IZRAEL DONEO ODLUKU O ČETVRTOJ DOZI VAKCINE, evo ko će moći da je primi

Izrael će ponuditi četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa starijima od 60 godina, usred zabrinutosti zbog širenja omikron soja. Izrael planira tako da postane prva zemlja na svetu u kojoj će stanovništvo biti vakcinisano četvrtom dozom cepiva protiv kovida-19.

Stručna komisija izraelskog MInistarstva zdravlja preporučila je davanje četvrte doze, što je pozdravio premijer Naftali Benet kao „sjajnu vest koja će nam pomoći da prevaziđemo talas omikrona, koji se širi svetom“, piše Blic.

Iako odluku još treba da zvanično odobre viši zdravstveni zvaničnici, Benet je pozvao Izraelce da što pre prime četrtu dozu.

– Moja poruka je – ne gubite vreme, idite da se vakcinišete – rekao je Benet.

Odluka je doneta nakon što je u Izraelu potvrđen prvi smrtni slučaj jednog pacijenta zaraženog omikron sojem korona virusa.

Izraelska bolnica potvrdila je da je osoba preminula, ali je naglasila da je bolovala od više ozbiljnih pridruženih bolesti.

Ministarstvo zdravlja je u utorak saopštilo da je u Izraelu poznato najmanje 340 slučajeva zaraze omikronom.

Jedna članica stručnog panela rekla je izraelskom radiju u utorak uveče da odluka da se preporuči četvrta doza nije bila laka.

– Još nemamo podatke o nivou imuniteta, kao što smo imali kada smo se odlučili za treću dozu, ali s druge strane, u ostatku sveta postoje zaista strašni podaci. U ovakvoj situaciji, ako odmah ne reagujete, propustite voz – rekla je profesorka Galija Rahav, piše CNN.


Odluka za četvrtu doza još čeka odobrenje višerangiranih zvaničnika nadležnih za zdravstvo, ali je iz Benetove kancelarije izražena nada da će biti data osobama najmanje četiri meseca nakon prijema treće.

Od početka pandemije, u Izraelu je virusom korona zaraženo 1,36 miliona ljudi, a umrlo je 8.200, podaci su američkog Univerziteta „Džons Hopkins“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare