VELJA I ARKANOVI MAFIJAŠI DILOVALI U ITALIJI: Zaratili čak i sa Koza nostrom

Velja Nevolja, Željko Ražnatović Arkan i italijanska mafija. Smrtonosna kombinacija koja se, na papiru, ostvarila, ali, srećom, ne do kraja i u realnosti…

Ako vam uvod ovog teksta zvuči čudno, nemojte se iznenađivati jer činjenice jesu upravo takve. A one kažu: „kavački klan“, koji su predvodili Radoje Zvicer i u Srbiji Veljko Belivuk, formirao je u Italiji kriminalnu grupu zajedno s mafijašima koji su svojevremeno radili sa Željkom Ražnatovićem. Kako pišu italijanski mediji, oni su formirali jaku grupu čiji je centar bio u gradu Fođa.

Ako krenemo redom, zamenik tužioca u Fođi Antonio Laronga, koji je objavio knjigu „Kvarta mafija“, izjavio je da je podregija Gargano u Pulji neka vrsta balkona za Balkan – gde se dopremaju narkotici i oružje iz Crne Gore i Albanije. Nije napisao, ali je iz njegovih reči jasno, mislio je, u stvari, na „kavački klan“…

Jedina greška koju je napravio, kažu dobro obavešteni izvori Srpskog telegrafa, jeste to što je novu mafiju na italijanskom tlu označio kao kvarta mafiju (četvrta mafija) iako je ona, praktično, bila peta po redu formiranja. Ali za kratko vreme pokušala je da se probije na sam vrh mafijaške liste. Ideja je bila da se probije na prvo ili drugo mesto, koje decenijama drže neprikosnovena Koza nostra i Ndrangeta.

– Verovatno sledeći uputstva Zvicera i Belivuka, a raspolažući ogromnim količinama novca i kokaina, nabavljenog preko veza iz Južne Amerike, ovi mafijaši, iza kojih su faktički stajale vođe klana s Balkana, ušli su u rat s vođama italijanskih gangova. Kako bi se taj rat završio, niko ne zna, s obzirom na to da je u međuvremenu „kavački klan“ slomljen zahvaljujući akciji srpske policije – objašnjava sagovornik našeg lista iz bezbednosnih struktura dobro upućen u sva zbivanja u ovom delu Evrope.

U suštini, kaže on, u gradu Fođa (i šire, naravno) oformljena je ozbiljna mafijaška grupa, o kojoj su posle niza eksplozija počeli da pišu i italijanski mediji. Nazvali su je Kvarta mafija i opisali da ona prkosi državi, najčešće eksplozivom. Desetak eksplozija bombi dogodilo se od početka godine u blizini Fođe u regiji Pulja, objavile su italijanske novine. Jedina greška, kažu naši izvori, jeste u nazivu kvarta pošto je ova mafija, prema redosletku nastanka, bila kvinta (peta).

 To je mafija o kojoj nismo pričali. Posle Koza nostre na Siciliji, te Kamore u Kampaniji i Ndrangete u Kalabriji, ovde je jaka mafija na severu Pulje – pišu italijanske novine i dodaju da je ova organizacija uspela da se infiltrira u administraciju i ekonomsko tkivo.

Dalje pišu o njihovim akcijama.

 Već je postavila oko 15 bombi u Fođi. Otkrivene su njihove veze s organizovanim kriminalom na Balkanu. Ali to nije prvi put, oni su sarađivali devedesetih godina sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, otad su održali veze sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH – tvrde Italijani.

Antonio Laronga, zamenik tužioca u Fođi, kaže da mafija i dalje koristi ultranasilne metode: napade, bombe, ubistva, a kada je potrebno, vrše i druge nasilne zločine.

– Trguju narkoticima, švercuju, bave se iznudom i stvaraju veze s organizovanim kriminalom na Balkanu. Oni su neka vrsta balkona, terase za Balkan: 100 nautičkih milja obale je dovoljno da se iskrcaju narkotici i oružje iz Crne Gore, Albanije i drugih zemalja Balkana – ispričao je za italijanske medije njihov izvor, a prenosi Republika.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare