SRBIJI OSIM OMIKRONA, preti i ovaj VIRUS?!

Srbija pored novog soja koronavirusa – omikrona, “juri” virus gripa, koji, kako je rečeno u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, još nije dijagnostikovan u našoj zemlji, prenosi Objektiv.

– Do sada, na osnovu dostavljenih rezultata laboratorijskih analiza od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak“ na teritoriji Srbije nije laboratorijski potvrđen virus gripa – kažu u Institutu “Batut”.

Virus gripa, da podsetimo još pre dva meseca, tačnije u oktobru, dijagnostikovan je u Hrvatskoj, ima ga i u Austriji, te se očekuje da stigne i u druge zemlje.

Vakcinacija protiv virusa gripa u Srbiji je počela 11. oktobra, a do 1. decembra je vakcinisano oko 300.000 građana, rekli su nedavno u Institutu “Batut”.

Inače, vakcinacija protiv gripa se ove godine sprovodi četvorovalentnom vakcinom Vaxigrip Tetra proizvođača Sanofi Pasteur, i vakcinom TorVaxFlu koju je proizveo Institut Torlak.

Da li primiti vakcine protiv gripa i korone u ISTO VREME? “Ljudi se varaju – ovo je jedino ispravno”

– Vrеmе nеоphоdnо zа sticаnjе imunitеtа је 2 do 3 nеdеljе nаkоn dаvаnjа vаkcinе, а trајаnjе pоstvаkcinаlnоg imunitеtа vаrirа i iznоsi оd 6 dо 12 mеsеci. Izuzimајući privrеmеnе ili trајnе kоntrаindikаciје, vаkcinu је mоgućе аplikоvаti vеć u uzrаstu оd nаvršеnih šеst mеsеci, оdnоsnо tri gоdinе živоtа, prеmа sаžеtku kаrаktеristikа lеkа – navode u Institutu “Batut”.

S obzirom na to da je u toku i vakcinacija protiv kovida 19, najnoviji stavovi kažu da nije potrebna pauza od 15 dana između ove dve vakcine.

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta “Batut” ranije je objasnila vakcina protiv gripa i kovida mogu se primiti istovremeno, ali je savet da bude u različite ruke.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare