Da li ĆE i ZA KOGA biti PREPORUČENA IV doza vakcine protiv koronavirusa?!

Očekuje se da Nаciоnаlni kоmitеt zа imunizаciјu donese odluka o četvrtoj dozi vakcine protiv korona virusa, a kako Telegraf prenosi, ona najverovatnije neće biti preporučena za sve građane.
Sastanak na kojem se razmatra druga buster doza održan je juče, ali konačna odluka još nije doneta. Naš izvor navodi da je tim sve bliže odluci da četvrta buster doza bude preporučena samo za osobe koje imaju bolesti koje se tiču imunog sistema.

– Četvrta buster doza najverovatnije će biti preporučena samo kod osoba sa imunodeficijencijom – kaže naš izvor i dodaje da nije isključeno i da se preporuči starijim od 60 ili 65 godina.

Naša saznanja slažu se sa izjavom virusologa dr Milanka Šeklera koji je pre desetak dana izjavio da bi četvrta doza vakcine mogla da bude preporučena određenim kategorijama stanovništva.

– Moguće je samo za one koji su oštećenog imunog statusa, za onkološke pacijente, za jako stare osobe – izjavio je Šekler.

Profesor Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu izjavio je sinoć da je juče razmatrana i potreba za drugom buster dozom kod starijih od 18 godina.

– Postoje dileme da li se radi o osobama od 60 ili 65 godina. Preporuke će verovatno biti za drugu buster dozu i za decu od 12 do 18 godina– dodaje Vukomanović.

Vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji traje više od godinu dana. Tačnije 24. decembra 2020. godine data je prva doza premijerki Srbije Ani Brnabić koja se vakcinisala Fajzerovom vakcinom, čije su količine prve i stigle u našu zemlju par dana pre.

U Srbiji su inače, pored Fajzerove vakcine, građanima dostupne i kineska Sinofarm vakcina, ruski Sputnjik, vakcina kompanije Moderna, ali i srpsko-ruski „Sputnjik“ koji se pravi u našem Institutu „Torlak“. 

U Srbiji je prvi put korona virus potvrđen 6. marta 2020. godine. Do sada smo imali 4 talasa, trenutno smo u petom, a borili smo se sa prvobitnim vuhanskim sojem, zatim britanskim, pa delta sojem koji je još dominantan, a sada sa omikronom. Delta plus soj nismo dijagnostikovali, iako je bio svuda oko nas.

Pravila za treću dozu

U toku je vakcinacija trećom dozom, a početkom novembra prošle godine Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je odluku Nаciоnаlnog kоmitеta zа imunizаciјu o primeni buster doze i to kod svih osoba kod kojih je završena primovakcinacija.

Da podsetimo, treću dozu nakon najmanje četiri meseca treba da prime svi oni koji su kao prve dve primili kinesku Sinofarm vakcinu, a svi oni koji su primili druge vakcine, buster dozu treba da prime nakon najmanje pet meseci.

– Nа оsnоvu оdlukе Nаciоnаlnоg kоmitеtа zа imunizаciјu, a prеma Stručnо-mеtоdоlоšкоm uputstvu zа sprоvоđеnjе vаnrеdnе prеpоručеnе imunizаciје u Srbiјi, bustеr dоzа vаkcinе prоtiv covid 19 primеnjuје sе kоd svih оsоbа kоd kојih је zаvršеnа primоvаkcinаciја – navodi se na sajtu „Batuta“, a zatim objašnjava:

 Nаkоn nајmаnjе pеt mеsеci оd dаvаnjа drugе dоzе, kоd оsоbа које su prеthоdnо primilе dvе dоzе mRNК (Pfizеr-BiоNTеch) ili vеktоrsке vаkcinе (Gаm-КОVID-VакАstrа Zеnека), i nаkоn nајmаnjе čеtiri mеsеcа оd dаvаnjа drugе dоzе, kоd оsоbа kоје su prеthоdnо primilе dvе dоzе inаktivisаnе vаkcinе (SАRS-CоV2 (Vеrо Cеll) Inаctivаtеd-Sinоphаrm).

Takođe, kako se navodi, оsоbe sа primаrnim i sеkundаrnim imunоdеficiјеnciјаmа (оsоbе kоје su nаkоn nајmаnjе 28 dаnа оd drugе dоzе primilе mRNК vаkcinu, као dоdаtnu, trеću dоzu), buster dozu treba da prime nakon najmanje pet meseci.

Građani sami donose odluku koju će vrstu vakcine primiti kao buster dozu.

– Оstаvljа sе mоgućnоst dа оsоbа kоја sе vаkcinišе izаbеrе vrstu vаkcinе kоја ćе biti primеnjеnа као bustеr dоzа – navodi se na sajtu „Batuta“ i dodaje da uкоliко sе Gаm-КОVID-Vакvаkcinа primеnjuје kао bustеr dоzа, u tоm slučајu dаје sе prvа коmpоnеntа nаvеdеnе vаkcinе.

Izrael prvi uveo četvrtu dozu

Broj zemalja koji je uveo četvrtu buster dozu za sada je u manjini. Izrael je prva zemlja u svetu koja je odobrila četvrtu dozu vakcine protiv kovida za starije od 60 godina i medicinsko osoblje. Drugu buster vakcinu, to jest četvrto cepivo kompanija „Fajzer – „Biontek“ u ovoj zemlji dobija i osobe sa oslabljenim imunitetom i oni koji žive u domovima za stare.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti krajem oktobra prošle godine je naveo  da osobe sa umereno ili teško kompromitovanim imunitetom mogu dobiti četvrtu dozu i to nakon šest meseci od treće doze.

Umereno ili ozbiljno ugrožen imunitet imaju osobe koje se leče od karcinoma, primaoci transplantiranih organa ili matičnih ćelija, osobe sa uznapredovalom ili nelečenom HIV infekcijom i osobe koje primaju velike doze kortikosteroida.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare