OVAKO JE LAŽNI HUMANITARAC VOJKAN KRSTIĆ OJADIO TRI BEOGRADSKE OPŠTINE


Vlasnik firme „Elita gradnja“ d.o.o. Beograd Vojkan Krstić, koji je poznat i kao prvi čovek Spasilačkog centra Srbije, tereti se da je oštetio budžete tri beogradske opštine za oko 10 miliona dinara, a svojoj firmi u tom iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist, na ime uvećanih iznosa za usluge odnošenja smeća i šuta sa teritorija ovih opština.

Dok je Krstiću prošle sedmice nakon hapšenja određen pritvor, njegovi pomagači, zaposleni u opštinama Čukarica, Vračar i Zvezdara pušteni su da se brane sa slobode.

Prema saznanjima Tanjuga, u toku 2019. godine izvršitelj GO Čukarica D.T. po prethodnom dogovoru sa Krstićem sačinio je dva Zapisnika o izvršenju preko drugog lica u koje je uneo neistinite podatke, tako što je uvećao količinu uklonjenog smeća i drugog otpada, a što obavlja Krstićeva firma.

Krstić je potom na osnovu Zapisnika sačinio račune na iznose od 1.785.600 dinara i 1.008.000 dinara i dostavio ih opštini Čukarica, pa su mu isplaćeni 19. septembra i 12. decembra 2019. godine.

Na taj način je kako se sumnja, „Elita gradnja“ isplaćen veći iznos u odnosu na vrednost stvarno izvršenog posla.

To je omogućila član Veća GO Čukarica i predsednik Komisije za predmetnu javnu nabavku V.J. koja je račune prihvatila kao verodostojne isprave i overila oh svojim potpisom, iako je znala da nisu predhodno potpisom prihvaćeni od strane službenog lica određenog za praćenje realizacije javne nabavke i da nije dostavljena potvrda o odvozu i smeštaju otpada na gradsku deponiju Vinča, a što je bio jedan od uslova ove javne nabavke i zaključenog ugovora sa PD Elita gradnja doo.

Na ovaj način je pribavljena protivpravna imovinska korist PD“ Elita gradnja“ d.o.o. Beograd u iznosu od 2.793.600 dinara, u kom iznosu je GO Čukarica naneta šteta.

Slična mahinacija je, kako se sumnja, ponovljena je i dve godine kasnije, s tim što je drugi izvršitelj GO Čukarica M.Ć. sastavio Zapisnik o izvršenju preko drugog lica u koji je uneo neistinite podatke i uvećavao količinu uklonjenog smeca i drugog otpada.

Krstiću je tako isplaćeno 4.451.160 dinara 24. maja 2021. godine, nakon što je račun overila V.J, sumnja Odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje vozi istragu protiv Krstića i ostalih.

Takođe, kako se sumnja, u toku 2021. godine načelnik Odeljenja za komunalne delatnosti u GO Zvezdara N.P. sačinio je tri naloga za čišćenje terena od šuta i drugog otpadnog materijala u koje nije uneo količinu postojećeg i uklonjenog otpada, kao ni vreme kada je realizovano, pri čemu za te tri lokacije nije predhodno ni preduzeo službene radnje utvrđivanja količine šuta i drugog otpadnog smeća, pa nisu ni doneta rešenja komunalne inspekcije.

Po osnovu ovih naloga Krstić je naplatio 2.993.760 dinara, čime su on i Perić, kako se sumnja, pribavili protivpravnu imovinsku korist za Elita gradnju u iznosu od 2.993.760 dinara, a u kom iznosu je GO Zvezdara naneta šteta.

Opština Vračar je na sličan način oštećena za daleko manji iznos od oko 130.000 dinara, a Krstiću su u tome pomogli zaposleni u opštini D.O. i Ž.P.

Reč je o uvećanim računima za uklanjanje ličnih stvari u ulici Maksima Gorkog i o uopšte nerealizovanim uslugama za uklanjanje reklama sa javnih površina u Bulevaru oslobodenja i Bičevskoj, pošto su reklame uklonili sami Delhaize Serbia d.o.o. i pd Morfeus direckt communications d.o.o.

Krstić se tereti za četiri krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, od kojih je jedno u produženom trajanju, V.J. za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, a N.P. D.T, M.Ć, Ž.P. i D.O, za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Krstić je poznat investitorima i vlasnicima građevinskih firmi u Beogradu koji su ga u više navrata optužili da ih ucenjuje, zahtevajući od njih da šut i otpad sa gradilišta voze na njegove divlje deponije, na čemu on zarađuje velike sume novca, prenosi Informer.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare