BELIVUKOVA EKIPA SPREMALA SNAJPER ZA BANOVIĆA!?

Jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića i Filipa Koraća, Veljko Banović (47) zvani Votka, samo pukom srećom je ove godine izbegao smrt.

Za njega je bio pripremljen snajper, čiji oroz je, navodno, trebalo da povuče Nebojša Janković i to po nalogu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Zločin je trebalo da bude počinjen u jednom gradu u okolini Beograda, prenosi Kurir.

Banović nije likvidiran samo zahvaljujući činjenici da su pripadnici srpske policije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) krenuli u obračun sa ovom kriminalnom grupom 4. februara ove godine, kada je iza rešetaka smešteno njih dvadesetak. Tada su lisice stavljene Belivuku, Miljkoviću, ali i Jankoviću.

– Plan je bio da se Banović ubije snajperom sa zgrade – kaže izvor Novosti iz istrage.

– Prema prikupljenim podacima iz kriptovanih poruka, koje su razmenjivane preko aplikacije „Skaj“, fotografija, ali i iz svedočenja nekih od optuženih, utvrđeno je da je Belivuk vodio Jankovića, čoveka koji je inače obučavao pripadnike ove grupe da barataju snajperom, do zgrade sa koje je trebalo da puca. Sve je bilo pripremljeno za to smaknuće.

Votka može da zahvali MUP i BIA što je danas živ. Informaciju da je Banović u Srbiji znao je samo uzak krug ljudi, jer se posle hapšenja u belgijskom gradu Antverpenu 2018. godine, u akciji srpske i holandske policije, o njemu gotovo ništa nije čulo. Jula te godine osim njega, u Amsterdamu je priveden i Marko Puškić (38), a pretresom stanova pronađeno je oko 1,7 miliona evra u kešu i nešto više od četiri kilograma kokaina.

Tada su mediji izveštavali da su obojica „radila“ za Luku Bojovića. O Puškiću su operativni podaci govorili da je bio blizak i sa Suvadom Musićem Batkom iz Rožaja. Posle tog hapšenja, o obojici se gotovo ništa nije čulo u javnosti.

– Banović se posle izvesnog perioda vratio u Srbiju i nastanio u jednom gradu u blizini Beograda – navodi naš izvor.

Presretnuta poruka

– U optužnici beogradskog Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Belivuka i ostalih, između ostalog, nalaze se i presretnute poruke koje je Veljko Belivuk posle ubistva Ljepoje slao nepoznatoj osobi. Poruka glasi: „Ovaj (Ljepoja, prim. aut.) morao je iz zna se kojih razloga, jedino Votka da se vrati, pa ostajem, inače odoh 20 dana negde“ – kaže naš izvor i objašnjava da je Velja Nevolja, posle likvidacije Ljepoje, koji je navodno bio blizak škaljarskom klanu i koji je učestvovao u pokušaju atentata na Radoja Zvicera, vođu kavačkog klana, u Ukrajini u maju 2020. godine, otputovao u Crnu Goru.

– Živeo je povučeno, okružen obezbeđenjem, posebno kada su jedan za drugim ubijani Bojovićevi najbliži ljudi. Kako je jačala Belivukova i Miljkovićeva kriminalna ekipa, Banović se sve više povlačio u ilegalu. Sumnja se da je neko iz policije odao Belivuku tačnu lokaciju gde boravi Banović i onda su krenule pripreme za njegovo ubistvo.

Prema rečima našeg sagovornika, snajper sa zgrade je izabran kao najbolja opcija, jer je meta bila izuzetno oprezna i gotovo nije bilo šanse drugačije da mu se priđe.

– Neposredno pred hapšenje, imali su detaljne informacije o kretanju Banovića po Srbiji i Beogradu – ističe naš sagovornik.

– Neko ih je precizno informisao. Nije smelo da se dogodi da još neko bude ubijen, a da je na neki način praćen. Posebno, jer su, na osnovu prikupljenih dokaza, Belivuk i Janković obilazili zgrade u potrazi za najboljom lokacijom za gađanje. Srećom, tužilac za organizovani kriminal je dao nalog da se krene sa hapšenjem.

Hodžić, Spahić i Kapetan

Nevojša Janković (50) je u zaštićenoj komunikaciji preko „Skaja“ koristio ime HELL.

Optužen je, do sada, za učestvovanje u pet ubistava u Srbiji. Reč je o bivšem pripadniku policije i vojske. Na snimcima, koji su objavljeni u javnosti, on je čovek koji je fotografisan sa snajperom, kako hoda ulicama Beograda, ali i kako obučava Veljka Belivuka istim oružjem u okolini Loznice. Pored toga, njegovo ime je i na krivičnoj prijavi u Crnoj Gori, gde se sumnjiči za ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića, kao i otmicu Mileta Radulovića, Mileta Kapetana.


Inače, za Banovića je javnost više saznala 2007. godine kada je uhapšen sa Bojovićem u Beogradu. Tada je obelodanjeno da se sumnjiče da su pomagali u skrivanju odbeglih članova „zemunskog klana“. Tada je u njihovim stanovima pronađeno oružje, ali i falsifikovana dokumenta. Većina optužbi je pala u vodu zbog nedostatka dokaza, a Banović je na kraju osuđen zbog falš dokumenata. Tri godine kasnije teretio se i za krijumčarenje kokaina i heroina, pa je zbog toga osuđen na šest i po godina robije.

Posle hapšenja u Belgiji, iz Holandije su stizale vesti da bi mogao da ima veze i sa ubistvom Vranjanca Gorana Tasića Gokčeta, marta 2018. u Amsterdamu. Ovu likvidaciju su holandski mediji označili kao obračun narko-klanova. Tamošnja policija je nudila 20.000 evra za korisne informacije, ali do pomaka u istrazi nije došlo.

Bez obzira na sva ova nagađanja, istražni organi Holandije nisu uspeli da pronađu dovoljno dokaza protiv Banovića. On se našao na slobodi, a ubrzo se obreo u Srbiji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare