašene Donjecke Narodne Republike (LNR) i Luganske narodne Republike (LNR)
  • Odobren Putinov zahtev da se vojska rasporedi van granica
  • Nemački kancelar Olaf Šolc zaustavio projekat gasovoda Severni tok 2
  • Britanija i EU uvele sankcije Rusiji, isto učinile i SAD, ali i druge zemlje
  • Medvedev najavio skok cena gasa zbog obustavljanja sertifikacije Severnog toka 2
  • Bajden najavio: Amerika šalje dodatne trupe u Estoniju, Letoniju i Litvaniju


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare