DAN DRŽAVNOSTI U SRBIJI Počela svečana ceremonija, Vučić uručuje sretenjska odlikovanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručuje danas, povodom Dana državnosti, odlikovanja zaslužnim pojedincima i organizacijama. Svečana ceremonija koja je počela intoniranjem himne „Bože pravde“, održava se u Palati Srbija na Novom Beogradu, prenosi Blic.

Vučić je rekao da su na današnji dan dva velika događaja stvorila savremenu Srbiju.

– Tog 15. februara 1804. godine u Orašcu, podignut je prvi slobodarski ustanak na Balkanu. Budućnost srpske politike je u tome da naše odluke donosimo samostalno i nezavisno, da vodimo računa o našim građanima, ne o interesima drugih koji nam nikada nisu želeli dobro – rekao je Vučić.

Kako je dodao, bez toga danas ništa ne bi bilo.

– Zahvaljujući njima mi smo danas garant mira i slobode na ovim prostorima. Budućnost srpske politike je da naše odluke donosimo samostalno – rekao je Vučić.

Pomenuo je i jednog od laureata koji je posthumno odlikovan onog koji je, kako je rekao, „poznat u našem narodu kao đeneral po kojem je nastala čuvena pesma „Đenerale, nek je tvojoj majci hvala“.

– Danas je vreme kada možemo konačno da kažemo ko smo, odakle dolazimo, i ko je i šta je naša zemlja. Konačno je vreme da se zahvalimo našim junacima, da ih se ne stidimo i da ih ne krijemo, već da otvoreno pred celim svetom kažemo da smo ponosni na njih, koliko ih volimo i koliko im se izvinjavamo što smo njihova velika dela zaboravili – rekao je Vučić.

Orden je ovom prilikom uručen predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, kao i predsedniku Saveza vojvođanksih Mađara (SVM) Ištvanu Pastoru.

Takođe, njega će dobiti predsednik Angole Žoao Manuel Gonsalveš Lorenso, poslanik Skupštine Crne Gore Milan Knežević, mitropolit Ilarion Alfejev, koji je i predsednik odseka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve.

Orden će biti uručen i holivudskom glumcu Džoniju Depu.

Takođe, za zasluge tokom mandata u svojstvu Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, orden srpske zastave drugog stepena dobiće Jasuši Akaši. Tim ordenom biće nagrađeni i general-major Džon Heris koji je komandant Nacionalne garde Ohajo i predsjednik „Eurodžasta“ Ladislav Hamran.

Manastir sveti Prohor Pčinjski dobiće Sretenjski orden prvog stepena.

Posthumno će biti odlikovani general Veljko Radenović, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske Filharmonije Ivan Tasovac, kniževnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pevač Marinko Rokvić, pevačica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović i novinar Miroslav Lazanski.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare