UDARNA VEST! Završeno ročište! Novak opet mora u pritvor do sutrašnjeg saslušanja!

Završeno je ročište.
Konačna odluka posle današnjeg, po australijskom vremenu večerašnjeg ročišta, je da će Novak Đoković do saslušanja kojem će prisustvovati u subotu ujutru u 8 sati po lokalnom vremenu – biti u opet u pritvoru, najverovatniej u hotelu „Park“ u kom je prisilno proveo četiri dana po dolasku u Melburn, prenosi Telegraf.

Podsećamo, Ministar za Imigracije Hok je jutros po našem vremenu saopštio da „zbog javne sigurnosti“ želi da deportuje Novaka iz Australije, iako je već odrađen žreb za Australijan open, gde je naš teniser dobio svoje rivale.

TOK SUĐENJA

Sudija Entoni Keli na početku navodi da je vladin savetnik Kristofer Tran obavestio sud u ponedeljak da ministar za imigraciju Aleks Houk razmatra ukidanje Đokovićeve vize. Postoji malo brige o tome kako sud može da predoči činjenice kada nije podneta nijedna prvobitna prijava.

Sudija Keli je izneo niz zapažanja:

– U hitnim okolnostima, ako je potrebno, stranka može podneti zahtev pre formalnog procesa kojim se pokreće sudski spor

– Sud može biti spreman da prihvati obavezu strana da će što pre podneti i uručiti izjavu koja pokazuje materijalne dokumente.

Sudija Keli je izneo dokumente koje poseduje: Houkovu odluku o ukidanju Đokovićeve vize; i podnesak vlade. Postoji i dokument pod nazivom „osetljivost“ koji sudija neće da pročita.

Sudija Entoni Keli je primetio da su strane, kada je poslednji put vođen ovaj slučaj, uspele da se dogovore da očuvaju status kvo, a isto bi moglo biti potrebno ponovo večeras.

Keli je rekao da bi to moglo da uključi kratku privremenu zabranu (na deportaciju) do 16 časova u subotu, 15. januara, čime bi se sprečilo da Đoković bude deportovan. Keli je napomenuo da je Novak Đoković pozvan na intervju u subotu.

Sudija Entoni Keli napominje mogućnost da će slučaj morati da bude prebačen sa Federalnog okružnog suda na Savezni sud.

– Iako imam, kako mi se čini, neosporno ovlašćenje da prenesem ovu stvar na drugi sud, to je kvalifikovano zahtevom da Savezni sud Australije potvrdi nalog koji izdam.

Sudija Keli je rekao da o tome treba odlučiti sada i da će uputstva preuzeti Savezni sud.

Sudija Entoni Keli je primetio da su strane, kada je poslednji put vođen ovaj slučaj, uspele da se dogovore da očuvaju status kvo, a isto bi moglo biti potrebno ponovo večeras.

Keli je rekao da bi to moglo da uključi kratku privremenu zabranu (na deportaciju) do 16 časova u subotu, 15. januara, čime bi se sprečilo da Đoković bude deportovan. Keli je napomenuo da je Novak Đoković pozvan na intervju u subotu.

Pravni zastupnik Novaka Đokovića Nikolas Vud, objašnjava zašto se Novaku Đokoviću toliko žuri:

– Svaki minut pre nego što turnir počne u ponedeljak je dragocen – izjavio je Vud u izlaganju pred sudijom Kelijem, potvrdivši da Novak nije u pritvoru, kao što su pojedini mediji preneli.

Vud sugeriše da bi sudija Entoni Keli mogao da zadrži predmet u Saveznom okružnom sudu, kako bi sprečio gubitak vremena da ga prenese na Savezni sud.

Nikolas Vud (Novakov advokat) je predložio da će podneti podneske do subote u podne, a ministar svoje sutra do 22 sata, i da je spreman za saslušanje u nedelju.

– Đoković bi mogao da igra u ponedeljak uveče ili utorak uveče. U tim okolnostima veoma smo zabrinuti za vreme – pomenuo je Vud.

Vud krivi australijsku vladu što je donela odluku „nešto posle 18 časova u petak“, četiri dana nakon odluke Federalnog okružnog suda i više od nedelju dana nakon prvobitne odluke. U svom izlaganju je kao argumente dao i određene izveštaje u medijima koji su preneli da je ministar za imigraciju Aleks Houk bio „opterećen“ dugim Đokovićevim podnescima.

Vud otkriva da je Đokovićev materijal uključivao naučne članke o prirodnom imunitetu i otkriva da u Houkovoj odluci piše da ih (Houk) nije ni pročitao.

Đokovićevi advokati kažu da je „uzbuđenje u antivaks zajednici“ jedan od razloga što je ministar za Imigracije ukinuo vizu Novaku Đokoviću. Novakovi pravni zastupnici su takvu odluku nazvali iracionalnom i dodali da bi „uzbuđenje u antivakserskoj javnosti“ moglo biti veće u slučaju da Đoković zaista bude deportovan.

Novakov zastupnik Nikolas Vud kaže da su razlozi Aleksa Houka u „potpunoj suprotnosti“ sa onima koje je kao argument za oduzimanje vize naveo oficir Granične službe. On je (zvaničnik granične službe), podseća Vud, rekao da Đoković može da zarazi druge ljude jer nije vakcinisan i da mu je zato oduzeta viza. Razloge koje je izneo Ministar kao argumente za oduzimanje vize su potpuno drugačiji i temelje se na činjenici da Novak, navodno, kao antivakser ima uticaja na javnost u Australiji.

Novi dogovor između sudije Kelija i advokata našeg tensiera je da će se Novak Đoković, osim što neće biti u pritvoru, večeras u 22 po srednjoevropskom vremenu pojaviti pred imigracionim vlastima na razgovoru. Deportacija je odložena, do nje neće doći dok sud ne donese konačnu odluku. Međutim, nakon nekoliko minuta donesena je konačna odluka je da će Novak Đoković do saslušanja kojem će prisustvovati u subotu ujutru u 8 sati po lolaknom vremenu – biti u opet u pritvoru, najverovatniej u hotelu „Park“ u kom je prisilno proveo četiri dana po dolasku u Melburn.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare