ZAHAROVA: Znači li ovo da Amerika više ne podržava nezavisnost Kosova?

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primetila je protivrečnost u rečima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o nedopustivosti nasilne promene granica, ironično upitavši da li je to Vašington prestao da podržava „suverenitet Kosova“.

Blinken je ranije izjavio da je jedan od američkih ciljeva pregovora o bezbednosnim garancijama sa Rusijom zaštita osnovnih principa međunarodnih odnosa, odnosno nedopustivost nasilne promene granica, ograničenja učešća u savezima, kao i uspostavljanja sfera uticaja, prenosi Sputnjik.

„Da li dobro razumemo da Vašington više ne podržava ‘suverenitet Kosova’ i ne protivi se povratku Sirije u Arapsku ligu?“, prokomentarisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi Kurir.

Mada, kako su SAD ranije mogle to da rade što se tiče regiona sa kojima nemaju veze ni nemaju međunarodno-pravni mandat za regulisanje konfliktnih situacija, napomenula je portparolka, uzimajući u obzir da se „suštinski protive uspostavljanju sfera uticaja“.

Podsetimo, 10. januara u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare